Ecommerce SEO: Arhitectura Website-urilor de Comerț Electronic

Arhitectura site-urilor de comerț electronic

Lungime articol: 11 300 de cuvinte
Timp estimativ de citire: 1 oră și 15 de minute


Aceasta este prima secțiune a cursului de SEO pentru ecommerce. Pentru a citi celelalte capitole, folosiți link-urile de mai jos:

1. Arhitectura website-urilor
2. Cercetarea cuvintelor cheie
3. Optimizarea crawling-ului
4. Link-ingului intern
5. Paginile de start (Home Pages)
6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)
7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)


 

În acest prim capitol vom explora conceptele care stau la baza construcției unui website de e-commerce optimizat.

O arhitectură bună a website-ului implică o identificare ușoară a produselor și categoriilor, astfel încât utilizatorii și motoarele de căutare să le poată descoperi cât mai eficient posibil.

Există două concepte pe care trebuie să le luați în calcul în ceea ce privește arhitectura site-ului:

  • O funcție de parcurgere a site-ului (în engleză, crawling) și indexare eficientă. Acest concept face referire la arhitectura tehnică sau AT.
  • Clasificarea, etichetarea și organizarea conținutului. Acestea fac referire la arhitectura informației sau AI.

La un loc, arhitectura tehnică și cea a informației alcătuiesc arhitectura site-ului (AS).

O bună înțelegere a acestor două concepte vă va ajuta să construiți website-uri optimizate pentru motoarele de căutare, care asigură de asemenea o experiență utilă pentru utilizatori.

Este important să facem diferența între arhitectura informației și cea tehnică:

  • Arhitectura informației include procesul de clasificare și organizare a conținutului pe un website, asigurând un acces facil utilizatorilor la acest conținut în urma navigării pe site. Procesul este realizat (sau ar trebui realizat) de arhitecții informației.
  • Arhitectura tehnică este procesul proiectării aspectelor tehnice și funcționale ale unui site. Acesta este realizat cel mai adesea de dezvoltatorii web.

Rețineți că SEO implică atât cunoștințe despre arhitectura informației, cât și despre cea tehnică.

Arhitectura informației

Definiția AI dată de Institutul de Arhitectură a Informației este[1]:

  • Designul structural al mediilor informatice partajate.
  • Arta și știința organizării și etichetării website-urilor, rețelelor de intranet, comunităților online și produselor software pentru a ușura utilizarea și identificarea elementelor.
  • O comunitate a practicilor în curs de dezvoltare axată pe importarea principiilor de design și arhitectură în peisajul digital.

Această definiție ne arată că arhitectura informației depășește sfera website-urilor și îi arată complexitatea. Ea ne dezvăluie, de asemenea, cât de flexibilă și de teoretică este arhitectura informației.

Dintr-un punct de vedere ecommerce, să simplificăm definiția arhitecturii informației la această unică propoziție:

Clasificarea și organizarea conținutului și inventarului online.

Ar trebui să vă familiarizați cu două alte concepte importante din domeniul arhitecturii informației: taxonomia și ontologia. Deși aceste nume pot părea intimidante, conceptele sunt ușor de înțeles.

Taxonomia este clasificarea subiectelor într-o structură ierarhică. Pentru comerțul electronic, acest lucru se traduce prin atribuirea elementelor în una sau mai multe categorii. Taxonomiile din e-commerce sunt, de regulă, structuri verticale, „tree-like” (similare unui copac). Taxonomia unui website este cunoscută, adesea, ca ierarhia site-ului. Pentru a viziona o taxonomie, gândiți-vă la breadcrumb-uri.

Observați cum breadcrumb-urile de mai sus imită taxonomia website-ului. În exemplele noastre, o ramură a „copacului” taxonomiei duce la Duvet & Comforter Covers (Pilote & Cuverturi), iar cealaltă la Aloe Vera Gels (Geluri pe bază de aloe vera).

 

Structurile descrise în aceste două imagini sunt ordonate folosind o relație părinte-copil, de la subiecte mai largi la subiecte mai precise și sunt denumite taxonomii. Un mod de a crea taxonomii e-commerce este de a folosi un vocabular controlat, care include o listă restrânsă de termeni, etichete și categorii. De obicei, arhitecții informației sunt cei care dezvoltă aceste vocabulare.

În termeni SEO, trebuie să folosiți un limbaj marcat semantic (markup) pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă taxonomiile. Un astfel de markup poate fi aplicat breadcrumb-urilor site-ului vostru.

Micro-datele, sau markup-ul RDFa[2], sunt folosite de motoarele de căutare pentru a genera rich snippets bogate în breadcrumb-uri, similare celui de mai jos:

Motoarele de căutare pot afișa uneori taxonomia website-ului direct în paginile de căutare (numite și SERP).

 

Vom discuta despre breadcrumb-uri mai în detaliu în paginile următoare ale cărții, dar pe scurt iată cum arată codul sursă pentru exemplul de rich snippet de mai sus:

Textul subliniat arată limbajul markup al vocabularului Breadcrumb

 

Cel de-al doilea concept din domeniul arhitecturii informației pe care trebuie să îl cunoașteți este ontologia. Aceasta se referă la relațiile dintre taxonomii.

Dacă o ierarhie e-commerce poate fi vizualizată ca un copac inversat, cu pagina de start în partea de sus, o ontologie este pădurea care arată relațiile dintre copaci. O ontologie poate cuprinde diferite taxonomii, fiecare taxonomie organizând subiectele într-o anumită ierarhie.

În termeni mai simpli, o ontologie este un tip de taxonomie mai complex, care cuprinde mai multe informații despre conținut și elementele unui website. Suntem abia la început în construirea de site-uri axate pe ontologie și un vocabular ontologic standard pentru comerțul electronic este GoodRelations.[3]

Web-ul semantic are scopul de a ajuta agenții inteligenței artificiale, precum roboții motoarelor de căutare, să analizeze și să clasifice mai eficient informațiile. Are rolul, de asemenea, de a ajuta la identificarea relațiilor dintre produse și categorii (de ex., relațiile dintre producători, dealeri și prețuri).

Categoriile înrudite sau Produsele înrudite pot fi considerate o formă de ontologie.

 

Dacă nu sunteți arhitect al informației sau analist de afaceri, nu veți fi implicat, probabil, în identificarea categoriilor și produselor înrudite, dar este important să cunoașteți acești termeni în discuțiile cu arhitecții informației.

Uneori, categoriile și produsele înrudite sunt identificate automat de platforma de comerț electronic sau de un software specializat.

De ce este importantă arhitectura informației pentru motoarele de căutare?

O arhitectură a informației corect construită va conduce la o arhitectură nivelată a website-ului. O arhitectură bună are o structură internă de linking care permite paginilor copil (în engleză, child pages)-pagini care fac link în sus în ierarhie, precum paginile cu detaliile produselor sau articolelor de pe blog) să suporte paginile părinte (parent pages, pagini de nivel superior care fac link în jos în ierarhie verticală, precum paginile de categorii și subcategorii).

Paginile care fac link una către cealaltă la același nivel al ierarhie sunt denumite siblings. Ele au același părinte.

 

Cu un linking intern corect, un articol de blog, de exemplu “Top 5 caracteristici noi ale Canon Rebel T5i DSLR” va suporta pagina cu detaliile produsului Canon Rebel T5i DSLR. Canon Rebel T5i DSLR va suporta categoria Camere digitale, care va suporta mai departe categoria de nivel superior Produse electronice.

Această structură de tip piramidă este o arhitectură foarte comună pentru e-commerce.

 

Una din întrebările care apar frecvent când se ia o decizie asupra ierarhiei este „Care este cel mai bun număr de niveluri pentru a ajunge la o pagină cu detaliile produsului?”

Celebra regulă a trei click-uri care sugerează că fiecare pagină de pe website ar trebui să nu necesite mai mult de trei click-uri pentru a fi accesată[4], este OK să fie folosită ca ghidare, dar nu vă cramponați de ea. Dacă aveți nevoie de un al patrulea nivel în ierarhie, este total acceptabil.[5]

Arhitecții informației, analiștii de afaceri sau echipele de merchandizing pot ajuta la identificarea relațiilor dintre categorii, sub-categorii și produse. Pe baza acestor sugestii, veți decide regulile pentru strategia de linking intern. Aceste reguli pot include:

  • Doar categoriile foarte înrudite vor face linking între ele.
  • Categoriile vor face linking doar cu paginile lor părinte.
  • Sub-categoriile vor face linking cu sub-categoriile sau categoriile înrudite.
  • Paginile produselor vor face linking doar cu produsele înrudite din aceeași categorie și cu categoriile părinte.

O arhitectură corectă a website-ului vă va ajuta site-ul să se clasifice în top pentru așa-numiții head terms. Pentru website-urile de comerț electronic, aceștia sunt de regulă numele paginilor de categorii, din toate nivelurile ierarhiei. Cu toate acestea, linking-ul intern nu este suficient pentru ca o pagină de categorie să ajungă în topul rezultatele paginilor motoarelor de căutare pentru căutările legate de acea categorie.

Deoarece acești head terms sunt foarte competitivi de obicei, o pagină care țintește astfel de termeni ar trebui să cuprindă, de asemenea:

  • Conținut relevant și util. Acest lucru însemnă că paginile de listare ar trebui să afișeze mai mult decât doar o listă de produse. Pentru paginile cu detaliile produselor trebuie să prezentați mult mai mult decât doar pozele și prețurile produselor.
  • Backlink-uri de la website-uri externe, de încredere.

În plus, o arhitectură corectă a informației înseamnă o utilizare facilă. Utilizarea facilă și conținutul de calitate creează o experiență excelentă pentru utilizatori, care conduce apoi la un timp sporit petrecut pe pagină (dwell time) (care este bun pentru SEO).

Dwell time este timpul petrecut de un utilizator pe o pagină înainte de a reveni la SERP. Cu cât timpul este mai mare, cu atât mai bine.

