Ecommerce SEO: Optimizarea Linking-ului Intern

Optimizarea linking-ului intern pentru site-urile de comerț electronic

Lungime articol: 11 824 de cuvinte
Timp estimativ de citire: 1 oră și 20 de minute


Aceasta este cea de-a patra secțiune a cursului de SEO pentru ecommerce. Pentru a citi celelalte capitole, folosiți link-urile de mai jos.

1. Arhitectura website-urilor
2. Cercetarea cuvintelor cheie
3. Optimizarea crawling-ului
4. Link-ingului intern
5. Paginile de start (Home Pages)
6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)
7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)


Importanța link-urilor externe pentru obținerea unei clasări bune este o realitate SEO bine documentată și o parte a strategiei SEO convenționale. Totuși, link-urile interne pot avea și ele un impact asupra clasărilor în motoarele de căutare.

Link-urile, fie interne sau de pe website-uri externe, sunt principalul mod la dispoziția vizitatorilor și motoarelor de căutare de a descoperi conținutul unui site.

Dacă o pagină nu are link-uri interne spre ea, nu doar devine inaccesibilă motoarelor de căutare, care nu pot face crawling și nu o pot indexa, dar este considerată, în cazul în care este indexată, ca fiind mai puțin valoroasă (dacă nu există multe link-uri externe spre ea). Exemple de pagini fără link-uri interne includ paginile cu detaliile despre produse care sunt accesibile doar după o căutare internă pe site, sau cataloage întregi disponibile doar membrilor care se înregistrează pe site.

Pe de cealaltă parte, dacă o pagină nu are link-uri către alte pagini interne, trimiteți motoarele de căutare spre o fundătură.

Între aceste două extreme, link-urile interne pot conduce roboții de căutare spre capcane sau URL-uri nedorite care cuprind conținut duplicat, „subțire”, sau conținut aproape duplicat. De asemenea, link-urile interne pot pune roboții de căutare în referințe circulare.

Atunci când optimizați linking-ul intern, rețineți că website-urile sunt destinate utilizatorilor, nu motoarelor de căutare. Motivul pentru care link-urile există, în primul rând, este să ajute utilizatorii să descopere ceea ce doresc, rapid și ușor. Prin urmare, luați în calcul o abordare care pune în balanță link-uri disponibile doar utilizatorilor și link-uri disponibile roboților de căutare. Construiți linking-ul intern pentru utilizatori, apoi răspundeți nevoilor motoarelor de căutare.

Website-urile de e-commerce au un avantaj interesant: un număr mare de pagini creează un număr mare de link-uri interne. Cu cât website-ul este mai mare și cu cât există mai multe link-uri spre o pagină, cu atât mai influentă este acea pagină. În mod ciudat, deși experții SEO știu că autoritatea unei pagini crește odată cu numărul de link-uri care există spre ea, mulți se concentrează încă pe obținerea de link-uri de pe website-uri externe mai întâi.

Totuși de ce să nu optimizăm pentru roadele la care se ajunge cel mai ușor la început, link-urile interne? Atunci când optimizați arhitectura linking-ului intern, nu trebuie să vânați backlink-uri externe. Trebuie să creșteți relevanța și autoritatea paginilor cheie de pe website prin crearea de conținut de calitate, care atrage trafic organic și link-uri externe, și prin inter-conectarea tematică a paginilor.

Să vedem modul în care website-urile de e-commerce pot profita de linking-ul intern pentru a crește relevanța conținutului, pentru a evita sau diminua problemele legate de conținutul duplicat, și pentru a construi text ancoră de tip long-tail pentru a se clasifica pentru căutările care folosesc limbajul natural.

Link-uri care pot fi supuse procesului de crawling (crawlable) și link-uri care nu pot fi supuse acestui proces (uncrawlable)

Înainte de a merge mai departe, o observație rapidă și importantă. Nu implementați orbește niciuna din tehnicile discutate în această secțiune. Hotărâți care este soluția care se potrivește cel mai bine website-ului vostru în funcție de nevoile de afaceri și situația specifică. Dacă aveți îndoieli, apelați la ajutorul unui consultant cu experiență înainte de a face modificări.

Un link crawlable este un link accesibil roboților motoarelor de căutare atunci când solicită o resursă de pe server.

Un link uncrawlable (care nu poate fi descoperit) este un link pe cate motoarele de căutare nu îl pot descoperi după analizarea codului HTML și după rendarea paginii. Totuși, acel link uncrawlable este accesibil utilizatorilor, în browser. Link-urile uncrawlable pot fi create client-side (în browser) folosind JavaScript sau AJAX și apoi blocarea accesului la resursele necesare pentru generarea URL-urilor, prin folosirea robots.txt.

Link-urile uncrawlable sunt create intenționat și nu înseamnă același lucru cu link-urile rupte (broken links), care se produc accidental. De asemenea, link-urile uncrawlable nu sunt link-uri ascunse (hidden links, de exemplu text în afara ecranului poziționat cu CSS sau text alb pe un fundal alb).

Deoarece principalul scop al website-urilor de ecommerce este de a vinde online, ele trebuie să fie ușor de folosit și să prezinte informațiile într-o manieră intuitivă. Imaginați-vă un website de e-commerce care nu le permite utilizatorilor să sorteze sau să filtreze 3.000 produse dintr-o singură categorie. Dar, această operațiune de sortare și filtrare generează URL-uri care nu prezintă nici o valoare pentru motoarele de căutare și, în unele cazuri, oferă o valoare limitată utilizatorilor. Deoarece tehnologiile actuale de crawling și browsing depind de click-uri și link-uri, aceste probleme nu vor dispărea prea curând.

Cu toate acestea, de ce website-urile de comerț electronic generează URL-uri în exces, și de ce motoarele de căutare pot accesa aceste URL-uri? Există o sumedenie de motive, cum ar fi:

  • URL-urile cu parametri de urmărire sunt necesare pentru personalizare sau analiza web.
  • Navigarea fațetată poate genera un număr mare de URL-uri în exces, dacă nu este controlată corect.
  • Testarea A/B poate crea, de asemenea, URL-uri în exces.
  • Dacă ordinea parametrilor URL nu este controlată, veți genera URL-uri în exces.

Prin urmare, cum abordăm problema URL-urilor în exces?

Un compromis pentru a oferi o experiență plăcută utilizatorilor ajutând în același timp motoarele de căutare să facă crawling pe website-urile complexe poate fi atins dacă faceți link-urile în exces imposibil de descoperit pentru roboți, în timp ce acestea sunt însă disponibile utilizatorilor, în browser.

De exemplu, un link care este important pentru utilizatori dar nu este important pentru motoarele de căutare poate fi creat cu uncrawlable JavaScript.

Înainte să vedem câteva exemple, considerați următoarele:

  • Vedeți dacă există o problemă de indexare sau crawling care trebuie rezolvată în primul rând. Sunt 90%+ din URL-uri indexate? Dacă da, poate nu trebuie decât să construiți câteva link-uri spre restul de 10% din pagini. Sau poate puteți adăuga mai mult conținut pentru a avea cele 10% din pagini indexate.
  • Ați afecta experiența utilizatorilor prin blocarea accesului la conținut cu JavaScript?
  • Ascunderea link-urilor de roboți poate fi catalogată drept cloaking, în funcție de motivul implementării. Iată un citat de la Google:

“Dacă motivul este pentru ascunderea unui comportament malițios sau pentru inducerea în eroare – sau arătarea unui conținut diferit utilizatorilor față de Googlebot – atunci riscul este mare”.[1]

  • Există alte metode de îmbunătățire a linking-ului intern, precum o arhitectură mai bună a website-ului?

Rețineți că, din perspectiva SEO, susțin folosirea link-urilor uncrawlable doar pentru motivele următoare:

  • Crearea unor căi mai bune de crawling pentru ajutarea motoarelor de căutare să ajungă la paginile importante de pe website.
  • Păstrarea bugetului de crawling și a altor resurse (de ex., lățimea de bandă).
  • Evitarea capcanelor de linking intern (de ex., bucle infinite).

Nu susțin această strategie dacă doriți să faceți spam sau să duceți în eroare vizitatorii inocenți. Există câteva metode pentru ținerea la distanță a roboților de URL-urile în exces, și le vom discuta in continuare.

iframes

Să spunem că nu vreți ca toate link-urile generate prin navigarea fațetată să fie vizibile motoarelor de căutare. În acest scenariu, veți încorpora navigarea fațetată într-un <iframe> și veți bloca accesul roboților la acest iframe folosind robots.txt. Avantajul folosirii <iframe> este că sunt ușor de implementat și îndepărtat, dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare. Un dezavantaj ar fi că nu puteți controla granular care fațete anume pot fi indexate; odată ce sursa iframe este blocată cu robots.txt, nici o fațetă nu va fi supusă procesului de crawling.

Această captură de ecran subliniază o implementare clasică a navigării fațetate (navigarea din partea stângă). Acest tip de navigare creează adesea capcane pentru roboți.

 

Director/fișier intermediar

Controlarea accesului la URL-uri folosind un director impune includerea unui director în structura URL și apoi blocarea acelui director în robots.txt.

Să spunem că URL-ul original al fațetei este:

/bedding?CatalogId=110504+423949610&CatRefId=105024&pagSort=0

În loc să faceți link la URL-ul de mai sus, veți face link printr-un director intermediat, care este apoi dezactivat cu robots.txt. URL-ul conține directorul /facets/:

/facets/bedding?CatalogId=110504+423949610&CatRefId=105024&pagSort=0

Fișierul robots.txt va dezactiva orice este plasat sub acest director:

User-agent: *

# Do not crawl facet URLs

Disallow: /facets/

În locul unui director, puteți folosi și un fișier în URL. URL-ul controlat va include fișierul facets.php file, care va fi blocat în robots.txt.

Dacă acesta era URL-ul fațetă original:

/bedding?CatalogId=110504+423949610&CatRefId=105024&pagSort=0

Folosind fișierul robotizat, iată cum arată noul URL:

/bedding?facets.php&CatalogId=110504+423949610&CatRefId=105024&pagSort= 0

Iar fișierul robots.txt va include:

User-agent: *

# Do not crawl faceted URLs

Disallow: *facets.php*

JavaScript și AJAX

Folosirea JavaScript sau AJAX este o altă metodă pentru a controla accesul la link-urile interne, pentru a clasifica website-ul și, în cele din urmă, pentru a evita problemele legate de conținutul duplicat, direct la sursă. Motoarele de căutare pot executa deja unele comenzi JavaScript precum document.write(). Pot reda, de asemenea, AJAX pentru a descoperi conținutul și URL-uri, dar numai într-o anumită măsură,[2] și există limite la ceea ce pot înțelege. Totuși, rețineți că principalele motoare de căutare evoluează rapid și în doar câteva luni pot executa comenzi complexe JavaScript.

Deși de cele mai multe ori experții SEO doresc să facă conținutul AJAX mai accesibil motoarelor de căutare, când doriți să controlați link-urile interne, vizați opusul. Veți folosi JavaScript sau AJAX pentru a genera link-uri în browser (client-side) și nu în HTML-ul brut. În funcție de implementare, acele URL-uri nu vor fi accesibile roboților atunci când analizează HTML și randează pagina.

O aplicație a acestei metode este generarea de URL-uri interne de urmărire curate în HTML, și adăugarea de parametri de urmărire la cerere, în browser.

Să spunem că aveți trei link-uri pe pagina de start și toate indică spre același URL, dar fiecare link este într-o locație diferită pe pagină. Primul link este în navigarea primară, al doilea este pe imaginea thumbnail a unui produs și ultimul este în nota de subsol. Echipa de merchandizing dorește să vadă unde au dat click oamenii și cer echipei de analiză să urmărească locațiile click-urilor. Echipele de analiză și programatorii vor eticheta fiecare din aceste trei URL-uri cu parametri interni de urmărire. Cele trei link-uri etichetate pot arăta astfel:

mysite.com/watches/?trackingkey=hp-watches-primary_nav

mysite.com/watches/?trackingkey=hp-watches-body_image

mysite.com/watches/?trackingkey=hp-watches-footer

Parametrul trackingkey din primul link comunică instrumentului de analiză web că un click a provenit de pe pagina de start (indicată prin șirul hp – homepage), în categoria ceasuri localizată în navigarea primară (primary_nav). Celelalte două URL-uri sunt similare, cu excepția locației diferite a link-urilor. Atunci când s-au adăugat acești parametri de urmărire, s-au creat trei pagini cu conținut duplicat, ceea ce nu este de dorit.

Bineînțeles, în acest scenariu puteți folosi rel=”canonical” pentru a canonicaliza URL-ul corect, sau puteți folosi URL Parameter Tool în Google Search Console pentru a consolida către un URL canonic. Totuși, pentru a răspunde scopului nostru, ne dorim o soluție care evită crearea de URL-uri duplicate în primul rând.

Iată un mod de a folosi JavaScript pentru a evita generarea de URL-uri cu conținut duplicat, dacă doriți să folosiți parametrii de folosire a site-ului de către utilizatori.

În codul sursă, elementul ancoră va arăta astfel:

<a href=“http://www.mysite.com/watches/” param-string=“trackingkey=hp-watches-primary_nav”>Watches</a>

Acest URL nu are parametri, ceea ce este minunat pentru SEO.

Pagina care conține acest link include un cod JavaScript care „ascultă” când utilizatorii dau click pe link-ul urmărit. Când este apăsat butonul stâng al mouse-ului, href este actualizat client-side, în browser, prin adăugarea conținutului atributului param-string în URL.

Iată cum va arăta URL-ul la evenimentul mousedown:

<a href=“http://www.mysite.com/watches/?trackingkey=hp-watches-primary_nav” param-string=“trackingkey=hp-watches-primary_nav”>Watches</a>

Acum, URL-ul include parametrul urmărire trackingkey. Totuși, parametrul a fost adăugat în browser; nu a fost prezent în codul brut HTML când robotul a accesat pagina (puteți obține codul mostră HTML și JavaScript de aici).

Dacă vă hotărâți să creați link-uri uncrawlable cu JavaScript, rețineți că Google poate identifica link-urile și orice arată ca un link, chiar dacă este un link JavaScript. De exemplu, evenimentele OnClick care generează link-uri sunt cele mai predispuse acțiunii de crawling. Am văzut cazuri în care Google a solicitat și a încercat să facă crawling pe URL-urile unei pagini virtuale generate prin Google Analytics.[3]

De asemenea, rețineți că astfel de link-uri pot afecta experiența utilizatorilor care nu au activat JavaScript. Dacă website-ul actual nu funcționează cu JavaScript oprit, ar trebui să fie în regulă să folosiți link-uri AJAX. Totuși, dacă website-ul funcționează pentru utilizatorii non-JS, nu sacrificați experiența utilizatorilor pentru SEO.

Metoda de livrare folosind agentul utilizatorului (user-agent)

Această abordare este controversată deoarece livrează conținut pe baza agentului utilizatorului (user-agent) care solicită pagina. Principalul avantaj din spatele său este simplu; când există o solicitare pentru un URL, identificați user-agent-ul care face solicitarea și verificați dacă este un robot al unui motor de căutare sau o persoană ce folosește un browser. Dacă este un browser, adăugați parametri urmărire a utilizării site-ului în URL-ului; dacă este un robot, livrați un URL curat (fără parametrii).

Credeți că această metodă este prea aproape de cloaking? Să vedem cum o folosește Amazon pentru a adăuga parametrii URLde tracking din mers, client-side.

Dacă accesați pagina lor Call of Duty: Ghosts – Xbox 360[4] folosind user-agent implicit al browser-ului, și puneți mouse-ul deasupra link-ului Today’s Deals, veți obține un URL care conține parametrul de urmărire ref:

Parametrul urmărire a folosirii site-ului de către utilizatori, apare în URL.

 

Acum, schimbați user-agent în Googlebot, reîncărcați pagina și puneți mouse-ul peste același link (fără să faceți click). De data aceasta URL-ul nu include parametrul de urmărire. Pentru a schimba user-agent în browser, folosiți una din multiplele extensii ale browser-ului, gratuite (Chrome sau Firefox).

Când Googlebot este folosit ca user-agent, parametrul de urmărire nu se mai află în URL.

 

Mai jos este codul HTML de pe Amazon, pentru această funcționalitate. Partea de sus a următoarei capturi de ecran ne arată codul folosit când Googlebot solicită pagina. Partea de jos, descrie codul servit când folosim user-agent-ul implicit al browser-ului.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML8fc423.PNG

Acest tip de “white-hat cloaking” poate fi ok dacă vă jucați doar cu parametrii URL care nu schimbă conținutul.

 

Evaluarea linking-ului intern

Primul pas spre optimizarea linking-ului intern este diagnoza. Analizarea modului în care paginile sunt conectate poate dezvălui probleme tehnice și de taxonomie a website-ului.

Unul din cele mai rapide și simple moduri de a evalua care sunt paginile cel mai inter-conectate (și, prin urmare, considerate mai importante de motoarele de căutare) este folosirea contului Google Search Console.

Raportul Internal Links din Google Search Console.

 

Aruncați o privire pe raportul Internal Links, pe care îl găsiți sub secțiunea Search Traffic din Google Search Console. Sunt cele mai importante pagini sunt listate în partea de sus? Pentru website-urile de e-commerce, acestea sunt de obicei categoriile listate în navigarea primară.

În imaginea de mai sus, observați directorul /shop/checkout/cart/. URL-ul este cea de-a doua pagină cea mai conectată de pe website. Din punctul de vedere al utilizatorului are logică, deoarece acest link trebuie să fie prezent pe majoritatea paginilor. Totuși, link-ul legat de coșul de cumpărături (cart) nu este important pentru motoarele de căutare, deci puteți dezactiva întreg directorul /checkout/ în robots.txt, pentru a împiedica procesul de crawling în acel director.

Link-ul ”Shopping Cart” este singurul link care nu este marcat cu nofollow.

 

Să vedem modul în care fiecare pagină este inter-conectată din punct de vedere al textului ancoră. Pentru acest lucru vom folosi unul din instrumentele cele mai bune (dar subestimate) pentru audit și crawling SEO, IIS SEO Toolkit.[5]

IIS SEO Toolkit, un instrument indispensabil pentru crawling la cerere, (doar variantă desktop).

 

Nu auziți comunitatea SEO vorbind prea mult despre acest instrument, deoarece este tehnologie Microsoft. Totuși, flexibilitatea și funcțiile sale extinse sunt mai bune decât Xenu (gratuit) și cel puțin la fel de bune ca Screaming Frog (plătit).

IIS SEO Toolkit este gratuit, ceea ce îl face foarte util la începutul procesului SEO. Din nefericire, dezvoltarea IIS SEO toolkita fost oprită acum câțiva ani în urmă, prin urmare nu poate concura cu adevărat cu noile instrument de crawling.

Odată ce ați identificat și rezolvat toate problemele raportate de IIS SEO Toolkit, puteți lua în calcul achiziționarea unui instrument profesionist, precum:

  • Botify – $599 USD/lună
  • DeepCrawl – $499 USD/lună
  • OnDemand – $499 USD/lună

Aceste costuri lunare sunt estimări bazate pe un număr de 5 milioane URL-uri supuse lunar procesului de crawling (date din 2016).

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML504e421.PNG

Există practic mii de moduri de a analiza website-ul cu IIS SEO toolkit, și puteți diseca datele SEO în aproape orice mod vă imaginați.

 

Instalați acest software pe calculatorul vostru și efectuați prima operațiune de crawling. Este ușor de setat și nu impune un server IIS, așa cum implică numele. Kitul folosește serverul IIS din Windows, prin urmare s-ar putea să fiți nevoit să activați componenta IIS server. De asemenea, utilizatorii de Windows 10 vor trebui să treacă printr-un proces suplimentar pentru a-l face să ruleze corect. Am prezentat instrucțiuni de instalare aici.

Acum, să vedem cum puteți folosi kitul pentru a identifica unele probleme majore de linking intern.