Pogo-sticking[6] se referă la mersul înainte și înapoi între o pagină SERP și paginile web listate în rezultate. De exemplu, căutați ceva, dați click pe primul rezultat nu sunteți mulțumiți, mergeți înapoi în SERP. Apoi dați click pe al doilea rezultat, tot nu sunteți mulțumiți, reveniți iarăși în SERP și tot așa până când găsiți ceea ce căutați sau până când rafinați căutarea.

SERP bounce se produce când un utilizator al motorului de căutare dă click pe o pagina în SERP și apoi se întoarce la rezultatele căutării fără a interacționa cu niciunul din elementele de pe pagina accesată.

Să notăm că o rată mare pentru SERP bounce nu este în mod inerent nocivă pentru SEO, dar un dwell time redus ar putea fi. Un dwell time mai mare trimite semnale privind calitatea bună a paginii, deoarece indică motoarelor de căutare că pagina este relevantă pentru o anumită căutare.

Navigarea, precum breadcrumb-urile primare, secundare sau contextuale, este doar una din componentele critice ale arhitecturii website-ului. Navigarea este proiectată în urma unui efort comun de mai mulți membri ai afacerii, conduși de arhitectul informației. Dat fiind faptul că navigarea primară va fi prezentă pe aproape fiecare pagină a website-ului, influențează modul în care semnalele de autoritate și link (respectiv PageRank și textul ancoră) sunt transferate către celelalte pagini.

Din fericire, există moduri de a oferi utilizatorilor ceea ce vor (căutare, identificare și utilizare facilă) și, în același timp, de a îndruma roboții motoarelor de căutare spre ceea ce vrei tu ca ei să descopere, să supună procesului de crawling si să indexeze.

Cum poate SEO să adauge valoare pentru AI?

Să reținem că arhitectura informației nu se leagă de aspectele tehnice, ci de organizarea stocului și cuprinsului digital. Astfel, deși SEO are un rol cheie în arhitectura informației, nu ar trebui să dicteze modul în care informațiile sunt etichetate și organizate. Arhitectura informației are rolul de a face conținutul să fie ușor de găsit și util pentru utilizatori. Totuși, deoarece majoritatea specialiștilor SEO sunt orientați spre marketing și tehnologie mai mult decât spre experiența utilizatorului și ușurința în folosirea site-ului, este indicat să implicați atât un arhitect al informației cât și un consultant SEO când lucrați la arhitectura informației.

Încercați să implicați specialistul SEO încă din primele etape ale procesului de creare a arhitecturii informației, pentru a oferi sugestii și feedback din punctul de vedere al motorului de căutare și pentru a contribui la discuțiile legate de arhitectura întregului site. Odată ce arhitectul informației care creează proiectul arhitecturii ascultă la ce are de spus specialistul SEO, acesta poate face o sesiune de brainstorming cu celelalte echipe pentru a decide modul în care să implementeze recomandările SEO cu modificări minime la formatul inițial al arhitecturii informației.

De multe ori, echipele tehnologice și de marketing vor respinge o anumită arhitectură a informației doar pentru că nu are potențial de a realiza trafic. Nu faceți această greșeală. Când optimizați pentru motoarele de căutare și utilizatorii lor, ascultați cea au de spus și celelalte echipe și abia apoi sugerați soluții.

După cum am menționat, rolul SEO este de a oferi consultanță din perspectiva motoarelor de căutare. Să aruncăm o privire la câteva din ariile în care inputul SEO este valoros.

Conceptul arhitecturii plate

Într-o arhitectură ”plată”, paginile de la nivelurile de jos ale ierarhiei (de obicei paginile cu detaliile produselor) – sunt accesibile utilizatorilor și roboților de căutare printr-un număr echilibrat de click-uri pentru utilizator (sau hopuri, pentru roboți).

Această figură descrie modul în care arată o arhitectură plată a website-lui.

 

Opusul unei arhitecturi plate este așa-numita arhitectură adâncă[7], și poate arăta ca diagrama de mai jos:

Într-un model cu arhitectură adâncă, paginile sunt relaționate folosind o structură verticală pentru link-uri.

 

Vom folosi matematica pentru a ilustra conceptul de arhitectură plată:

  • La nivelul 0 (pagina de start), puteți să faceți link-uri către 100 pagini de categorii; 100^1 = 100 pagini conectate (linked).
  • De pe fiecare pagină de nivel 1 (paginile de categorii) puteți să faceți link-uri către 100 pagini de sub-categorii; 100^2 = 10,000 URL-uri cu sub-categorii.
  • De pe fiecare pagină de nivel 2 (paginile de sub-categorii), puteți să faceți link-uri către 100 pagini cu produse; 100^3 = un milion URL-uri pagini produs.

În trei click-uri, motoarele de căutare pot ajunge și face crawling (și, în cele din urmă, indexa) un milion de pagini.

Notă: exemplul cu 100 link-uri per pagină a fost folosit doar ca referință. În practică, puteți avea mai multe sau mai puține link-uri, în funcție de autoritatea site-ului.

Să privim scenariul unei vizite directe pe pagina voastră de start (homepage). Pentru a ajunge la o pagină cu detalii despre produs de pe prima pagină, un utilizator va trebui să efectueze următoarele acțiuni:

  • Primul click pe pagina de categorii Cosmetice.
  • Al doilea click pe pagina de sub-categorii Ochi.
  • Al treilea click pe pagina cu detaliile despre produs.

Dacă niciun link extern nu face legătura spre acea pagină cu detalii despre produs (cunoscută și sub numele abreviat PDP), motoarele de căutare vor găsi URL-ul PDP-ului într-un mod similar cu utilizatorii. Anume, robotul va face crawling de pe o pagină de start și, în cele din urmă, va găsi calea spre pagina cu detaliile despre produs. Rețineți că motoarele de căutare intră pe website-uri printr-o multitudine de URL-uri, nu doar prin pagina de start.

În scenariul nostru, a fost nevoie de doar trei click-uri pentru a ajunge la PDP, dar dacă website-ul este structurat folosind o arhitectură adâncă a informațiilor, utilizatorii și motoarele de căutare ar putea avea nevoie de mai multe click-uri sau hopuri.

Dar cum și de ce am adoptat arhitectura plată?

Conceptul de arhitectură plată pare să își tragă rădăcinile din web design și a început cu regula celor trei click-uri ca fiind cea mai bună practică în jurul anului 2000.

Totuși, când experții în utilizare facilă au testat această regulă, au descoperit că nu funcționa în mod necesar în avantajul utilizatorilor, așa cum era de așteptat. De fapt:

“Capacitatea utilizatorilor de a găsi produse pe un website de e-commerce a crescut cu 600% după ce designul a fost schimbat astfel încât produsele să fie la patru click-uri distanță de pagina de start în loc de trei” (p. 322).[8]

Apoi experții SEO s-au grăbit să concluzioneze că dacă regula era bună pentru utilizatori, ar trebui să fie bună și pentru motoarele de căutare. Specialiștii SEO au identificat o cale de a canaliza mai mult PageRank spre nivelurile mai adânci și de a optimiza acțiunea de crawling oferind trasee mai scurte motoarelor de căutare. Totuși, țelul abordării inițiale era de a evita paginile din indexul de suplimentare, din cauza gradului foarte redus de PageRank[9]; nu a fost acela de a aplatiza arhitectura site-ului.

Iată câteva aspecte importante despre arhitectura plată:

  • Dacă nu vindeți un număr limitat de produse (de ex., doar zece suplimente pentru dietă) sau dacă nu aveți un număr foarte limitat de pagini pe site, nu aplatizați arhitectura la extrem. Aceasta înseamnă să nu faceți link de la pagina de start la sute de pagini cu detalii despre produs, ci doar să construiți o arhitectură plată.
  • Arhitectura plată se referă la distanța dintre pagini din punct de vedere al click-urilor, nu la numărul de directoare din URL. De exemplu, puteți face link de la pagina de start direct la un URL al unei categoriei la al patrulea nivel al ierarhiei (de ex., mysite.com/Home-Garden/Furniture/Living-Room-Furniture/Recliners/) pentru a promova o subcategorie care generează profituri mari. În acest exemplu, pagina de Recliners este la doar un click distanță de pagina de start (care se potrivește conceptului de arhitectură plată), dar se află la patru niveluri jos în ierarhia directoarelor (care se potrivește conceptului de arhitectură adâncă).
  • Dacă v-ați organizat deja ierarhia folosind directoare în URL-uri, nu le îndepărtați doar de dragul aplatizării.

Atât timp cât directoarele nu generează URL-uri extrem de lungi, ele prezintă unele avantaje, precum:

  • Facilitează „tematizarea” website-ului (vom vorbi despre acest subiect în secțiunea despre Siloing).
  • Prezintă utilizatorilor o delimitare clară a categoriilor de pe website.
  • Ușurează SEO, arhitectura informației și analiza web (de ex., puteți folosi site:domain.com/directory/ pentru a rezolva unele probleme de indexare).
  • Google (și alte motoare de căutare) poate folosi structura voastră de directoare pentru a crea așa numitele rich-snippet breadcrumbs.[10]

Extrasul de text îmbogățit cu breadcrumbs vor apărea in SERP doar dacă ierarhia directoarelor este clară pentru motoarelor de căutare.

 

În această captură de ecran puteți vedea modul în care Google afișează breadcrumb-urile direct în SERP. Totuși, astfel de extrase de text (rich snippets) vor apărea doar dacă ierarhia directoarelor este structurată sau dacă marcați breadcrumb-urile cu vocabularul Schema.

Nu este obligatoriu ca URL-urile să copieze exact taxonomia website-ului. Dacă doriți, puteți păstra structura URL la o adâncime de două directoare. Iată un exemplu.

Pe website-urile cu rezervări la hoteluri, este obișnuită o taxonomie bazată pe geo-locația hotelului:

Taxonomie: Home > Europe > France > Ile-de-France > Paris

URL: domain.com/europe/france/ile-de-france/paris/

Chiar dacă URL-ul reflectă taxonomia ierarhică, este prea lung și prea dificil de tastat sau de amintit.

Dacă website-ul vinde doar camere de hotel, URL-ul alternativ ar putea arăta așa:

domain.com/france/paris/

Dacă website-ul oferă și alte servicii de călătorie, precum bilete de avion sau închirieri mașini, atunci URL-ul alternativ va include tipul de serviciu, și ar putea arăta așa:

domain.com/car-rentals/france/paris/

În ceea ce privește structura directoarelor pentru website-urile cu rezervări la hoteluri, merită menționat că hotelurile reprezintă un caz special de comerț electronic, deoarece nu putem re-clasifica hotelurile de la un oraș la altul. Dar pentru comercianții online, re-clasificarea produselor se produce frecvent.

Pentru a evita problemele asociate cu mutarea produselor dintr-o categorie în alta, sau problemele legate de poli-ierarhii (produse clasificate în categorii multiple) păstrați URL-urile pentru PDP fără categorii, dacă este posibil.

De exemplu, pentru a ajunge la pagina produsului de nivel 3 Carousel Media Center, un utilizator va naviga prin:

pagină de start – mysite.com/

pagină categorie- mysite.com/office-furniture/

pagină subcategorie – mysite.com/office-furniture/storage/

pagină sub-subcategorie – mysite.com/office-furniture/storage/media-storage/

Totuși, odată ce utilizatorul ajunge la pagina cu detaliile produsului, URL-ul nu cuprinde categorii și sub-categorii:

mysite.com/3-level-carrousel-media-center.html

Sfat: păstrarea strictă a numelor produselor este o idee bună, de asemenea.

Notați câteva lucruri despre URL-urile anterioare:

  • URL-ul cu pagina de produs nu cuprinde categoria, sub-categoria sau numele sub-categoriei.
  • URL-urile categoriei și sub-categoriei include bara (/) la final. Aceasta indică motoarelor de căutare că URL-urile sunt directoare și că mai este conținut de identificat pe aceste pagini.[11]

Iată cum Google tratează semnul / în URL-uri.

 

  • Pagina produsului are o extensie .html. Prezența extensiei fișierului indică motoarelor de căutare că documentul este o pagină HTML (o singură pagină) și nu un director. Extensia fișierului poate fi oricare, de exemplu .php sau .aspx—deoarece extensia nu contează deloc pentru motoarele de căutare.

Scoaterea numelor categoriilor din URL-uri este un compromis făcut cu analiza datelor, deoarece analiza web va fi puțin mai dificilă. Totuși, această dificultate poate fi depășită. De exemplu, puteți grupa paginile în instrumentul vostru de analiză sau puteți marca codul HTML cu diferite șiruri, pentru a grupa paginile conform propriilor voastre reguli.

În același timp, asigurați-vă că instrumentul vostru de analiză web (web analytics tool) este setat pentru a grupa ușor paginile în vederea analizei. Fără identificatori unici pentru URL-uri, segmentarea datelor este mai dificilă. Puteți folosi, de asemenea, sisteme de gestionare a etichetelor, precum Google Tag Manager, pentru a crea grupuri de conținut, folosind Data Layers.

Conceptul de arhitectură plată pe un site de ecommerce.

Siloing

Termenul ”siloing” este dificil de tradus în românește în contextul SEO (izolarea categoriilor), așa că voi alterna termenul în engleză și românește. În termeni simpli, siloing înseamnă crearea unei arhitecturi a site-ului care permite utilizatorilor să găsească informația într-o manieră structurată, făcând link-uri între pagini folosind un tipar controlat, pentru a ghida modul în care roboții motorului de căutare parcurg site-ul. De regulă, această structură este o taxonomie verticală, și de aici asemănarea cu silozurile (structuri verticale, de obicei separate una de cealaltă).

Siloing sună pompos, dar nu este altceva decât o arhitectură bună a informației, deoarece siloing reprezintă pe de o parte, ierarhia website-ului și, pe de cealaltă parte, navigarea lui (folosind link-urile interne).

La un nivel de bază, siloing înseamnă că paginile dintr-o ramură/categorie (ex. PDP-uri) nu au link-uri spre paginile dintr-o ramură/categorie diferită.

 

În tipare ierarhice stricte, paginile copil au link-uri doar spre și de la paginile părinte respective. Acest lucru nu este posibil fără un proces de linking intern controlat strict. Este dificil de creat un astfel de tipar de linking intern strict, în principal din următoarele motive:

  • Navigarea primară este prezentă pe toate paginile, astfel încât fenomenul de cross-linking se va produce natural.
  • Poli-ierarhiile, care înseamnă multi-clasificări pentru produse sau sub-categorii. De exemplu, categoria Office Furniture poate fi clasificată sub Office Products și Furniture.
  • Cross-linking între sub-categorii și produse care pot fi catalogate în mai multe categorii. De exemplu, poți avea un link de la un produs clasificat sub Home Theater, spre un alt produs făcut de aceeași marcă dar clasificat sub categoria Audio.

Deoarece website-urile de e-commerce sunt complexe, cel mai probabil au o ierarhie care prezintă inter-link-uri frecvente între silozuri. În practică, este complicat și uneori chiar de evitat să încerci să împiedici linking-ul intern între silozuri.

Cross-linking -ul se produce în mod natural

 

Arhitectura de linking intern poate fi greoaie și dificil de controlat, chiar și pentru website-urile de e-commerce cu doar câteva sute de produse, după cum se poate vedea în graficul de mai jos:

Acest grafic de nod ne arată cât de complex poate fi linking-ul intern.

 

În acest exemplu, un website cu doar câteva mii de pagini a generat peste 250.000 link-uri interne.

Metoda de silozare

La nivel conceptual, izolarea categoriilor se face prin identificarea principalelor teme ale website-ului (pentru e-commerce, acestea vor fi departamentele, categoriile și subcategoriile) și apoi prin inter-linking doar pe paginile care aparțin aceleași silozuri (de exemplu, linking doar in cadrul aceleași categorii).

Partea bună este că website-urile de comerț electronic sunt dezvoltate în general folosind o arhitectură similară, cu ierarhii (teme) separate pentru fiecare departament sau categorie.

Ideea este că prin izolarea (siloing) website-ului în teme, veți putea să vă situați sus în SERP pentru cuvinte cheie diferite semantic cu același site, chiar dacă temele sunt complet diferite, de ex. “hard drives” și “red wines”.

Puteți obține silozuri cu directoare sau prin linking intern.

Directoare

Arhitecții informației creează ierarhii folosind căutările utilizatorilor, testarea site-ului cu utilizatori, cercetarea cuvintelor cheie și analizarea traficului de internet. Etichetele folosite pentru a descrie aceste ierarhii vor fi prezente în structura URL. Silozurile voastre vor fi directoare în URL-uri.

Ori de câte ori este posibil, folosiți o ierarhie creată cu directoare.

Link-uri interne

Prin linking intern puteți crea silozuri virtuale (virtual silos), deoarece paginile din aceeași categorie nu trebuie să fie plasate în același director. Realizați categorii virtuale prin controlarea link-urilor interne astfel încât roboții motoarelor de căutare să nu găsească decât link-urile la paginile din aceeași categorie. Acest concept este foarte similar celui de bot herding[12]sau PageRank sculpting[13], cu diferențe subtile în semnificație și aplicație.

Siloing prin intermediul directoarelor

Siloing prin directoare este cel mai ușor de implementat pe website-urile noi în timpul procesului de determinare a arhitecturii informației. Din perspectiva experienței unui utilizator, crearea ierarhiei prin directoare este cea mai bună soluție.

Dar, în cele din urmă, siloing prin directoare nu este altceva decât crearea unor ierarhii verticale bune, pe care URL-urile le reflectă. Mulți comercianți online le creează în mod natural, prin exteriorizarea tuturor categoriilor, fără a se gândi prea mult la SEO și fără a fi obsedați de cuvintele cheie din textul ancoră sau cu tiparele interne de linking.

Un model de izolare/silo cu directoare ar arăta astfel:

mysite.com/category1/subcategory1/

mysite.com/category1/subcategory2/

mysite.com/category1/subcategory3/

….

mysite.com/category1/subcategoryN/

Acest timp de siloing vi se pare familiar? Ar trebui, dacă folosiți directoare în URL-uri. Mai mult, nu este altceva decât o ierarhie corectă. Astfel, dacă proiectați website-ul în mod corect, nici măcar nu trebuie să vă preocupe siloing sau alte metode.

Rețineți că este cel mai bine să păstrați adâncimea directorului mică, ideal mai puțin de patru sau cinci niveluri.

Siloing cu linking intern

Se poate ca izolarea categoriilor cu directoare să nu fie posibilă mereu, de exemplu dacă vreți să schimbați o ierarhie existentă pe un website consacrat. În acest caz, veți crea silozuri virtuale folosind un linking intern atent controlat.

De regulă, paginile dintr-un siloz trebuie să transfere autoritate (PageRank) și relevanță (text ancoră) doar către paginile din aceeași categorie. Astfel se împiedică diluția temei categoriei și se transmite maximul de putere către paginile principale ale categoriei.

Iată câteva reguli pentru linking-ul în cadrul și între silozuri. O pagină dintr-un siloz:

  • Trebuie să aibă link cu paginile părinte.
  • Poate avea link cu pagini similare (siblings), dacă este cazul. Siblings se referă la paginile de la același nivel din ierarhie.
  • Nu trebuie să aibă link cu verii (cousins).
  • Ar putea, în fine, să aibă link către unchi sau mătuși (uncles sau aunties). Aceste pagini sunt pagini sibling ale părintelui nodului.

O diagramă de siloing supra-simplificată.

 

În acest exemplu de siloing simplificat, pagina sibling numărul unu ar putea avea link cu paginile unchi, care sunt pagini sibling are părintelui nodului. Aceasta înseamnă că dacă trebuie să faceți link între două pagini suport înrudite din categorii separate (denumite veri), ar trebui să faceți link doar cu unchii acelui siloz.