Link-uri rupte (Broken links)

Descoperirea link-urilor rupte cu acest instrument este floare la ureche, la fel cum se întâmplă cu orice robot decent. Puteți găsi raportul privind link-urile rupte în secțiunea Violations sau Content.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML63401b9.PNG

Puteți găsi link-urile rupte folosind rapoartele Violations sau Content.

 

Știți deja că link-urile rupte sunt o problemă care vă necesită atenția deoarece afectează experiența utilizatorilor. Prin urmare, folosiți acest kit pentru a le identifica și rezolva.

Adâncimea link-ului (Link Depth)

Logica SEO generală este că orice pagină trebuie să fie disponibilă în cât mai puține click-uri posibile. Patru sau cinci niveluri sunt OK și acceptabile pentru utilizatori și roboți, dar un număr mai mare devine problematic.

Raportul Link Depth poate dezvălui probleme precum referențierea circulară, URL-uri deformate sau spații infinite.

 

Dacă există URL-uri îngropate la o adâncime de 24 niveluri, așa cum se arată în imaginea de mai sus, există o problemă cu linking-ul intern. În acest exemplu, problema a apărut în urma unor URL-uri deformate care creau referințe circulare.

Prea multe link-uri pe o pagină

Folosiți raportul Pages with Most Links din secțiunea Links a instrumentului pentru a identifica numărul de link-uri de pe fiecare pagină a website-ului vostru. Sortați datele cu Count pentru a vă face rapid o idee despre probleme.

936 de link-uri pe o pagină ridică niște suspiciuni.

 

În cele mai multe cazuri, numărul de link-uri de pe paginile de același fel ar trebui să fie similar. Totuși, în cazul de mai sus, există un salt rapid de la aproximativ 300 la 900 de link-uri pentru același model, pagina cu detalii despre produs.

Când descoperiți astfel de diferențe mari, verificați paginile care par anormale. Investigați de ce sunt atât de multe link-uri în comparație cu celelalte pagini similare.

Raportul Pages with Most Links este disponibil, de asemenea, în secțiunea Violations:

Verificați raportul Violations pentru a identifica paginile cu probleme.

 

Identificați hub-urile

Raportul Most Linked Pages vă poate ajuta să identificați hub-urile interne. În termenii taxonomiei website-ului și linking-ului intern, un hub este un o pagină părinte cu multe pagini copii care fac link spre el. De obicei, hub-urile cu cele mai multe link-uri de pe website-urile de e-commerce sunt pagina de start și paginile de categorii la care se face link din navigarea primară. Dacă vedeți alte pagini în top, puteți avea probleme de linking intern. Numărul de produse sub o anumită categorie influențează, de asemenea, numărul de link-uri primite de acea categorie.

Raportul Most Linked Page este foarte similar raportului Internal Links din Google Search Console.

 

Numerele din imaginea anterioară subliniază trei probleme:

  • Pagina cu cele mai multe link-uri nu are o etichetă (tag) <title>.
  • URL-ul cu coșul de cumpărături pare să primească mult prea multe link-uri interne Deoarece URL-ul pentru coșul de cumpărături este dinamic, roboții vor încerca să îl acceseze de pe pagini multiple, ceea ce nu este ideal.
  • Un număr semnificativ de link-uri interne indică spre redirectări de tip 301. Acest lucru sugerează că undeva în navigarea primară este un link către o redirecționare 301. Ori de câte ori este posibil, faceți link direct către URL-ul final.

Pentru a investiga mai mult și pentru a obține detalii suplimentare cu privire la modul în care fiecare URL este conectat (linked), dați click dreapta pe URL-ul pe care doriți să îl analizați și apoi click pe View Group Details in New Query.

Identificarea modului în care fiecare URL este conectat (linked).

 

Apoi dați click pe Add/Remove Columns și adăugați coloana Link Text. Apoi, faceți click pe Execute, în partea stânga sus pentru a actualiza raportul.

Puteți scoate/adăuga coloane în rapoarte.

 

În ceea ce privește secțiunea unu a acestei imagini, dacă o pagină este conectată (linked) folosind o ancoră de tip imagine, IIS SEO toolkit nu raportează alt text-ul imaginii. Acesta este unul din dezavantajele kitului.

În secțiunea a doua am subliniat o nepotrivire între textul ancoră și pagina conectată (linked). Pagina subliniată este conectată folosind textul ancoră „servicii clienți”, ceea ce este greșit, deoarece pagina conectată nu este o pagină a serviciilor pentru clienți.

Căutați astfel de nepotriviri în analiza voastră.

Apoi, să agregăm textul ancoră:

  1. Click pe Group by.
  2. Selectați Link Text în tab-ul Group by și apăsați Execute.
  3. Veți obține un număr al fiecărui text ancoră care indică spre acel URL particular.
  4. Pentru a analiza un URL diferit, schimbați pur și simplu valoarea în câmpul Linked-URL.

Dacă descoperiți că o pagină este conectată cu prea multe texte ancoră diferite, trebuie să evaluați modul în care acestea sunt legate din punct de vedere semantic și taxonomic.

 

În mod ideal, trebuie faceți link spre paginile de categorii folosind numele categoriei, dar sunt acceptabile și câteva variații în textul ancoră. De exemplu, puteți face link către categoria Office Furniture cu textul ancoră “office furniture”, dar și folosind textul “furniture for the office”. Când faceți link către paginile cu detalii despre produs (PDP) de pe paginile care listează produse (PLP), folosiți numele produsului ca text ancoră. Dacă faceți link către PDP de pe bloguri, ghiduri utilizatori sau alte pagini bogate în conținut, puteți modifica textul ancoră. Textul ancoră poate include detalii precum atribute ale produselor, mărci și producători.

Pentru a vă face o imagine de ansamblu a distribuției textului ancoră pe întreg site-ul, trebuie să creați rapoarte personalizate, denumite “queries” în IIS SEO Toolkit. Aici puteți profita de enorma flexibilitate a acestui instrument.

Pentru a crea un raport personalizat, mergeți la Dashboard, dați click pe Query drop-down, și selectați New Link Query:

Adăugarea unei New Link Query.

 

  1. În noul tab (Links) alegeți valorile numelui câmpului, ca în imaginea de mai jos.
  2. În tab-ul Group By alegeți Link Text din drop-down.
  3. Dați click pe Execute.

Iată distribuția textului ancoră intern pentru întreg website-ul.

 

În exemplul de mai sus, observați două aspecte care trebuie investigate suplimentar:

  • În primul rând, de ce pagina cu cele mai multe link-uri nu are text ancoră?
  • În al doilea rând, ce-ar fi să blocați accesul roboților la link-ul cu coșul de cumpărături?

Dacă doriți să aveți o vizualizare sofisticată a paginilor hub, folosiți funcția Export a IIS SEO Toolkit pentru a genera o listă a tuturor URL-urilor. Apoi, importați acel fișier într-un instrument de vizualizare date.

C:\Users\Traian\Google Drive\carte\images\visual.png

Mostră de grafic privind linking-ul intern.

 

Imaginea de mai sus este un exemplu de vizualizare generat cu Gephi. Puteți găsi tutoriale pentru a genera grafice ale link-urilor folosind Google’s Fusion Tables,[6] NodeXL[7] și Gephi[8].

Redirecționări problematice

Folosind raportul Redirects veți putea identifica scurgerile de PageRank interne, redirecționările 302 sau 301 și codurile de răspuns indezirabile ale antetelor HTTP (HTTP headers). Pentru a ușura analiza și pentru a vedea problemele grupate după pagină, puteți sortați folosind Linking URL.

Sortați după Linking-StatusCode pentru a identifica problemele.

 

Două observații legate de imaginea de mai sus:

  1. Selecția monedei este păstrată în URL și nu într-un cookie. Pentru acest website, fiecare selecție a monedei a generat un URL unic pe aproape fiecare pagină, ceea ce este un aspect negativ.
  2. În loc să faceți link către un URL care indică un cod 301 (mutat permanent), faceți link direct la destinație.

Redirecționările inutile sunt disponibile, de asemenea, în raportul Violations.

URL-uri blocate neintenționat în robots.txt

Kitul poate identifica, de asemenea, URL-urile robotizate din greșeală. Folosiți raportul Links Blocked by robots.txt report pentru a descoperi astfel de URL-uri.

Pagina Help.aspx este blocată cu robots.txt

 

Nu blocați accesul roboților la paginile de ajutor (sau pagini similare, precum FAQs sau Q&As). Vreți ca oamenii care au întrebări despre produsele sau serviciile voastre să poată găsi aceste pagini, direct din căutarea în motorul de căutare. Conținutul acestor pagini are potențialul de a reduce apelurile la serviciul clienți.

Deoarece pagina de ajutor (help) este localizată sub directorul /Common/, care este blocat cu robots.txt, motoarele de căutare nu o vor putea accesa și pagina de ajutor nu va fi indexată.

Toate paginile de sub directorul /Common vor fi blocate.

 

În raportul Links Blocked by robots.txt căutați paginile și URL-urile care ar trebui indexate, dar sunt blocate din greșeală.

Protocoale

Raportul Protocols afișează diversele protocoale folosite pentru linking-ul intern către resursele de pe website:

Faceți interlink între paginile HTTPs și HTTP?

 

Dacă website-ul folosește atât protocolul HTTP cât și HTTPS, ce se întâmplă când vizitatorii oscilează între paginile HTTP și HTTPS? Primesc mesaje de avertizare în browser? Faceți link către același URL cu protocoale securizate și non-securizate?

Știm că paginile dedicate coșurilor de cumpărături, înregistrărilor și validărilor trebuie să fie securizate și astfel de pagini nu trebuie indexate de motoarele de căutare. Totuși, este cel mai bine să treceți totul pe HTTPS. Rețineți că atunci când treceți de la HTTP la HTTPS poate exista o scădere temporară a traficului.