Dacă trebuie să faceți link cu pagini din afara categoriei, puteți bloca acele link-uri să nu mai fie accesibile motoarelor de căutare (de ex., folosind AJAX – Asynchronous JavaScript și XML, iframes, JavaScript cu robots.txt). Rețineți că există o linie fină de demarcație între SEO „white hat” și „gray hat” și un astfel de linking poate trece această linie. Și aceasta deoarece definiția Google a tehnicilor manipulative se află în răspunsul la această întrebare: „Ai face acest lucru dacă nu ar exista motoarele de căutare?”

Obiectivul nu este de a duce siloing la extrem. Dacă o pagină este relevantă și vreți să faceți link către ea, faceți acest lucru, chiar dacă este într-o categorie sau temă diferită.

Siloing cu link-uri interne este o tehnică SEO avansată puternică, în special pentru website-urile mari cu departamente, teme sau categorii multiple care nu sunt legate semantic, de ex. produse de băcănie și telefoane mobile. Totuși, este important să știți că siloing nu se obține ușor și trebuie să fiți conștienți de pericolele existente.

Dacă doriți să efectuați siloing cu linking intern, rețineți că:

  • Nu este recomandată modificarea PageRank cu rel=“nofollow”[14].
  • Siloing virtual înseamnă că oarecum trebuie să „ascundeți” link-urile interne de roboții motoarelor de căutare; astfel, puteți încălca recomandările motoarelor de căutare.
  • Ascunderea link-urilor interne de motoarele de căutare folosind iframes, AJAX, JavaScript sau alte tehnici similare se poate interpreta ca cloaking deoarece arătați un conținut diferit utilizatorilor față de motoarele de căutare; acest lucru ar putea conduce la penalități.
  • Dacă doriți să ascundeți link-uri cu AJAX sau JavaScript din motive de SEO, identificați mai întâi procentul de utilizatori care au blocat Java Script. Dacă acesta reprezintă un segment semnificativ din numărul vostru total de vizitatori, asigurați-vă că website funcționează corect fără JavaScript. Utilizatorii care nu folosesc JavaScript trebuie să poată finaliza toate conversiunile micro și macro de pe site. Un exemplu de micro-conversie ar fi un eveniment de tipul „adaugă în coș” în timp ce o macro-conversie este o comandă online finalizată.
  • Prea multe compromisuri pentru SEO în detrimentul ușurinței în utilizare și accesibilitate nu reprezintă mereu cea mai bună alegere.
  • Izolarea poate impune ascunderea unor elemente întregi de navigare, precum fațete și filtre de motoarele de căutare. Există riscuri asociate cu astfel de tactici îndrăznețe.

Link-urile nofollow sunt marcate cu margine punctată roșie

 

În imaginea de mai sus, puteți vedea cum doar categoriile de top (Femei, Bărbați, Copii etc.) și nivelul imediat următor de sub-categorii din ierarhie (Haine, Încălțăminte, Accesorii etc.) transferă autoritate prin link-uri. Link-urile categoriilor sunt nofollow. Asta este o abordare SEO foarte îndrăzneață (cel mai probabil ineficientă) de gestionare a meniurilor primare de navigare.

Un cross-linking intern corect ajută și este necesar pentru o poziționare bună și vom discuta despre acest lucru în detaliu în secțiunea Linking intern, dar rețineți că linking-ul intern trebuie construit în primul rând pentru utilizatori și abia apoi pentru motoarele de căutare. Trebuie să faceți linking constant, tematic și înțelept (folosind sinonime, rădăcini semantice, plural și singular etc.) pentru a ajuta optimizarea pentru categorii și subcategorii.

Nu îndepărtați elemente de navigare doar din motive de SEO. Păstrați link-urile care sunt utile pentru utilizatori în interfață și dacă doriți să îndepărtați link-uri din motive SEO, faceți acest lucru blocând acele link-uri cu AJAX sau JavaScript.

O altă metodă de tematizare este aceea de a evolua taxonomiile în ontologii. În locul unui linking bazat strict pe o taxonomie verticală, inter-legați elemente înrudite conceptual. De exemplu, puteți inter-lega (inter-link) un anumit parfum cu ochelarii de soare produși de aceeași marcă. Acest tip de inter-legare impune definirea relațiilor semantice și conceptuale între categorii și produse, și apoi luarea unei decizii cu privire la linking-ul intern pe baza unor reguli de afaceri predefinite.

O astfel de regulă de afaceri este obținută externalizând recomandările la utilizatorii site-ului(respectiv Clienții care au cumpărat acest articol au mai cumpărat…). Utilizatorii cumpără adesea anumite produse împreună? Dacă da, atunci faceți link între acele pagini cu detaliile produsului, chiar dacă sunt din categorii diferite.

Dacă acest tip de linking generează prea multe link-uri interne pe anumite pagini, puteți bloca link-urile mai puțin importante (va trebui să definiți câte link-uri înseamnă prea mult în situația voastră particulară). Totuși, de dragul utilizatorilor, faceți inter-link ori de câte ori este necesar, fără a vă preocupa de siloing.

Dacă regulile pentru inter-linking se bazează pe date, nu veți face link de la jucării pentru adulți la cărți pentru copii. De asemenea, nu veți face link către sute de produse înrudite, ci doar la câteva produse foarte similare.

Iată ce are de spus Google despre tematizarea unei arhitecturi interne, într-un articol de pe blogul lor oficial:[15]

Î: Să spunem că website-ul meu este despre hobbyurile mele preferate: ciclism și camping. Ar trebui să îmi păstrez arhitectura internă de linking „tematizată” și să nu fac cross-linking între cele două?

R: Nu am descoperit niciun caz în care un webmaster ar avea de câștigat de pe urma „tematizării” intenționate a arhitecturii link-urilor pentru motoarele de căutare. Rețineți, de asemenea, că dacă un vizitator al unei părți a site-ului vostru nu poate ajunge ușor în celelalte părți ale site-ului, acest lucru poate fi o problemă și pentru motoarele de căutare.

Citatul de mai sus este o altă recomandare să nu duceți siloing la extrem. Totuși, siloing cu directoare este natural și linking-ul intern rezultat este foarte bun, atât pentru utilizatori cât și pentru motoarele de căutare.

Aș sugera un concept hibrid de siloing, care combină următoarele:

  • O ierarhie bună a website-ului dublată de o structură a directoarelor (structura directoarelor este un semnal Google brevetat pentru clasificarea paginilor[16]).
  • Linking intern bazat pe reguli.
  • Un număr redus de link-uri disponibile motoarelor de căutare, care se poate obține cu/fără AJAX/JavaScript, în funcție de caz. Vom discuta ulterior despre acest subiect.

Generare idei de conținut

Se știe că o cercetarea cuvintelor cheie poate ajuta la generarea de idei de conținut. Cercetarea cuvintelor cheie vă permite, de asemenea, să extindeți de la un set relativ redus de cuvinte principale, (denumite și head terms, de obicei cuvinte cheie pentru categorii și sub-categorii) la un număr larg de cuvinte cheie cu un volum de căutare mediu (numite și torso) și cuvinte cheie cu volum redus de căutări, sau long tail. Aceste cuvinte cheie long tail pot fi apoi folosite pentru a genera idei despre conținut, pentru a identifica atribute ale produsului și pentru a îmbunătăți descrierile produselor.

Pe baza taxonomiei inițiale create de arhitectul informației, puteți identifica tipare ale cuvintelor cheie, puteți eticheta intenția utilizatorilor, puteți grupa cuvintele cheie în funcție de etapele de cumpărare și puteți identifica volumele căutării; voi acoperi aceste tactici în secțiunea Cercetarea cuvinte cheie.

Acest tip de cercetare oferă sugestii excelente, care sunt adesea neglijate de celelalte echipe dintr-o afacere de e-commerce.

Dacă doriți să publicați conținut în mod constant, pe care piața țintă să îl considere relevant mereu, va trebui să știți nu doar căutările folosite de utilizatori ci și, mai important, tipul de conținut pe care îl caută. Caută piața țintă informații generale despre produsele voastre? Dacă da, ați face bine să puneți mai mult accent pe conținut de genul recenzii și pe articole de tip „cum să..”. Caută produse pentru a le cumpăra? Dacă da, ați putea îmbunătăți conținutul pe o anumită pagină cu detalii despre produs.

Vă puteți adresa mai bine nevoilor pieței țintă odată ce înțelegeți ce doresc utilizatorii, descoperind intenția acestora din spatele căutării. Când faceți acest lucru, veți putea aborda mai bine nevoile lor pe paginile voastre de prezentare. Și atunci când conținutul adresează nevoile oamenilor, ratele de conversie vor exploda și poziționarea în SERP se poate îmbunătăți (ca semnal indirect de calitate).

Iată câteva fapte interesante despre căutările în motoarele de căutare:

  • 80% din căutările de pe internet sunt informaționale, în timp ce 10% sunt de navigare și restul de 10% tranzacționale.[17]
  • Nu vă puteți permite să ignorați cuvintele long tail ale traficului organic de căutare – pot reprezenta 70-80% din traficul total.
  • Cu cât ajungeți la un client potențial mai repede în etapa de cumpărare, cu atât sunt mai mari șansele de a încheia vânzarea, ulterior. Acest lucru este valabil atât pentru B2B cât și pentru B2C.

C:\Users\Traian\Desktop\longtail moz.gif

Curba cererii de căutari, explicată de MOZ. Observați cum cuvintele cheie long tail și torso reprezintă peste 80% din cuvintele cheie.

 

De ce am menționat aceste fapte privind căutările?

Deoarece modul corect de a începe cercetarea cuvintelor cheie și de a construi o arhitectură bună a website-ului este prin înțelegerea faptului că doar o mică fracțiune a pieței țintă este pregătită să cumpere, la orice moment dat. Multe website-uri de e-commerce se concentrează în mod greșit pe vizarea/țintirea unor cuvinte cheie precum nume de departamente, categorii și sub-categorii, ignorând complet număr mare de căutări informaționale (și chiar de navigare). Voi detalia procesul cercetării pentru descoperirea cuvintelor cheie în secțiunea Cercetarea cuvintelor cheie a cărții.

Să privim din nou arhitectura tipică a unui website de e-commerce:

Sub această ierarhie simplă, paginile cu detaliile produselor nu sunt suportate de niciun alt nivel cu conținut bogat, sub nivelul PDP.