Alte probleme

Iată unele greșeli comune legate de linking-ul intern:

  • Linking inconstant; acest lucru se întâmplă atunci când faceți link către aceeași pagină cu variații multiple URL, de exemplu linking către pagina de start cu URL-uri precum mysite.com și www.mysite.com. Când faceți link intern, fiți constanți – faceți link doar la un singur URL consolidat.
  • Dispersarea link-urilor către paginile de index; acest lucru se întâmplă când faceți link către fișierele de bază (index) în loc de directoarele de bază (root). De exemplu, multe persoane fac link către index.php atunci când fac link către paginile de start. În schimb, trebuie să faceți link la directorul de bază, care este doar semnul /.
  • Sensibilitate majuscule, care conduce la erori de tipul 404 Not Found. De exemplu, serverele Apache sunt sensibile la majuscule, astfel încât dacă faceți link la URL-ul Product-name.html folosind „P” mare în loc de „p” mic, serverul poate semnala o eroare.
  • Căi URL inconsistente; acest lucru se întâmplă atunci când faceți link la același fișier folosind atât căi absolute, cât și relative. Acest lucru nu ține de SEO în sine, dar adoptarea unui sistem standardizat de referință ajută la soluționarea problemelor de programare web. De asemenea, dacă folosiți căi absolute, atunci când hoții de conținut fură de la voi, pot lăsa link-uri absolute către URL-urile voastre.

Când evaluați linking-ul intern al concurenților din perspectivă SEO, comparați codul sursă generat cu Googlebot folosit ca user-agent și cu JavaScript dezactivat, cu codul sursă generat când folosiți agentul-utilizatorului implicit al browser-ului. Există diferențe de linking intern?

Ar trebui, de asemenea, să analizați diferențele de linking intern între versiunea cu cache și pagina live.

Nofollow pe link-urile interne

Microformatul nofollow[9] este un protocol de excludere a roboților care se aplică la nivelul elementului HTML <A> și împiedică semnalele PageRank și textul ancoră să fie transferate înspre paginile conectate..

Unii specialiști SEO folosesc atributul nofollow crezând că vor împiedica indexarea URL-ului la care se face link. Adesea, vedem afirmații de genul „folosiți nofollow pe URL-uri de admin, cont și checkout pentru a nu indexa aceste pagini”.

Astfel de afirmații nu sunt corecte, deoarece funcția nofollow nu împiedică nici procesul de crawling, nici indexarea.

Interpretarea atributului nofollow de către motoarele de căutare, conform Wikipedia.

Matt Cutts, care a avut funcția de director al echipei de Webspam la Google, spune că Google nu face crawling pe link-urile nofollow. Iată spusele sale:

“Cel puțin pentru Google, am adoptat o poziție foarte clară că acele link-uri nu sunt folosite nici măcar pentru identificare”.[10]

Totuși, documentația privind recomandările Google legate de conținut afirmă altceva:

“Cum tratează Google link-urile nofollow? În general, nu le urmărim”.[11]

Observați mențiunea „în general” din declarația de mai sus.

Un test pe care l-am efectuat acum ceva timp referitor la link-urile de subsol nofollow la nivel de site a arătat că deși a durat aproximativ o lună, Googlebot, msnbot, și bingbot au făcut crawling și au indexat link-urile nofollow. Yahoo! Slurp a fost singurul robot care nu a solicitat sursa URL-ului testat. Recomandarea mea este să folosiți nofollow nu ca o metodă de a ține la distanță de conținut motoarele de căutare ci ca o metodă de a împiedica procesul de crawling. Rețineți că dacă folosiți nofollow pe link-uri pe care motoarele de căutare le-au descoperit anterior, acele link-uri pot fi încă indexate. De asemenea, dacă există link-uri externe ce fac trimitere la URL-uri marcate cu nofollow, acele URL-uri vor fi totuși indexate.

Veți vedea adesea atributul nofollow aplicat unor link-uri precum coșul de cumpărături, butoanele de finalizare a comenzii (checkout) și înregistrare în cont.

 

Acum câțiva ani, nofollow era folosit pentru a canaliza PageRank către paginile importante, o strategie denumită “PageRank sculpting”. Totuși, în prezent, marea majoritate a specialiștilor SEO știu că modelarea PageRank cu nofollow nu mai rentează[12], și multe website-uri de ecommerce au stopat folosirea atributului nofollow pentru link-urile interne.

Totuși, unii continuă să îl folosească, după cum se poate vedea mai jos:

În loc de link-uri nofollow ca cele de mai sus, o abordare mai bună este consolidarea link-urilor pe o singură pagină.

 

Consolidarea link-urilor este o abordare bună, deoarece atunci când dați nofollow unui URL la nivel de site, precum „Termenii de utilizare”, scoateți acea pagină complet din graficul de link-uri interne.[13] Aceasta înseamnă că pagina nu va primi PageRank intern dar și că nu va avea niciun PageRank intern de transferat.

Exemplul de mai sus ne aduce la un aspect și mai important: folosirea atributului nofollow pe link-urile din navigarea primară sau secundară. În funcție de link-urile pe care le marcați cu nofollow, puteți face o mare greșeală.

Este important să știți că PageRank este o resursă regenerabilă, ceea ce înseamnă că merge înainte și înapoi între paginile care au link unele cu altele. Conform formulei originale, parametrul PageRank folosește un factor de descompunere (cunoscut și ca factor de damping) între 10% și 15% la fiecare iterație, pentru a evita buclele infinite[14].

Să spunem că pagina A este pagina de start și face link-uri la paginile de categorie B și C, din meniul de navigare primară. Pentru a simplifica, să presupunem că paginile B și C nu au link-uri externe care să indice spre ele.

Un flux supra-simplificat de PageRank.

 

Cel mai important lucru de reținut din această diagramă este că pagina B și C trimit PageRank înapoi la pagina A, ceea ce crește PageRank pentru pagina A.

Să vedem ce se întâmplă când adăugați rel=“nofollow” la link-ul care face trimitere la Pagina C în navigarea primară:

Atributul nofollow oprește transferul PageRank către pagina C.

 

Când se aplică atributul nofollow, pagina C nu mai trimite PageRank intern către pagina A, deoarece pagina C nu primește niciun PageRank intern pe care să îl transfere.

Când am căutat exemple pentru acest subiect, nume mari precum Toyota m-au surprins, folosind necontrolat nofollow în navigarea globală. Puteți vedea în captura de ecran de mai jos modul în care Toyota a aplicat atributul nofollow tuturor link-urilor către modele de mașini precum Yaris și Corolla.

Link-urile cu linie roșie punctată sunt nofollow.

 

Observație: la momentul cercetării, PageRank era încă disponibil public. La acea dată, pagina de start a Toyota avea un PageRank 7 și pagina Yaris (care este un link nofollow în navigarea primară) avea un PageRank 5. PageRank 5 se datora în mare parte numărului mare de link-uri externe și nu fluxului de link-uri interne.

Pagina Yaris primește multe backlink-uri externe de la peste 2.500 domenii.

 

Totuși, situația era diferită pe jtv.com. De data aceasta, categoriile cu link din navigarea primară nu primeau multe backlink-uri din surse externe. În timp ce pagina lor de start avea un PageRank 5, paginile Shop by Type aveau un PageRank “neclasificat”.

Deoarece paginile Shop by Type aveau link din navigarea primară, ar fi trebuit să primească o valoare decentă de autoritate (de ex., cel puțin PageRank 3).

 

Atributul nofollow pe link-urile de navigare primară nu înseamnă că acele pagini nu apar în SERP. De fapt, ele erau toate memorate (cached) de motoarele de căutare, la acel moment. De asemenea, folosirea atributului nofollow pe aceste link-uri nu înseamnă că se transferă un PageRank mai mare altor link-uri. Ceea ce înseamnă de fapt este că autoritatea URL-urilor care nu au nofollow din navigarea primară era redusă semnificativ.

Dacă unele link-uri nu sunt importante pentru utilizatori, luați în calcul scoaterea lor completă din navigare. Nu fiecare categorie are nevoie de un link în meniul primar de navigare.

Dacă vreți să transferați ”link juice” doar spre anumite link-uri sau pagini, iată câteva alternative metodei nofollow:

  • Folosiți un număr mai mic de link-uri pe pagină.
  • Mutați link-urile importante în locuri proeminente în pagină.
  • Dacă nu doriți să transferați link juice către anumite link-uri, faceți-le de nedescoperit pentru roboții de căutare.
  • Blocați roboții motoarelor de căutare, să nu descopere link-urile în exces. (overhead links).

Rețineți că nofollow nu este o soluție pentru conținutul duplicat.

Deoarece atributul nofollow este folosit incorect pentru a împiedica indexarea, poate fi folosit la fel de incorect pentru a împiedica problemele legate de conținutul duplicat. Totuși, adăugarea atributului nofollow link-urilor nu este cea mai bună abordare pentru controlarea conținutului duplicat. Deoarece nofollow nu împiedică 100% operațiunea de crawling și indexare, cum poate fi folosit să împiedice indexarea sau conținutul duplicat?

Optimizarea linking-ului intern

Utilizatorii navighează de la o pagină la alta dând click pe link-uri. Acesta este unul din principiile cheie ale internetului, care nu s-a schimbat de la apariția sa. Totuși, deși link-urile sunt doar o modalitate de navigare în cadrul unui site sau între site-uri pentru utilizatori,, motoarele de căutare vor folosi link-urile ca semnale de autoritate și relevanță.

Pentru motoarele de căutare, totuși, nu toate link-urile sunt egale. Unele link-uri au atribuite o importanță mai mare, pe baza unor criterii diferite. De exemplu, link-urile înconjurate de text sunt considerate mai importante decât link-urile din notele de subsol (footers), așa cum afirmă Google în materialul video[15].

Link-urile înconjurate de text sunt numite link-uri text contextuale (contextual text links), în timp ce link-urile folosite pentru a structura un website (de exemplu, link-urile din navigarea primară și secundară sau în breadcrumbs) sunt numite link-uri structurale sau ierarhice.

Unul din motivele pentru care link-urile text contextuale primesc mai multă importanță din partea motoarelor de căutare este legat de faptul că utilizatorii ignoră adesea link-urile structurale pentru a ajunge direct la conținut,[16] și pentru că utilizatorii rareori derulează paginile (scroll) pentru a da click pe link-urile din subsol. Acesta este motivul pentru care motoarele de căutare consideră link-urile text contextuale mai importante decât unele link-uri structurale, precum link-urile din subsol.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML1143818.PNG

Mai sus sunt reprezentate link-uri structurale în mai multe tipuri de navigare, precum primară, secundară, fațetată. Link-urile text contextuale sunt prezente în zona conținutului principal (main content, sau MC).