 

Incluzând pagina de start, există patru niveluri în această ierarhie: primul nivel este pagina de start, care se sprijină pe categorii (al doilea nivel), sub-categorii (al treilea nivel) și pe paginile cu detaliile produselor (al patrulea nivel). Paginile cu sub-categorii și detalii despre produse sprijină nivelul categoriilor; paginile cu detaliile despre produse sprijină paginile cu sub-categoriilor. Totuși, paginile produselor sunt „frunzele” în acest exemplu – ele sunt la ultimul nivel al ierarhiei.

Atunci când un website de e-commerce nu sprijină paginile importante (respectiv categoriile sau PDP-urile) cu un nivel ierarhic suplimentar și bogat în conținut, acel site poate pierde un număr semnificativ de trafic organic provenit din căutările informaționale. Va pierde, de asemenea, capacitatea de a crea link-uri contextuale utile către paginile produselor, sub-categoriilor și categoriilor.

În exemplul nostru, puteți depăși aceste obstacole prin crearea unui al 5-lea nivel în ierarhie. Acest nivel poate fi un blog, un centru de învățare sau o secțiune cu proiecte, să dăm doar câteva idei. Această secțiune bogată în conținut poate fi, de asemenea, în afara ierarhiei existente.

Pe website-ul Victoria’s Secret nu am reușit să găsesc nicio referință la blogul lor. Nu este bine pentru ei, dar sunt vești bune pentru competitorii mici care concurează în nișa lor.

Doar cinci pagini de pe acest website conțineau cuvântul „blog” și niciunul nu făceau parte dintr-un blog real.

 

Iată două idei pentru voi:

  • Adăugați un nou strat de suport pentru toate paginile de pe website, în special pentru paginile cu produse și categorii. După cum am menționat, acest strat poate fi un blog, un forum, secțiune cu întrebări și răspunsuri de la experți, ghiduri „cum să”, ghiduri de cumpărare, white-papers, workshop-uri etc. Acest strat va genera trafic organic suplimentar și va asigura suport pentru linking-ul contextual, intern. În plus, poate ajuta la construirea unei comunități în jurul mărcii voastre, ceea ce este întotdeauna un mare avantaj.
  • Efectuați cercetarea de cuvinte cheie având în minte acest nou nivel, ceea ce înseamnă că nu veți renunța la cuvintele cheie informaționale. Clasificați aceste cuvinte cheie ca Informațional în fișele voastre și planificați conținutul pe baza lor. Mai multe despre acest proces în secțiunea Cercetarea cuvintelor cheie.

Să presupunem că vindeți produse utile în gospodărie și vreți ca oamenii să intre pe site și să le cumpere. Totuși, multe căutări din această nișă sunt de tipul DIY (do it yourself) și folosesc cuvinte cheie specifice etapelor de conștientizare și căutare. Atunci de ce să nu creați o serie de proiecte DIY de îmbunătățire a locuinței și să publicați într-o secțiune bogată în conținut a website-ului?

Să aruncăm o privire asupra următorului conținut inspirator de pe blogul Home Depot.[18] Home Depot nu vinde deloc DVD-uri DIY instructive, dar atrag piața țintă cu conținut foarte înrudit. Home Depot are o întreagă secțiune DIY pe website-ul lor.[19]

Observați modul în care această pagină sprijină paginile de categorii și produse făcând link către ele.

 

Când adăugați un nou strat bogat în conținut în ierarhie:

  • Expuneți marca voastră pieței țintă, în primele etape ale pâlniei de cumpărare
  • Adăugați un nou mod de a genera mai mult trafic.
  • Oferiți vizitatorilor mai multe motive să cumpere de la voi.
  • Întăriți paginile produselor și categoriilor cu un linking intern mai bun.

Să vedem cum ar putea ajuta SEO în privința arhitecturii informației.

Evaluarea inputului de la arhitecții informației

Planificarea unei arhitecturi pentru ecommerce începe cu identificarea de către arhitecții informației a etichetelor de navigare, precum departamente, categorii și sub-categorii.

În multe cazuri, arhitecții informației nu asociază acest proces cu cercetarea pentru cuvinte cheie, ceea ce este un lucru bun, deoarece navigarea trebuie să ajute utilizatorii, nu roboții. Totuși, trebuie să evaluați inputul arhitecților din perspectiva unui motor de căutare.

Iată un exemplu cum să faceți acest lucru folosind Google Trends. Dacă arhitecții informației doresc să eticheteze una din categoriile din navigarea primară ca mp3 players, următoarele date de comparații privind tendințele de căutare i-ar putea face să se răzgândească.

Interesul pentru “iPod” este în scădere, dar totuși este de câteva ori mai mare decât pentru “mp3 player”.

 

Într-adevăr iPod poate fi o pagină copil a paginii părinte mp3 player, dar ar trebui să vă consultați cu ceilalți membri ai echipei pentru a decide dacă nu este mai avantajos pentru utilizatori să faceți categoria iPod mai ușor de găsit, afișând-o direct în navigarea primară.

De multe ori, volumul de căutare pentru o categorie părinte este mai mare decât volumul de căutare pentru o categorie copil dar, după cum puteți vedea în acest exemplu, regula nu se aplică mereu.

De asemenea, rețineți că Google Trends afișează date normalizate, pe o scală de la 1 la 100, unde 100 este volumul cel mai mare de căutare înregistrat vreodată. Google Trends nu prezintă volume de căutare absolute.

Navigarea pe website

Toate website-urile de comerț electronic vor avea navigare primară (cunoscută și ca navigare globală sau principală), navigare secundară (sau locală) și o anumită navigare contextuală. O altă formă de navigare specifică website-urilor complexe este navigarea fațetată.

Navigarea primară și secundară

Navigarea primară este pentru conținutul care interesează majoritatea utilizatorilor, dar rețineți că această importanță este relativă (ceva important pentru afacerea voastră poate fi mai puțin important pentru alta). În general, pe website-urile de e-commerce, navigarea primară afișează departamentele, categoriile sau segmentele de piață (de ex. bărbați, femei, copii etc).

Navigarea primară este tipul de navigare cel mai ușor de identificat pentru majoritatea utilizatorilor. Permite accesul direct la ierarhia website-ului și este prezentă pe aproape fiecare pagină a website-ului.

Un model de navigare primară pe website-ul Kohl.

 

Va fi dificil pentru Kohl să se claseze bine pentru cuvintele cheie din nivelul superior (de ex., Home, Bed & Bath, Furniture, Outerwear etc.) deoarece va trebui să concureze cu website-uri de nișă specifice care sunt focusate puternic pe un singur segment – de exemplu, o companie care vinde numai mobilă. Nu este imposibil pentru Kohl să obțină poziționări bune, dar va fi nevoie de o muncă semnificativă, inclusiv SEO pe site și dezvoltarea unor backlink-uri de calitate.

În ceea ce privește navigarea secundară, chiar și experții în arhitectura informației, precum Steve Krug, Jesse-James Garret și Jacob Nielsen nu pot cădea de acord asupra unei definiții finale.

Navigarea secundară reprezintă conținutul care prezintă un interes și o importanță secundară pentru utilizatori. Iarăși, importanța este relativă pentru fiecare afacere.

Puternic legată de link-urile de navigare este o practică SEO care recomandă menținerea numărului de link-uri pe o pagină la sub 100., Este o regulă învechită; puteți lista mai multe de 100 link-uri pe paginile voastre, în funcție de autoritatea website-ului.

Veți vedea că unele website-uri cu autoritate mare, ca Walmart, listează sute de link-uri interne și câteva externe:

Există 633 link-uri pe această pagină. Un număr prea mare dacă nu aveți o autoritate excelentă a site-ului.

 

Numărul mare de link-uri de pe site-ul Walmart rezultă din folosirea așa-numitelor mega meniuri de tip fly-out în navigarea primară, din motive de facilitare a utilizării. Acest tip de meniu face secțiunile mai adânci ale website-ului mai ușor accesibile utilizatorilor.

Mega meniurile permit linking direct la sub-categorii și chiar la produse, dar trebuie să fiți atenți să păstrați numărul de link-uri într-o limită rezonabilă. Deoarece navigarea primară este prezentă pe majoritatea paginilor unui website, are o influență semnificativă asupra modului în care autoritatea se transferă între pagini.

Consolidarea unei liste lungi de departamente într-un singur loc ține de considerațiuni de design (spațiu limitat al ecranului) și experiența la nivel de utilizator (prea multe opțiuni de asimilat o dată). Totuși, afectează de asemenea PageRank-ul transmis celorlalte pagini.

Limitările de design au forțat Walmart să reducă numărul de link-uri în navigare. Observați link-ul „Vezi toate departamentele” din partea de jos a navigării primare.

 

Totuși, Walmart are o pagină separată pentru lista completă a departamentelor (de ex., Sănătate) și categorii (de ex., Vitamine):

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML1f13b89c.PNG

Consolidarea “All Departments” este o idee inteligentă deoarece această pagină va acționa ca o hartă a site-ului, atât pentru oameni cât și pentru roboții de căutare.

 

SEO poate ajuta arhitecții informației să decidă ce categorii sunt cele mai importante pentru utilizatori și, prin urmare, ar trebui listate în navigarea primară. Folosiți instrumente de analiză web pentru a identifica indicatori precum termenii cei mai căutați pe website, paginile cele mai vizionate, volumul cel mai mare de pe urma campaniilor pay-per-click.

Cuvântul cheie cu cel mai mare număr de căutări interne ar putea fi plasat în navigare dacă are rost, sau poate fi plasat aproape de câmpul de căutare.

 

Navigarea contextuală

Navigarea contextuală se referă la navigarea prezentă în secțiunea principală a paginilor web. Exclude navigarea de tip șablon (boilerplate), precum cea găsită în antete (headers), bare laterale (side bars) sau note de subsol (footers).

Unele exemple de navigare contextuală pe website-urile de e-commerce includ secțiuni precum:

”Clienții care au văzut acest articol au văzut, de asemenea”

 

Best Sellers

 

Link-uri contextuale în ariile principale ale conținutului.

 

Link-uri în caruselul Produse recomandate.

 

Va trebui să discutați despre navigarea contextuală cu arhitectul informației pentru a identifica relațiile relevante dintre categorii, sub-categorii și produse, și pentru a planifica corect linking-ul intern.

Prioritizare

SEO poate ajuta la prioritizarea etichetelor în navigare.

Este util să știm câte pagini vor avea link din secțiunile structurale ale website-ului (link-uri primare, secondare și de subsol) pe fiecare tip de pagină. Este important de estimat acest lucru, deoarece trebuie să determinați câte link-uri puteți afișa în navigarea contextuală (doar dacă trebuie să limitați numărul de link-uri pe pagină).

Aceasta nu este o regulă generală, dar dacă construiți un website nou, este o idee bună să mențineți numărul de link-uri pe fiecare pagină la maxim 200. Aceasta deoarece veți avea doar o mică autoritate de transferat înspre nivelurile mai mici la început.

Iată câteva recomandări legate de prioritizare:

  • Păstrați numărul categoriilor sau departamentelor de nivel de top din navigarea primară redus, pentru a evita paradoxul alegerii.[20] Cercetările au dovedit că prea multe opțiuni afectează procesul de luare a deciziilor.[21]
  • Regula memoriei pe termen scurt a celor șapte produse nu se aplică navigării primare, deoarece utilizatorii nu trebuie să își amintească etichetele.
  • Puteți lista mai multe categorii pe o pagină „vezi toate departamentele” sau „vezi toate categoriile”.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML534d4d5.PNG

Într-un design orizontal, navigarea primară este constrânsă de spațiul alocat.

 

După cum puteți vedea în exemplele de mai sus, într-un design orizontal navigarea primară este constrânsă de spațiul alocat. Observați cât de scurte trebuie să fie numele categoriilor. Macy’s afișează 11 etichete în navigarea primară, la fel și BackCountry, în timp ce Office Depot listează doar 9 etichete.

  • Plasarea verticală a navigării primare permite listarea unui număr mai mare de categorii:

Costco afișează 18 categorii în meniu (la fel ca Sears) în timp ce Walmart, doar 13.

 

Comercianții specializați vor avea probabil mai puțin de două sau trei departamente (uneori niciunul), caz în care este posibil să nu listeze departamente în meniu, ci categorii. Magazinele universale pot avea până la 20 departamente.

  • Puteți împărți fiecare nivel de categorie în 20 – 40 sub-categorii, în funcție de dimensiunea inventarului vostru.
  • Dacă o categorie părinte are nevoie de peste 40 subcategorii, luați în calcul adăugarea unei noi categorii părinte sau implementarea sub-categoriilor fațetate.
  • În mod ideal, adâncimea ierarhiei (pentru a ajunge la pagina cu detalii despre un produs) ar trebui să fie sub patru niveluri:
    • La două niveluri adâncime se află: acasă, categorie, pagină detalii produse (recomandat pentru comercianții de nișă).
    • La trei niveluri se află: acasă, categorie, sub-categorie, pagină detalii produse (forma cea mai comună pentru website-urile mijlocii de e-commerce).
    • La patru niveluri adâncime se află: acasă, departament, categorie, sub-categorie, pagină detalii produse SAU acasă, categorie, sub-categorie sub-sub-categorie și pagina produsului. Această formulă este specifică supermarketurilor, magazinelor universale mari sau website-uri cu stocuri variate de produse.
  • Dacă ierarhia are mai mult de patru sau cinci niveluri, folosiți navigarea fațetată pentru a permite filtrarea în funcție de atributele produselor.
  • Pentru a îmbunătăți autoritatea (PageRank) și relevanța (text ancoră) paginilor cu detalii despre produs, adăugați un nivel cu conținut bogat (de ex. blog, forumuri ale comunității, recenzii utilizatori etc.) în ierarhie, imediat sub nivelul paginii cu detalii despre produs și faceți link către elementele importante de acolo.
  • Ordonarea alfabetică a categoriilor (sau a produselor) nu este întotdeauna cea mai bună opțiune. Ar trebui să prioritizați categoriile în funcție de popularitate și logică ori de câte ori este posibil și, eventual, să suplimentați cu navigare alfa dacă testarea utilizatorilor dovedește că o astfel de navigare este, într-adevăr, utilă.

O versiune mai veche a navigării primare pe OfficeMax, cu navigare alfabetică.

 

Versiune mai nouă după ce OfficeMax a testat navigarea alfa și a trecut la navigarea după numele categoriei.

 

  • Dacă o categorie are prea puține produse, luați în calcul mutarea lor într-o altă categorie cu mai multe produse, dar faceți acest lucru doar dacă noua clasificare are logică pentru utilizatori.
  • Dacă o categorie are prea multe produse (de ex., mii), poate genera un exces de informații. În acest caz, puteți separa categoria în sub-categorii mai mici. În plus, creați o experiență a utilizatorului care permite o selecție mai bună înainte de afișarea listelor cu produse.

Variații ale cuvintelor cheie

Planificarea ierarhiei produselor clasificate nu este ușoară. La nivelul categoriilor de top, etichetele din navigarea primară trebuie să fie intuitive, să aibă volumele de căutare necesare și să fie suficient de concise pentru a suporta navigarea pe bază de meniu. Merită să reamintim că determinarea ierarhiei unui website de e-commerce doar pe baza căutării de cuvinte cheie nu este nici ideală, nici recomandată. Totuși, cercetarea cuvintelor cheie ar trebui să suplimenteze și să sprijine arhitectura informației.

O întrebare comună privind cuvintele cheie este referitoare la modul în care gestionăm greșelile de tipar, sinonimele, rădăcinile de cuvinte sau variațiile de cuvinte cheie pentru o categorie. Unde le plasăm în arhitectura informației unui website?

Pentru căutarea internă pe site, ar trebui să fie ușor de gestionat: trebuie să asociați fiecare variație a cuvintelor cheie, greșelilor de tipar etc. cu un produs sau categorie(i) existentă(e) și să redirecționați utilizatorii spre pagina canonică (în engleză, canonical) a produsului sau categoriei respective. Dacă nu există o potrivire exactă între variația cuvântului cheie, greșeala de tipar sau sinonim și o categorie de pe site, trimiteți atunci utilizatorii spre o pagină cu rezultatele căutării interne.

De exemplu, când cineva caută “tees”, “tee shirts” sau “tshirts”, rezultatele voastre sunt cele pentru “t-shirts”. Dacă există o potrivire exactă între căutare și numele categoriei, puteți redirecționa utilizatorul spre pagina de listare a categoriei t-shirts.

Verificați dacă căutarea internă funcționează corect și dacă nu sunt afișate produse greșite, ca în acest exemplu (o căutare pentru “t-shirt” a condus la rezultate pentru sutiene).

 

În această captură de ecran am dorit să subliniez gestionarea incorectă a rezultatelor căutării pe site; afișarea de sutiene atunci când cineva caută tricouri.

Gestionarea variațiilor cuvintelor cheie pentru motoarele de căutare externe este puțin mai complicată. Motoarele de căutare comerciale, precum Google și Yahoo! trebuie să înțeleagă și să lege variațiile cuvintelor cheie de conținutul corect de pe website.

În trecut, ați fi creat pagini individuale pentru a viza variații ale cuvintelor cheie (sau un grup de variații). Dar, Google a trecut la clasificarea subiectelor în locul cuvintelor cheie individuale. Prin urmare, este important ca paginile voastre să includă cuvântul cheie căutat și cuvinte legate semantic (ex. sinonime, plural).

Asigurați-vă doar că nu exagerați. Includerea tuturor celor 20 variații posibile ale unui cuvânt cheie pe o singură pagină este considerată spam.

Iată câteva idei pentru voi:

Vizați variațiile cele mai comune în titlu, descriere, sau în ambele.

Gap țintește variații de cuvinte cheie în descriere, în timp ce Sears folosește title tag.

 

Folosiți descrieri ale produsului și categoriei

O altă abordare ar fi să folosiți secțiunile de descriere a produsului sau categoriei pentru a adăuga variații de cuvinte cheie în document. În următoarea captura de ecran, partea de jos a paginii arată modul în care acest website folosește două variații de cuvinte cheie pentru “t-shirts”.

Acest comerciant folosește cuvintele “tees” și “t shirts” în descrierea categoriei, pentru a capta traficul pentru aceste variații de cuvinte cheie.

 

Profitați de căutările înrudite

Această abordare presupune afișarea unei secțiuni cu căutări similare pe paginile site-ului. Această secțiune poate cuprinde mai multe variații ale cuvintelor cheie folosite:

Rețineți că secțiunile de Căutări similare trebuie să fie utile pentru utilizatori, în primul rând, și abia apoi pentru roboții motoarelor de căutare.

 

Identificați posibilele probleme legate de arhitectura informației

Puteți folosi căutarea de tip site: pe Google, de exemplu “category_name site:mysite.com” (fără ghilimele) pentru a vedea dacă motoarele de căutare listează pagina corectă în topul rezultatelor. Puteți folosi, de asemenea, produse și sub-categorii în căutarea site:. De exemplu, puteți căuta:

site:www.costco.ca/ gourmet products

site:www.costco.ca/ “gourmet products”

Dacă pagina pentru care ați optimizat nu apare în topul rezultatelor, sunt posibile mai multe explicații, precum:

  • Linking intern incorect. Acest lucru se întâmplă când arhitectura linking-ului intern nu face trimitere la pagina corectă.
  • Conținut subțire (thin content), lipsă conținut sau conținut inaccesibil (de ex., recenzii implementate cu JavaScript) pe pagina corectă.
  • Link-uri externe către pagina (paginile) greșite, diluând și reducând relevanța paginilor corecte. Dacă oamenii fac link la paginile greșite, trebuie să vă întrebați de ce. Poate acele pagini sunt mai relevante pentru ei?
  • Penalități specifice la nivel de pagină.