 

Website-urile mari, precum cele de e-commerce, au avantajul că generează un număr incredibil de link-uri interne; totuși, majoritatea acestora sunt link-uri structurale, care nu au aceeași importanță ca link-urile text contextuale. Mai mult, în unele cazuri Google poate chiar ignora link-urile șabloane (boilerplate) sau structurale:

“Am observat că link-urile șabloane cu text ancoră duplicat nu sunt la fel de relevante, astfel încât punem un accent redus pe acestea”.[17]

Există mai multe moduri de optimizare a linking-ului intern și nu există nici o scuză pentru care să nu profitați de oportunitățile SEO care sunt sub controlul vostru direct.

Teoretic, un număr mare de factori ar putea influența valoarea unui link intern,[18] dar ne vom limita la următorii:

  • Poziția link-ului în pagină.
  • Tipul de link, de ex., contextual versus structural.
  • Textul folosit în ancoră.
  • Tipul link-ului, respectiv link imagine sau link text. Alt text-ul unei imagini pare să transfere mai puțină valoare decât link-urile text, așa cum se indică în acest articol[19].
  • Autoritatea paginii și numărul de link-uri de pe pagină.

Poziția link-ului

Poziția link-ului în pagină (de ex., în navigarea primară, în subsol sau bara laterală) influențează modul în care este transferat PageRank spre pagina către care se face link.[20]

Microsoft are brevetul VIPS (VIPS se referă la A Vision-based Page Segmentation Algorithm[21]), care discută despre defalcarea formatului paginii în secțiuni logice. Microsoft are un alt articol care discută despre Block-Level PageRank, care sugerează că PageRank-ul transferat către celelalte pagini depinde de locația link-ului pe pagină.[22]

Google are un brevet despre Document ranking based on semantic distance between terms in a document[23] și un altul denumit Reasonable Surfer[24]. Aceste două lucrări indică faptul că link-urile plasate în locuri proeminente transferă mai mult PageRank decât link-urile din secțiunile mai puțin importante ale paginii.

Link-urile text contextuale au mai multă importanță decât link-urile de navigare primară și secundară care, la rândul lor, sunt considerate mai importante decât link-urile din subsol. Totuși, prezența textului ancoră bogat în cuvinte cheie din navigarea primară (care este prezent pe aproape fiecare pagină a website-ului) compensează în privința relevanței. Prin urmare, link-urile de navigare primară sunt cel puțin la fel de importante ca link-urile text contextuale.

Din nefericire, nu puteți avea decât un număr limitat de ancore în navigarea primară sau secundară, ceea ce înseamnă că trebuie să alegeți cu atenție. Totuși, cu link-urile contextuale puteți implementa un număr mare și variat de ancore, deoarece nu sunteți limitat de spațiu sau de o etichetare strictă a textului ancoră. De exemplu, puteți fi forțați să folosiți textul ancoră „hotels” în navigarea structurală, dar pe paginile bogate în conținut puteți folosi link-uri text contextuale precum “5-star hotels in San Francisco” sau “San Francisco’s best 5-star hotels”.

Cât privește poziția link-ului, merită menționat conceptul First Link Rule (regula primului link). Această regulă spune că atunci când mai multe link-uri de pe aceeași pagină indică spre același URL, doar primul text ancoră contează pentru motoarele de căutare.[25]

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML3e20617.PNG

Fiecare din aceste perechi de URL-uri indică spre același URL de două ori, dar nu cu un text ancoră optim.

 

Cât privește prima pereche din exemplul de mai sus, un link înapoi spre pagina de start cu textul ancoră „home” ar putea deruta motoarele de căutare, deoarece textul ancoră „home” intră în conflict cu textul ancoră “home & garden products”.

Cât privește a doua pereche, Children’s Bedroom Furniture ar trebui să fie o pagină de categorie în sine, cu un URL separat.

Pentru a treia pereche, link-ul “Decorating with Metal Beds” face trimitere la un ghid de cumpărături, ceea ce este minunat. Totuși, link-ul care folosește textul ancoră “modern metal beds” ar trebui să indice spre o pagină de categorii (dacă cercetarea cuvintelor cheie dezvăluie că “modern metal beds” este o categorie importantă). De exemplu, link-ul ar putea face trimitere la pagina de categorii Metal Beds, filtrată cu Style = modern.

Dacă vreți să faceți motoarele de căutare să contorizeze texte ancoră multiple,[26] una din cele mai bune metode este să adăugați semnul (#) la finalul URL-urilor[27].

Astfel, dacă primul vostru link este mysite.com/metal-bed-guide.htm, atunci toate link-urile următoare vor arăta așa: mysite.com/metal-bed-guide.htm#value

Totuși, dacă faceți link spre același URL cu un text ancoră variat, nu trebuie să folosiți semnul # în URL. De exemplu, puteți face link spre aceeași pagină de produs prima dată, cu numele produsului și o a doua oară folosind numele produsului plus numele producătorului. Trebuie doar să vă asigurați că textul ancoră este înrudit și relevant pentru pagina către care faceți link.

Foarte des veți întâlni URL-uri multiple care fac referire la pagina de start – odată pe logo și o dată în breadcrumbs.

Ambele link-uri (logo și breadcrumb) indică spre pagina de start.

 

Alt text-ul logo-ului este “UGG Australia” iar textul ancoră din breadcrumb este “Home”. Deși un link “Home” (pagina de start) este util pentru conveniență, nu sunt un fan al textului ancoră „home”. Aș alege alte variante, fie

  • Să folosesc numele mărcii în breadcrumb, deoarece în acest caz particular numele mărcii (UGG) este foarte scurt. În loc de “Home”, aș folosi “UGG Australia” sau doar “UGG”.
  • Să înlocuiesc textul ancoră “Home” din breadcrumb cu un simbol mic de căsuță, și aș folosi alt text-ul “UGG Australia” pentru acel simbol.

Linking-ul multiplu pe aceeași pagină se produce atunci când o pagină conține link-uri multiple către același URL. Pe website-urile de e-commerce acest lucru se produce frecvent când link-urile de pe paginile de listare a produselor fac trimitere la URL-urile paginii cu detalii despre produs. Un link este pe un thumbnail al imaginii pe care se poate da click și altul pe numele produsului:

Link-uri multiple spre aceeași pagină cu detalii despre produse.

 

Codul HTML pentru imaginea anterioară.

 

Dacă privim codul sursă pentru exemplul anterior vom vedea că alt text-ul imaginii thumbnail este “black”, iar textul ancoră al produsului este “Solid Ribbon Belt”. Astfel se trimit semnale derutante de relevanță și nu este indicat.

În plus,

  1. Elementul <A> are un atribut alt, dar este în locul greșit, deoarece atributul alt nu este permis pe elementul <A>. Acest atribut alt a fost probabil gândit ca un atribut pentru titlu.
  2. Alt text-ele #1 și #2 ar trebui schimbate.
  3. Atributul alt de pe eticheta A (#1) ar trebui îndepărtată.

Acesta este link-ul text cu numele produsului.

 

Să ne uităm la câteva opțiuni pentru adresarea link-urilor multiple generate de image thumbnails și de numele de produse:

  • Repetați textul cu numele produsului în alt text-ul imaginii. Acesta este cel mai ușor mod de a rezolva acest tip particular de probleme. În exemplul nostru, alt text-ul imaginii thumbnail va deveni “Solid Ribbon Belt”.
  • Cuprindeți imaginea și textul sub o singură ancoră sau un singur link. Acest lucru nu este întotdeauna posibil și nu este indicat pentru accesibilitate (din punct de vedere al utilizatorului).
  • Folosiți simbolul # (hash) în URL, dacă trebuie să utilizați text ancoră fără legătură pentru a face trimitere la același URL.
  • Plasați numele produsului deasupra imaginii (contrar convențiilor de design și uzabilitate).
  • Codați pagina în așa fel încât link-ul text să fie deasupra link-ului imagine în codul HTML, în timp ce în browser veți folosi CSS pentru a afișa textul ancoră sub imagine. Acest lucru este puțin dificil de implementat și nu este o idee foarte bună.

În cazul link-urilor multiple pe aceeași pagină, dacă textele ancoră nu sunt relaționate semantic sau taxonomic, ele vor trimite semnale derutante de relevanță. Totuși, PageRank va fi transmit de ambele link-uri.[28]

Deoarece acum știți că link-urile text contextuale sunt importante, să vedem modul în care puteți crea mai multe astfel de link-uri cu ajutorul conținutului generat de utilizator, descrierilor de produse, paginilor pentru mărci și al articolelor de blog.

Link-uri contextuale pe website-urile de e-commerce

Conținut generat de utilizatori

Conținutul generat de utilizatori (User-generated content – UGC) este unul din cele mai bune moduri de a alimenta roboții motoarelor de căutare, de a trimite semnale de angrenare a utilizatorilor ,și de a ajusta utilizatorii să ia decizia de cumpărare.

Textele subliniate sunt link-uri interne potențiale.

 

În această captură de ecran, puteți vedea două recenzii tipice prezentate pe o pagină cu detalii despre produs. Recenziile pot adăuga conținut la textul principal și ajută la conversii. Am subliniat cu galben câteva cuvinte care ar putea deveni link-uri interne.

Recenziile produselor

Recenziile produselor sunt un tip de conținut generat de utilizatori plin de substanță și reprezintă o oportunitate uriașă de a genera link-uri contextuale. Totuși, nu multe website-uri de e-commerce profită pe deplin de recenziile produselor pentru a face linking intern.

În timp ce făceam cercetări pe acest subiect am fost surprins să descopăr că doar unul din primii 50 comercianți online în Statele Unite adăuga link-uri contextuale pe conținutul recenziilor de la cumpărători. Din motive diverse (poate o implementare SEO slabă, restricții ale vânzătorilor, teama de a face link de pe paginile cu detalii despre produs și de a pierde conversii etc.), ceilalți comercianți nu făceau acest lucru. De fapt, foarte puțini din primii 50 comercianți online foloseau recenzii în scopuri SEO. Vom discuta cum puteți optimiza recenziile în detaliu în secțiunea dedicată paginilor cu detalii despre produs.