Bineînțeles, o analiză profundă este necesară pentru identificarea cauzei acestor probleme. Când încercați să determinați cauza unor astfel de probleme, este important să înțelegeți modul în care pagina vizată (pagina cu care doriți să vă clasați în top în SERP) este legată (linked) intern cu celelalte pagini de pe website și cu site-urile externe.

Unul din instrumentele utile pentru această analiză este Google Search Console:

Raportul Internal Links va afișa cele mai importante link-uri interne, dar numai pentru cele mai importante pagini de pe website.

 

Acest raport este simplu, dar poate oferi unele indicații imediate. Căutați semnale precum:

  • Există mai multe link-uri interne spre paginile greșite decât spre pagina dorită?
  • Pagina dorită are link de la paginile părinte (mai sus în ierarhie)?
  • Pagina dorită are link de la paginile cu autoritate mare?
  • Pagina dorită are link-uri cu textul ancoră corect?

Dacă există astfel de probleme, este momentul să restructurați linking-ul intern. Rețineți că Google nu vă va permite să descărcați lista completă de link-uri, ci doar cele mai importante.

O altă metodă utilă pentru evaluarea linking-ului intern este să parcurgeți website-ul folosind software precum Xenu Link Sleuth sau Screaming Frog și să exportați rezultatele în Excel.

Este o idee bună, de asemenea, să verificați cei mai importanți termeni de pe site-ul intern pentru a vedea dacă există o potrivire între URL-ul returnat de căutarea internă pe site și URL-ul returnat de motoarele de căutare.

De exemplu, să spunem că Google indică URL-ul cu categoria Gourmet Products pe prima poziție când căutați “site:costco.ca gourmet products”. Dacă dați click pe rezultat, se deschide pagina Gourmet Products:

Pagina de destinație (landing page) pentru traficul organic al căutării pe Google, trimițând vizitatorii către pagina corectă cu categorii.

 

Totuși, căutarea internă pe site-ul Costco indică o pagină diferită, o pagină cu rezultatele căutării. Nu este cea mai bună abordare din perspectiva utilizării sau a motoarelor de căutare, deoarece Google nu dorește să afișeze în SERP alte pagini cu rezultate.

În cazul Costco această nepotrivire se poate produce din cauza setării regulilor de căutare interne pe site.

 

În multe cazuri, când există o potrivire exactă între căutarea unui utilizator și numele unei categorii, este de preferat să redirecționați utilizatori spre pagina de categorie în loc de o pagină cu rezultatele căutării.

Etichetare

Cu privire la alegerea numelor link-urilor din navigare, etichetarea este o arie în care arhitectura informației și optimizarea pentru motoarele de căutare se suprapun. Specialiștii SEO și arhitecții informației trebuie să înțeleagă modelul mental al utilizatorului pentru a eticheta corect navigarea. Etichetarea nu este ușoară și reprezintă o adevărată provocare pentru website-urile mari de e-commerce. Cercetările făcute de eBay[22] ne arată cât de complicat poate fi.

Deși majoritatea taxonomiilor de e-commerce pot fi bazate pe un vocabular predefinit, SEO poate ajuta la procesul de etichetare.

Să presupunem că vindeți jucării (toys). Începeți prin căutarea pentru numele categoriei („jucării”) folosind Keyword Planner de la Google:

Nu uitați să setați opțiunile de vizare pe baza pieței țintă.

 

Descărcați lista generată de Keyword Planner și deschideți-o cu Excel. Apoi, clasificați cuvintele cheie în „segmente”, asociind fiecare cuvânt cheie fie cu categoria, atributul sau numele său de filtru:

Clasificați cuvintele cheie în „coșuri”.

 

Introduceți un tabel pivot care numără aparițiile în Categorie:

Sortați după Count of Category.

 

Dacă sortați după Numărul de categorie, vă puteți face o idee despre ce trebuie să apară în navigare. Puteți identifica, de asemenea, valorile filtrelor care pot fi folosite în navigarea fațetată.

Unele etichete de navigare vor fi ușor de identificat după etichetarea a mai puțin de o sută de cuvinte cheie. De exemplu, în exemplul nostru pare clar că brand ar trebui să fie o etichetă de navigare primară sau secundară și utilizatorii ar trebui să poată să navigheze și să filtreze produsele după marcă (brand). Alți candidați posibili în acest exemplu sunt vârsta (age), tema (theme), și natura (character).

Folosiți informațiile adunate astfel și discutați-le cu arhitectul informației.

Un alt lucru pe care trebuie să îl faceți cu lista de cuvinte cheie generate de Keyword Planner este să obțineți frecvența cuvântului individual, folosind instrumente precum wordle.net:

Cuvintele sortate după frecvență.

 

Vizual, iată cum ar arăta frecvența cuvintelor pentru exemplul de mai sus:

“Norul de cuvinte” pentru o listă de cuvinte cheie.

 

Imaginea de mai sus este ceea ce numim „norul de cuvinte” și în exemplul nostru am exclus cuvintele “toys” și “toy”, pentru a scoate în evidență celelalte cuvinte.

Frecvența cuvântului “kids” este îndeosebi interesantă. Dacă vindeți jucării pentru copii (fără altă țintă de vârstă, de ex., adulți), atunci probabil ar trebui să excludeți cuvântul “kids” din analiza voastră.

Dacă sunteți în această nișă, puteți vedea că unele segmente/etichete esențiale lipsesc din această listă de cuvinte cheie:

  • Una este eticheta genului (fete și băieți).
  • Prețul pentru piața țintă este important? Atunci prețul poate fi o altă segmentare/etichetare (cumpără după preț).

Informații precum cele de mai sus nu pot fi descoperite folosind doar instrumente pentru cuvinte cheie. Prin urmare, cum identificăm aceste etichete „ascunse”? Prin efectuarea unei cercetări dedicate utilizatorului, testarea utilizatorilor, crearea de personaje și scenarii legate de consumatori, hărți ale website-ului și wireframes.

Rețineți că, din perspectiva arhitecturii informaților, etichetarea nu se oprește la textul folosit pentru link-uri și navigare. Există și alte tipuri de etichete, precum:

Etichete pentru documente

  • URL-uri (ori de câte ori este posibil URL-urile trebuie să conțină cuvinte cheie care să aibă sens pentru utilizatori și motoarele de căutare).
  • Nume fișier (este important ca numele fișierelor să conțină cuvinte cheie relevante, pentru SEO și utilizatori).

Etichete pentru conținut

  • Titlurile paginii trebuie să aibă sens pentru utilizatori și motoarele de căutare. Atunci când există o potrivire parțială între cuvintele cheie din elementul HTML de titlu și căutare, motoarele de căutare vor îngroșa (marca cu bold) cuvintele cheie potrivite, ceea ce poate ajuta la ratele CTR din SERP.
  • Antetele H1 (H1 Headings) și sub-antetele H2-6. Antetele Hx folosesc caractere mari și atrag privirea aproape imediat. Plasarea de cuvinte cheie în antete Hx asigură utilizatorii că se află în locul potrivit și ajută la dwell time și bounce rates.

Alte tipuri de etichete de navigare

  • Breadcrumbs. Rețineți că de când motoarele de căutare au ajuns atât de populare, paginile de start nu mai sunt singurele puncte de intrare spre website-uri. Prin urmare, folosiți breadcrumbs pentru a comunica ușor și rapid ierarhia site-ului vostru.
  • Link-uri în text . Folosirea unui text ancoră bogat în cuvinte cheie plasat într-o propoziție sau paragraf este unul din cele mai bune moduri de a face inter-link între pagini, fie pe verticală, fie pe orizontală.
  • Notele de subsol (footers) sunt, de asemenea, un tip de etichetă de navigare. O scurtă observație: acesta este probabil locul unde oamenii fac cel mai mult spam, creând zeci de link-uri interne bogate în cuvinte cheie.

Captura de ecran descrie o notă de subsol care face din acest website un candidat bun pentru un filtru de supra-optimizare.

 

Această notă de subsol este în principal text tip șabloane (boilerplate), ceea ce înseamnă că motoarele de căutare îl vor ignora cel mai probabil atunci când evaluează conținutul acestei pagini și relevanța textului ancoră.

Nu are niciun rost să repetați “men’s {category name}” pe un milion de pagini, deoarece motoarele de căutare pot exclude foarte bine textul boilerplate atunci când calculează relevanța.[23],[24]

Extras din recomandările Google webmaster privind șabloanele text.

 

Este amuzant modul în care specialiștii SEO fac referire la conceptele discutate în această secțiune a cursului ca factori SEO on-page, în timp ce arhitecții informației le definesc ca etichete. Se pare că specialiștii SEO și arhitecții informației lucrează cu concepte similare și înrudite, dar nu pot cădea de acord în privința optimizării website-urilor atât pentru utilizatori, cât și pentru motoarele de căutare.

Poli-ierarhiile

SEO poate ajuta arhitecții informației cu canonicalizarea poli-ierarhiilor.

Adesea, mai multe ierarhii ar putea fi indicate pentru un anumit articol. Este important ca arhitectul informației să fie ajutat să aleagă cea mai bună opțiune ca ierarhie canonică și să o folosească doar pe aceasta. Din navigarea primară sau secundară, trebuie să faceți link doar la ierarhiile canonice.

În mod ideal, toate link-urile de pe website ar trebui să indice o singură categorie canonică.

Puteți păstra cât de multe ierarhii logice sunt de ajutor pentru utilizatori dar, pentru a evita confuzia motoarelor de căutare, faceți link spre ierarhia canonică (cel puțin din navigarea principală).

De exemplu, categoria Elmo poate fi găsită sub:

Toys > Stuffed Animals > Elmo (URL: mysite.com/toys/stuffed-animals/elmo/)

Gifts > Holidays > Christmas > Elmo (URL: mysite.com/gifts/holidays/christmas/elmo/)

Dacă decideți că prima ierarhie este cea canonică (de obicei, ierarhiile canonice sunt cele mai scurte), atunci ori de câte ori faceți link intern către categoria Elmo, folosiți URL-ul mysite.com/toys/stuffed-animals/elmo/

Puteți folosi un instrument de analiză web pentru a vedea modul în care majoritatea utilizatorilor au ajuns pe o anumită pagină. De exemplu, uitați-vă la raportul privind Navigation Summary general folosind Google Analytics (sub Behavior All Pages), și vedeți modul în care oamenii au ajuns la pagina Elmo:

Pentru a obține acest raport urmați pașii prezentați mai sus. Dacă doriți o analiză mai detaliată, folosiți raportul privind fluxul de vizitatori Visitors Flow sub tab-ul Audience.

 

În plus, aruncați o privire pe Refined Keywords din secțiunea Behavior Search Terms pentru a înțelege ce ajustări ale cuvintelor cheie au fost făcute după o căutare pentru “Elmo”. Raportul Refined Keyword poate fi, de asemenea, o sursă pentru variațiile de cuvinte cheie, după cum puteți vedea în captura de ecran de mai jos:

Raportul Refined Keyword poate fi o sursă pentru variațiile cuvintelor cheie.

 

Rețineți că nu există un mod corect sau greșit de a clasifica un produs în anumite taxonomii, dacă le ajustați în timp, după caz. Totuși, odată ce ați hotărât o anumită ierarhie canonică, ar fi o idee bună să nu o mai schimbați.

Iată câteva sfaturi SEO pentru arhitectura informației în e-commerce:

  • Dacă folosiți Google Analytics (sau orice alt instrument similar), activați opțiunea Site Search Tracking. Analizați ce caută utilizatorii și folosiți aceste informații pentru a decide asupra ierarhiei unui website. Totuși, nu vă bazați doar pe datele de analiză web, deoarece veți rata multe date cate sunt colectate din afara site-ului vostru.
  • Folosiți instrumente de cercetare a cuvintelor cheie pentru a identifica variații și sugestii pentru termenii la care vă gândiți sau pentru cei generați prin căutările utilizatorilor și card sorting.
      • Google Keyword Tool
      • Search Term/Query Reports
      • Wordstream
      • Ubersuggest
      • Keywordtool.io
      • Google Suggest
      • Google Correlate
      • SEMRush
      • SpyFu
  • Analizați arhitectura și navigarea website-urilor concurenților, dar nu copiați orbește. Folosiți informațiile lor pentru a vă informa, dar creați propria arhitectură în cele din urmă.
  • Folosiți un instrument de parcurgere a site-ului (crawler) pe website-urile concurenților și sortați URL-urile lor alfabetic. Este posibil să trebuiască să efectuați crawling pe un număr mare de URL-uri (de ex., 250k+ URLs), pentru a avea succes.
  • Găsiți sitemap-urile concurenților (atât HTML Sitemap cât și XML) și analizați-le în Excel.

Sortarea alfabetică a URL-urilor poate dezvălui structura website-ului.

 

  • Descărcați taxonomia DMOZ[25] și vedeți clasificarea de cumpărare.
  • Când alegeți numele categoriilor, folosiți Google Trends pentru a verifica dacă nu există o cădere bruscă a ceea ce oamenii caută online, în timp.

Observați cum interesul pentru “digital cameras” a scăzut. Poate acest lucru este legat de faptul că telefoanele mobile au atins o calitate din ce în ce mai bună a fotografiilor.

 

  • Nu creați o ierarhie doar pe baza datelor legate de cuvintele cheie; validați cu card sorting și interviuri ale utilizatorilor. Astăzi puteți face asta rapid online.
  • Efectuați căutări simple de navigare, precum “contact {your_brand}” și asigurați-vă că URL-urile de contact și toate celelalte URL-uri importante sunt ușor de folosit.

Aceasta este un URL de “contact us” nu foarte prietenos.

 

Rețineți, etichetarea se aplică și în cazul URL-urilor, nu doar link-urilor. În acest exemplu, URL-ul nu este optimizat pentru utilizatori (nici pentru motoarele de căutare). Acest lucru poate fi o limitare a CMS-uli existent, caz în care poate este timpul să renunțați la vechiul CMS în favoarea unuia nou.

Un URL prietenos va arăta așa: www.jcpenney.com/contact-us

  • Dacă trebuie să clasificați volume mari de produse, puteți folosi puterea folksonomiei,[26] un termen academic pentru ceea ce numim în mod comun crowdsourcing. Servicii precum Mturk de la Amazon vă vor permite să clasificați rapid produsele și chiar să creați relații între produse folosind oameni reali. Totuși, trebuie să aveți grijă cum selectați participanții și ce instrucțiuni le oferiți.
  • Când testele de card sorting sunt în progres, este mai important să ascultați și să observați decât să puneți cuvinte în gura utilizatorilor.
  • Când îndepărtați/actualizați categoriile de pe website (la toate nivelurile), asigurați-vă că URL-urile care aparțin categoriilor actualizate sunt redirecționate către pagina cea mai indicată.
  • Când dezvoltați sau actualizați un website, creați o listă de verificare cu cerințele SEO pentru arhitectul informației (de ex., convenții privind numele directoarelor și fișierelor, reguli de canonicalizate, fonturi mici pentru toate URL-urile, reguli privind calitatea și validarea datelor pentru echipele de introducere date, caracterul sezonier, și gestionarea conținutului expirat, gestionare parametri etc.). Nu voi indica o listă cuprinzătoare aici, deoarece există tendința ca cititorii să se limiteze doar la punctele din listă, ratându-le pe altele. După ce veți termina acest curs, ar trebui să puteți realiza propria listă.
  • Trimiteți alerte pe email către persoana care se ocupă de optimizarea pentru motoarele de căutare atunci când cineva îndepărtează sau actualizează categorii, sub-categorii sau produse, pentru ca aceasta să poată verifica răspunsurile serverului pentru URL-urile vechi și noi. Această sarcină poate fi ușor automatizată.

Arhitectura tehnică

La începutul acestei secțiuni, am menționat că arhitectura site-ului (AS) este alcătuită din arhitectura informației (AI) și arhitectura tehnică (AT). Am analizat apoi câteva subiecte privind arhitectura informației. Acum este momentul să discutăm despre arhitectura tehnică.

Deși problemele legate de conținutul dublu (duplicate content) și de crawling sunt provocări SEO bine cunoscute, mulți specialiști SEO le clasifică sub umbrela arhitecturii informației. Totuși, ele sunt, de fapt, probleme tehnice. Majoritatea indiciilor SEO pe care le veți afla din capitolele următoare adresează probleme de arhitectură tehnică.

Înainte de a intra în chestiuni de SEO pur, să continuăm cu un alt pilon al optimizării pentru motoarele de căutare: cercetarea cuvintelor cheie (Keyword Research)

 

CAPITOLE

1. Arhitectura website-urilor

2. Cercetarea cuvintelor cheie

3. Optimizarea crawling-ului

4. Link-ingului intern

5. Paginile de start (Home Pages)

6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)

7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)

Traducerea în română: Cătălin Drăcșineanu

Referințe:

  1. Information Architecture Institute, http://iainstitute.org/en/about/our_mission.php
  2. Rich snippets – Breadcrumbs, https://support.google.com/webmasters/answer/185417
  3. GoodRelations: The Professional Web Vocabulary for E-Commerce, http://www.heppnetz.de/projects/goodrelations/
  4. Three-click rule – Wikipedia, the free encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Three-click_rule
  5. Testing the Three-Click Rule, http://www.uie.com/articles/three_click_rule/
  6. Solving the Pogo-Stick Problem – Whiteboard Friday, http://moz.com/blog/solving-the-pogo-stick-problem-whiteboard-friday
  7. Flat vs. Deep Website Hierarchies, http://www.nngroup.com/articles/flat-vs-deep-hierarchy/
  8. Highlights from Prioritizing Web Usability, http://cahdsu.wordpress.com/2010/01/03/highlights-from-prioritizing-web-usability/
  9. Supplemental Result, http://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Result#Low_PageRank
  10. Visualizing Site Structure And Enabling Site Navigation For A Search Result Or Linked Page, http://appft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PG01&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.html&r=1&f=G&l=50&s1=%2220110276562%22.PGNR.&OS=DN/20110276562&RS=DN/20110276562
  11. To slash or not to slash, http://googlewebmastercentral.blogspot.fr/2010/04/to-slash-or-not-to-slash.html
  12. Bot Herding: The Ultimate Tool for PageRank Flow, http://www.searchenginejournal.com/bot-herding-pagerank-sculpting/10352/
  13. PageRank sculpting, http://www.mattcutts.com/blog/pagerank-sculpting/
  14. https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=en
  15. Importance of link architecture, http://googlewebmastercentral.blogspot.fr/2008/10/importance-of-link-architecture.html
  16. Training set construction for taxonomic classification, http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.htm&r=1&f=G&l=50&d=PALL&S1=08484194&OS=PN/08484194&RS=PN/08484194
  17. Determining the User Intent of Web Search Engine Queries, http://www2007.org/posters/poster989.pdf
  18. DIY Décor: Tree Stump Side Table, http://ext.homedepot.com/community/blog/diy-decor-tree-stump-side-table/
  19. A Backyard Makeover With A DIY Outdoor Game And A Place To Put Your Drink, http://ext.homedepot.com/community/blog/tag/diy-project/
  20. The Paradox of Choice, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Paradox_of_Choice:_Why_More_Is_Less
  21. Cutting Down On Choice Is The Best Way To Make Better Decisions, http://www.businessinsider.com/too-many-choices-are-bad-for-business-2012-12?op=1
  22. Large-scale Item Categorization for e-Commerce, http://labs.ebay.com/wp-content/uploads/2012/10/Jean-David-Ruvini-Large-scale_Item.pdf
  23. Repeating full sentences (words) on multiple pages in one domain. (Is a disclaimer on every page not good seo?), https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmasters/-B87jWN33j4
  24. Ten recent algorithm changes, http://insidesearch.blogspot.fr/2011/11/ten-recent-algorithm-changes.html
  25. ODP Data Dumps, http://rdf.dmoz.org/rdf/Changes.html
  26. Folksonomy, http://en.wikipedia.org/wiki/Folksonomy