Acesta este un produs foarte popular, cu peste o mie de recenzii.

 

În exemplul de mai sus, produsul are 1.221 recenzii. Dacă ați adăuga doar un link contextual la 10% din recenzii, ați crea 120 link-uri interne contextuale puternice.

Descrierile produselor

Multe pagini e-commerce conțin secțiuni bogate în text. Să luăm paginile cu detaliile despre produse, de exemplu; fiecare produs are, sau ar trebui să aibă, o descriere. Aceste secțiuni bogate în conținut sunt ocazii minunate de a face link în susul ierarhiei spre paginile de categorii părinte și paginile pentru mărci:

Textul subliniat ar putea fi un link spre o pagina pentru marca Bobeau.

 

Când faceți link din descrierile produselor este important să fie spre pagina părinte și, opțional, spre alte categorii foarte înrudite din ierarhie.

Paginile pentru mărci

De cele mai multe ori, paginile pentru mărci nu sunt decât o simplă listare produse de produse.

 

Nu e nimic greșit cu listarea produselor pe o pagină pentru mărci, dar trebuie să faceți conținutul acestor pagini mai bogat.

Dacă doriți să construiți link-uri text contextuale relevante și valoroase ce transmit PageRank către PDP si categorii, atunci paginile pentru mărci trebuie să includă text, diferite tipuri de media și semnale sociale. Fiți creativi cu conținutul și faceți link-uri inteligente. Adăugați un paragraf despre istoria mărcii și faceți link către produsele de top ale mărcii. Alternativ, puteți adăuga fapte interesante despre marcă și câteva recenzii utile. Luați interviuri proprietarilor mărcilor și publicați-le pe pagina de marcă. Puteți să le cereți un link sau o mențiune de pe secțiunile lor de Presă sau Știri.

Iată cum Zappos a îmbunătățit linking-ul intern pe paginile pentru mărci și modul în care au interconectat tematic paginile înrudite:[29]

Figure 159 – Pagina pentru marca Agave, on Zappos.

 

Pagina de marcă a Zappos reușește să satisfacă atât utilizatorii, cât și motoarele de căutare:

  • Zappos folosește secțiunea 1 ca sitemap, pentru a ghida roboții spre diverse alte pagini înrudite de pe website-ul lor.
  • În secțiunea 2, implementează feed-uri RSS specifice mărcilor. Atunci când sunt publicate noi produse pentru acea marcă, motoarele de căutare vor fi notificate instant.
  • În secțiunea 3, puteți vedea modul în care folosesc conținut bogat în text pentru linking-ul contextual.
  • În secțiunea 4, fac link către produsele prezentate ale mărcii.
  • În secțiunea 5, Zappos prezintă link-uri contextuale în recenziile utilizatorilor.

Bloguri

După cum am menționat în secțiunea legată de arhitectura informației, blogurile pot fi folosite pentru a sprijini și crește autoritatea pentru paginile de categorii și produse, dar foarte puține website-uri de e-commerce profită pe deplin de pe urma blogurilor.

Link-urile text contextuale din aria principală de conținut poartă o autoritate semnificativă. Asigurați-vă că paginile bogate în conținut au link intern spre paginile PDP și PLP.

 

Când scrieți bloguri, faceți link intern de pe zonele principale de conținut spre paginile de pe website, în mod ideal spre paginile cu produse și de categorii.

Aceasta este o implementare bună a linking-ului intern din articole blog. Dacă nu abuzați de acest lucru, o potrivire internă a textului ancoră este încă importantă.

 

Cu riscul de a deveni enervant, trebuie să subliniez acest lucru: dacă nu aveți articole pe blog, pierdeți o cantitate uriașă de căutări long-tail folosite de posibili clienți în etapele timpurii ale procesului de cumpărare.

Rețineți, scrieți articole nu pentru a vinde sau promova ceva ci pentru a capta traficul long-tail pentru căutările informaționale și pentru a sprijini paginile aflate mai sus în ierarhie. Poate 90% din traficul generat de articole pe blog nu convertește, dar pentru site-urile de ecommerce, acestea sunt paginile care atrag backlinks. Cantitatea de conținut pe care trebuie să îl creați pentru a sprijini paginile de categorie, sub-categorie sau produse depinde de cât de competitiv este fiecare cuvânt cheie în parte.

Alte tipuri de conținut generat de utilizatori pe care le puteți folosi pentru a crea link-uri contextuale sunt comentariile de pe blog, întrebările utilizatorilor sau clienților și răspunsurile acestora, articolele găzduite pe blog, imagini ale produselor cu descrieri, platforme sociale și chiar imagini care oferă așa numitele hot-spots (care sunt click-abile).

Textul ancoră

Principiul de optimizare a textului ancoră este simplu: textul folosit în ancoră trimite indicii de relevanță motoarelor de căutare și trebuie să fie relevant pentru pagina către care se face link.

De exemplu, dacă textul ancoră este “suitcases” (valize) și pagina către care se face link include termenul “suitcases” alături de alte cuvinte înrudite semantic, atunci textul ancoră din link-ul respectiv primește mai multă importanță.

Totuși, dacă ați folosi “click aici” pe un text ancoră care face trimitere, să spunem, la paginile de descriere a unui hotel, atunci motoarele de căutare vor atribui o relevanță mai mică acestor ancore, deoarece sunt prea generice și nu comunică nimic despre pagina către care se face link. În exemplul nostru anterior, când faceți linking intern spre paginile de descriere a hotelului, trebuie să folosiți numele hotelurilor în textul ancoră.

Următorul studiu a fost efectuat pe un număr de peste 3.000 website-uri de e-commerce și non-ecommerce și a analizat peste 280.000 link-uri interne și textul lor ancoră corespondent[30]. Studiul a analizat cele mai comune cuvinte folosite în textul ancoră intern. Imaginea de mai jos ne arată acești termeni clasificați după frecvență.

Studiul a analizat modul în care 3.000 website-uri folosesc textul ancoră în linking-ul intern

 

Șapte din 10 link-uri de tip text ancoră puteau fi consolidate logic în trei grupuri, reprezentate de numerele din imagine. Această tehnică este numită link consolidation, și este o alternativă mai bună decât folosire atributului nofollow. Rețineți că dacă link-urile pe care le consolidați sunt în zona subsolului, valoarea rezultată este minimă.

În continuare, să evaluăm ce texte ancoră folosiți pentru a face linking intern.

Mai întâi, să vedem dacă folosiți texte ancoră generice precum „click aici” sau „aici” pe website. După ce efectuați o operațiune de crawling a website-ului, folosiți IIS SEO Toolkit pentru a verifica dacă nerespectarea regulii The link text is not relevant este raportată în secțiunea Violations Summary:

Dacă dați dublu click pe oricare din încălcările din secțiunea Violations Summary veți obține mai multe detalii despre fiecare eroare.

 

Există situații când este OK să folosiți “click aici” ca text ancoră, de exemplu când faceți link spre o pagină care nu este importantă pentru clasificări sau când folosiți „click aici” ca un apel la acțiune (call to action – CTA). De fapt, “click aici” este unul din cele mai puternice apeluri la acțiune folosite în marketingul online.

În mod implicit, IIS SEO Toolkit caută cuvintele „aici” și „click aici” în textele ancoră. În practică, există mai multe ancore generice cărora trebuie să le acordați atenție. O listă mai detaliată cu ancore generice este disponibilă aici.

Dacă doriți să fiți foarte preciși cu acest tip de analiză trebuie să exportați lista de ancore din IIS SEO Toolkit, și să folosiți Excel pentru o analiză mai profundă. Iată cum puteți face acest lucru.

Creați o nouă căutare de link (new link query).

 

În IIS SEO Toolkit mergeți la Dashboard, apoi dați click pe Query drop-down, și apoi click pe New Link Query.

Folosiți setările descrise în secțiunea (1) și (2).

 

Folosiți următoarele setări în secțiunea (1):

  • Linked Is External Equals False.
  • Link Type Not Equal Style.
  • Link Type Not Equal Script.
  • Link Type Not Equal Image.

În secțiunea Group By, alegeți Link Text. Apoi apăsați Execute, sortați după Count, și dați click pe Export. Astfel veți genera raportul agregat pentru textul link-urilor. Puteți exporta datele într-un fișier .csv file.

Puteți descărca fișierul XML care generează același raport de aici. Dacă folosiți acest fișier XML, importați-l în IIS SEO Toolkit mergând la Dashboard –> Query –> New Link Query.

Odată ce se deschide tab-ul Links, dați click dreapta oriunde în zona gri și alegeți Query –> Open Query.

Importarea unei căutări XML în IIS SEO Toolkit.

 

Deschideți fișierul generat de IIS SEO Toolkit folosind Excel, și numiți una din foile de lucru Anchors. Numiți prima coloană Anchor, și listați tot textul ancoră în ea. Numiți a doua coloană Occurrences și listați toate aparițiile (kitul IIS SEO generează aceste date.)

Adăugați o a treia coloană (numiți-o Presence) și lăsați-o liberă pentru moment deoarece această coloană va fi completată mai târziu folosind o funcție VLOOKUP.

e

Numărul de apariții pentru fiecare text ancoră.

 

Creați o nouă foaie de lucru și denumiți-o Generic anchors. Apoi, creați două coloane: Generic Words și Presence. Apoi, listați toate cuvintele cheie generice în coloana Generic Words. Completați coloana Presence cu numărul “1”:

Adăugarea numărului 1 în coloana Presence va ajuta la potrivirea ancorelor de pe website cu lista de text ancoră generic.

 

Acum, mergeți înapoi la foaia Anchors și adăugați următoarea formulă VLOOKUP în celula C2:

=VLOOKUP(A2,’generic anchors’!A:B,2,FALSE)

VLOOKUP este o funcție Excel incorporată creată pentru a lucra cu date organizate în coloane.

 

Copiați formula VLOOKUP până jos complet în coloana C. Puteți da dublu click pe punctul mic din celula C2 (punctul din dreapta jos) pentru a umple automat coloana C cu formula VLOOKUP. Adițional, puteți descărca un fișier Excel ca exemplu de aici.

Dacă există o potrivire exactă între ancorele folosite pe website și lista de cuvinte cheie generice, celulele din coloana C se vor completa cu valoarea “1”. Veți obține “#N/A” când nu există nici o potrivire. Sortați sau filtrați după “1”, și veți obține lista ancorelor generice de pe website:

Textul ancoră “Blog” este unul din textele ancoră interne cel mai folosit. În plus, mai sunt și alte ancore generice, precum „click here”, „aici”, „home” sau „website”.

 

Prin urmare, am descoperit că textul ancoră „blog” este folosit foarte mult în acest website; acest număr mare sugerează că este, probabil, un link prezent la nivelul navigării globale.

Acum, vom folosi IIS SEO Toolkit pentru a vedea paginile care fac link către secțiunea Blog.

Va trebui să deschideți o nouă căutare de link-uri, mergând la Dashboard –> Query –> New Link Query

În secțiunea Field Name folosiți următoarele setări:

Puteți grupa datele după Link Text.

  • Link Type Not Equal Style.
  • Link Type Not Equal Script.
  • Link Type Not Equal Image.
  • Link Text Equals “Blog”.

În secțiunea Group By, alegeți Link Text (dacă Group By nu apare singur, va trebui să dați click pe simbolul Group By de sub tab-ul Links. Apoi, apăsați Execute. Acest raport vă va arăta de câte ori a fost folosit cuvântul „blog” ca text ancoră.

Dacă dați dublu click pe „Blog” se va deschide o listă detaliată cu Linking URLs. Repetați procesul pentru toate textele ancoră generice.

Trebuie să fiți mai creativi și să înlocuiți textul ancoră „blog” cu ceva mai atrăgător pentru motoarele de căutare și utilizatori. Chiar și “{Numele companiei} Blog” este o alegere mai bună, dar ați putea tematiza și mai mult acest text ancoră. De exemplu, dacă vindeți echipamente de vânătoare sau pescuit, ați putea folosi “Blog {Numele companiei} Vânătoare & Pescuit”. Dacă vindeți pantofi sport de alergat (runners), puteți folosi “Mad Runner’s Blog”, și așa mai departe.

Când faceți link către paginile de categorie sau către PDP, folosiți numele categoriei sau al produselor ca text ancoră. De exemplu, dacă vindeți cărți, veți face link către pagina cu detalii despre produs, folosind numele cărții în textul ancoră. Puteți varia textul ancoră adăugând numele mărcii sau atribute ale produsului la numele produsului.

Potrivirea internă exactă a textului ancoră contează încă pentru website-urile de e-commerce, dacă nu depășiți limitele, de exemplu prin a face spam cu link-uri de subsol pe întreg site-ul.

De obicei, este o idee bună să potriviți căutările cu textul ancoră intern, pe cât de fidel posibil. Totuși, cum puteți ști ce ancore să folosiți pentru a face link cu o pagină care listează, de exemplu, sisteme de aprindere pentru un Audi A3 din 2004? Prin cercetarea de cuvinte cheie.

De exemplu, dacă vindeți piese auto, puteți defalca cuvintele cheie după ani, producători, modele, tipuri de produse și categorii. Adunați date despre cuvintele cheie din cât mai multe surse posibil: testările utilizatorilor, Google Analytics, date Google Ads, conturile de webmaster, cercetarea concurenților sau date din contul de vânzător pe Amazon sau Ebay. Puneți toate cuvintele cheie într-un document master și eliminați duplicatele folosind Excel.

Adăugați metricele pe care vreți să le luați în calcul și tabelul poate arăta astfel:

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML563c9e4.PNG

Găsesc util să adaug un ID al cuvântului cheie în prima coloană, doar pentru a putea reveni la datele originale oricând, prin sortarea după ID.

 

Ca indicatori (metrics) am să iau în considerare căutările medii lunare pentru fiecare cuvânt cheie și numărul de conversii.

Acum trebuie să identificați tiparele de căutare. Veți face acest lucru înlocuind fiecare cuvânt cu atributul de produs corespunzător sau cu, categoria de care aparține. De exemplu, veți înlocui „2007” sau orice alt an cu substituentul {an}, “Chevy” sau orice alt producător cu substituentul {make}, și “grille” sau orice nume de categorie cu substituentul {categorie}. Înlocuiți toate cuvintele până când ajungeți la un număr semnificativ de substituenți.

Puteți accelera procesul dacă programatorii site-ului pot scrie un script pentru a înlocui automat cuvintele cheie cu atribute sau categorii.

 

Odată ce ați înlocuit toate cuvintele cu substitute, identificați tiparele cel mai des utilizate folosind tabele pivot:

Puteți identifica tiparele cel mai des folosite folosind tabele pivot.

 

Pentru setările tabelului pivot, folosiți Keyword Pattern pentru rânduri și pentru Values folosiți următoarele:

  • Suma căutărilor lunare medii.
  • Suma conversiilor.
  • Numărul tiparului de cuvinte cheie.

Și gata! Tiparul cel mai des folosit în exemplul nostru este {anul} {producătorul} {modelul} {categoria}. Totuși, tiparul cu cele mai multe căutări este {producătorul} {modelul}. Tiparul cu cele mai multe conversii este {producătorul} {modelul} {categoria}.

Imitând tiparele de căutare ale utilizatorilor în linking-ul intern, veți crește relevanța paginilor cu care se face linking.

Modificarea textului ancoră

În ciuda înțelegerii mai bune a variaților de cuvinte cheie cu ajutorul RankBrain, este în continuare o idee bună să variați textul ancoră intern care face trimitere spre același URL.

Pentru website-urile de comerț electronic, paginile de categorii și sub-categorii vor permite oarecare spațiu pentru variația de cuvinte cheie. De exemplu, când faceți link către pagina Vancouver Hotels, puteți folosi “hotels in Vancouver” sau “Vancouver hotels”.

Când faceți link spre pagina de prezentare a produselor (de exemplu o pagină care prezintă toate camerele Rebel XTi), puteți adăuga numele mărcii (“Canon Rebel XTi”) sau gama de produse de care aparține produsul respectiv (ex., “Canon EOS Rebel XTi”).

Când faceți link din zone bogate în conținut, precum articolele de pe blog sau ghiduri pentru utilizatori, puteți varia textul ancoră și mai mult.

 

Link-urile text contextuale permit o variație mai mare a textului ancoră decât link-urile structurale. Link-urile structurale se bazează adesea pe reguli, precum folosirea doar a numelor produsului sau numele produsului plus atributele produsului. Prin urmare, link-urile structurale nu sunt foarte flexibile, în timp ce link-urile text contextuale sunt.

Pentru variațiile de produse (de ex., numerele de modele sau culori diferite), textul ancoră de pe numele articolului poate conține atribute de diferențiere:

Aceste trei SKUs sunt variații ale produsului “Canon Digital Rebel XTi 10.1MP”.

 

În această captură de ecran, cele trei SKU sunt variații ale aceluiași produs, “Canon Digital Rebel XTi 10.1MP”. Primul SKU este doar carcasa camerei. Al doilea SKU include și lentilele iar textul ancoră include acest detaliu. În mod similar, al treilea SKU include o lentilă, de asemenea, dar având o culoare diferită.

Nu uitați să faceți link folosind un text care are sens pentru utilizatori, fără a forța cuvintele cheie. De asemenea, rețineți că atunci când folosiți pluralul în textul ancoră (de ex., camere digitale), luați în calcul un link spre o pagină de prezentare, deoarece căutările care conțin plurale indică de regulă faptul că utilizatorii doresc să vadă o listă de produse.

Link-uri înrudite

Echipele de merchandizing și marketing trebuie să coopereze și să promoveze produsele încrucișat; iată de ce website-urile de e-commerce au început să includă secțiuni precum Related Items (articole similare), pentru a face link la produse similare. Linking-ul înrudit poate fi identificat sub numeroase nume și implementat în moduri diferite, precum “cei care au cumpărat…au cumpărat, de asemenea, și…”, “poate vă place și….”, “alți utilizatori au vizitat și….”, produse similare, sau căutări similare. Acest concept a fost introdus inițial pentru a crește numărul de articole adăugate în coș și valoarea medie a comenzii, precum și pentru a ajuta utilizatorii să navigheze spre produse similare.

Secțiunea ”You May Also Like” din această captură de ecran este comună pe website-urile de ecommerce și este un exemplu bun de secțiuni ale produselor similare.

 

Specialiștii SEO și-au dat seama că secțiunea cu produse similare ar putea fi folosită, de asemenea, pentru:

  • A optimiza linking-ul intern prin interconectarea paginilor din josul ierarhiei care ar fi fost imposibil de conectat cu alte tipuri de navigare (de ex., breadcrumbs).
  • A aplatiza arhitectura website-ului.
  • Împărți în silo arhitectura website-ului făcând linking la categorii părinte și cele similare. Rețineți că operațiunea de siloing cu produse înrudite impune unele reguli stricte de link-ing intern.

Link-urile înrudite pot fi folosite pentru a spori autoritatea oricărei pagini, ori de câte ori este nevoie:

  • Puteți crește rata de crawling, indexare și, în cele din urmă, poziționării în top-ul rezultatelor de pe Google pentru noile produse adăugate pe site făcând linking direct de la pagina de listare a categoriei sau chiar de pe pagina de start.
  • Dacă există produse care au o valoare foarte înaltă pentru afacerea voastră, linking-ul de pe pagina de start va trimite mai multă autoritate acestor produse.
  • Pe o pagină care listează toate casele de vânzare dintr-un cartier anume, puteți face de asemenea link către casele din cartierele învecinate.
  • Puteți crește valoarea paginilor de descriere a hotelurilor făcând linking la hotelurile care au primit recent o recenzie de pe paginile de listare a orașelor.
  • Și așa mai departe.

Dacă aveți multe date pe care să vă bazați, puteți implementa produse similare cu ajutorul motoarelor de recomandare (interne). Astfel de motoare sunt folosite pentru a optimiza experiența cumpărăturilor din mers, dar adesea sunt implementate cu JavaScript care nu poate fi parcurs de Googlebot (uncrawlable links).

Un mod eficient de a rezolva problema produsele similare implementate cu JavaScript este de a defini și încărca un set de produse înrudite accesibile motoarelor de căutare atunci când solicită o pagină. Veți înlocui apoi sau adăuga mai multe produse cu AJAX, odată ce pagina se încarcă în browser, pentru a îmbunătăți gradul de identificare pentru utilizatori. Ideea este că nu doriți să lăsați operațiunea de randare sau obținere a conținutului pentru acest tip de secțiune, în sarcina Googlebot.

Secțiunea cu articole similare din stânga capturii de ecran este accesibilă motoarelor de căutare, după cum puteți vedea în versiunea cache a paginii, în partea din dreapta a capturii de ecran.

 

Ca recomandare pentru exemplul anterior, în timp ce conținutul motorului de recomandare este indexat, alt text-ul imaginilor ar putea fi îmbunătățit.

Pe de cealaltă parte, pe website-ul de mai jos implementarea AJAX împiedică motoarele de căutare să descopere produsele recomandate:

Secțiunea ”You May Also Like” ar trebui să apară în versiunea cache după ultimul produs din listă, dar nu după cum se vede în partea dreaptă a capturii de ecran, nu apare.

 

Dacă website-ul de mai sus dorește să aplatizeze arhitectura website-ului făcând linking intern de la produsele similare, trebuie să se asigure că motoarele de căutare pot accesa link-urile în secțiunea produse similare. O operațiune de „fetch and render” folosind Google Search Console poate clarifica dacă motoarele de căutare pot randa produsele din secțiunea ”You May Also Like” și. Dacă funcționează aici, va funcționa și pentru căutare.

Googlebot este un browser”headless”. Acest lucru înseamnă că este un browser web fără o interfață grafică, dar unul care poate randa și „vedea” paginile ca un browser normal.

De asemenea, rețineți că ceea ce vedeți când folosiți operatorul ”cache:” nu este același lucru cu ceea ce Google randează la final. Sursa de adevăr pentru Google este foarte apropiată de ceea ce oferă funcția “Fetch and Render” din Google Search Console, în timp ce versiunea cache este doar HTML brut. Cel mai probabil Google folosește atât versiunile cache cât și cea randată, pentru a se asigura că lumea nu face spam.

Iată câteva lucruri pe care să le luați în calcul când implementați produse similare sau recomandate:

  • Dacă trebuie să adăugați parametri de urmărire în URL-urile pentru produse recomandate, faceți adăugarea în browser, la operarea mouse-ului (mouse-down sau click). Dacă nu puteți folosi eveniment pe click (click events), canonicalizați parametrii de urmărire folosind Google Search Console sau rel=”canonical”.
  • Păstrați numărul de produse recomandate mic, și concentrați-vă pe calitate (trei – cinci produse ar trebui să fie de ajuns).
  • Dacă doriți să oferiți mai multe produse recomandate, folosiți carusele.

Website-ul de mai jos face link la o pagini PDP cu pulovere și sandale deoarece aceste produse sunt înrudite cu pagina de detalii produse pe care sunt prezentate.

Puteți inter-conecta (interlink) produse similare chiar dacă sunt în categorii diferite, dacă are logică pentru utilizatori (de ex., link de la pagină cu detalii despre cămăși la una cu detalii despre sandale care completează aspectul).

 

Secțiuni ca Popular Searches (căutări populare) reprezintă un alt tip de link-uri similare care pot fi implementate pe website-urile de e-commerce. Efectuați o căutare pe Google sau Bing și vedeți ce cuvinte cheie sugerează în partea de jos a paginii cu rezultate și luați în calcul includerea unora din ele pe paginile site-ului.

Supra-optimizarea linking-ului intern

Deși link-urile interne cu text ancoră exact (exact match anchor text) nu dăunează de obicei,[31] nu exagerați. Să aruncăm o privire la câteva scenarii care pot trage un semnal de alarmă privind supra-optimizarea.

Link-uri nenaturale către pagina de start

Nu vă ajută prea mult dacă înlocuiți textul ancoră „home” (start) cu cuvântul cheie primar.[32]

Un truc ieftin, care de multe ori nu funcționează.

 

Dacă domeniul vostru sau numele afacerii este “online pharmacy”, atunci poate fi ok să folosiți un text ancoră bogat în cuvinte cheie pentru a face trimitere la pagina de start, dar altfel nu faceți acest lucru.

Prea multe link-uri text contextuale

Un raport ridicat între link-urile cu text ancoră și conținut nu este recomandat. De exemplu, dacă conținutul de descriere a unei categorii are 100 cuvinte și plasați 15 ancore în el, este prea mult.

Link-urile contextuale sunt benefice, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să faceți abuz, ca în imaginea de mai sus.

Link-urile text contextuale pot fi create fie programatic, fie manual, de copywriteri sau specialiști SEO. În ambele cazuri, trebuie să definiți reguli pentru a evita supra-optimizarea.

Să exemplificăm cu un set de reguli pentru descrierea categoriilor:

  • Adăugați link-uri către alte produse din categoria părinte. Numărul maxim de produse cu link la 100 cuvinte este doi.
  • Adăugați link-uri către categorii similare. Numărul maxim de categorii similare cu link la 100 cuvinte este doi.
  • Numărul maxim de texte ancoră consecutiv este doi.
  • Numărul maxim de link-uri cu același text ancoră este unu.
  • Numărul minim de link-uri la 100 cuvinte este doi.

Folosiți regulile de mai sus doar ca recomandări și personalizați-le în funcție de situația voastră.

Mai jos aveți un exemplu de linking intern suficient de sigur:

Textul din paragraf curge natural, iar ancorele par și ele naturale.

 

Navigarea și filtrare plină de cuvinte cheie (keyword-stuffed)

Unele website-uri de e-commerce încearcă să crească clasificările pentru termeni principali (head-terms) precum nume de categorii sau subcategorii, folosind în exces link-uri cu texte ancoră bogate în cuvinte cheie în navigarea primară, similar capturii de ecran de mai jos:

Observați cum fiecare link al sub-categoriilor conține numele categoriei superioare.

 

Nu este necesar să repetați cuvintele cheie în navigarea principală. Dacă arhitectura website-ului este bine construită, motoarele de căutare vor putea înțelege că dacă numele categoriei este Watches (ceasuri), toate link-urile și produsele din această categorie aparțin categoriei Watches.

Același lucru se aplică și altor forme de navigare, precum navigarea fațetată.

Și aceste link-uri par un truc ieftin.

 

Puteți folosi liste HTML (list items) bine structurate pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă categoriile, și pentru a nu repeta numele categoriei în fiecare filtru din navigația din partea stângă.

Întărirea autorității cu link-uri externe

Deoarece PageRank este un parametru regenerabil, existența unor link-uri externe către paginile de categorie și sub-categorie asigură nu doar autoritate paginilor țintă, dar crește, de asemenea, valoarea PageRank care este transferată întregului website. Mai mult, deoarece pentru website-urile de e-commerce cu stocuri mari nu este fezabil economic să construiești link-uri către paginile individuale cu produse, eforturile de dobândire de link-uri ar trebui concentrate către paginile de categorii și sub-categorii. Rețineți că dezvoltarea de link-uri externe este complexă și nu intră în sfera de interes a acestui curs.

Concentrându-vă eforturile de construire de link-uri doar către unele pagini de categorii performante este o idee bună pentru website-urile noi sau pentru cele cu bugete limitate de marketing dar, în general, trebuie să vă diversificați țintele. Odată ce ați construit suficiente link-uri spre o pagină de categorii, acea pagină devine un hub: va transfera capital către paginile în susul și josul ierarhiei website-ului. Cu cât mai multe hub-uri construiți, cu atât mai natural va părea website-ul și cu atât mai mare va fi valoarea PageRank transferată în interiorul său.

Puteți identifica hub-rile cu link-uri existente folosind Google Search Console. Ori de câte ori doriți să promovați o pagină nouă, puteți apela la puterea acestor hub-uri. Să spunem că ați identificat că Women’s Apparel este un hub. Dacă doriți să promovați categoria Women’s Sleepwear, faceți link contextual către ea de pe pagina hub, din conținutul principal.

Capitole

1. Arhitectura website-urilor

2. Cercetarea cuvintelor cheie

3. Optimizarea crawling-ului

4. Link-ingului intern

5. Paginile de start (Home Pages)

6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)

7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)

Traducerea în română: Cătălin Drăcșineanu

Referințe:

  1. Browser-specific optimizations and cloaking, https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmasters/4sVFlIdj7d8
  2. GET, POST, and safely surfacing more of the web, http://googlewebmastercentral.blogspot.ca/2011/11/get-post-and-safely-surfacing-more-of.html
  3. Google Analytics event tracking (pageTracker._trackEvent) causing 404 crawl errors, https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmasters/4U6_JgeCIJU
  4. Call of Duty: Ghosts – Xbox 360, http://www.amazon.com/Call-Duty-Ghosts-Xbox-360/dp/B002I098JE
  5. Free SEO Toolkit, http://www.microsoft.com/web/seo
  6. One More Great Way to Use Fusion Tables for SEO, http://moz.com/ugc/one-more-great-way-to-use-fusion-tables-for-seo
  7. Visualize your Site’s Link Graph with NodeXL, http://www.stateofdigital.com/visualize-your-sites-internal-linking-structure-with-nodexl/
  8. How To Visualize Open Site Explorer Data In Gephi, http://justinbriggs.org/how-visualize-open-site-explorer-data-in-gephi
  9. rel=”nofollow” Microformats Wiki, http://microformats.org/wiki/rel-nofollow
  10. Interview with Google’s Matt Cutts at Pubcon, http://www.stephanspencer.com/matt-cutts-interview/
  11. Use rel=”nofollow” for specific links, https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=en
  12. PageRank sculpting, http://www.mattcutts.com/blog/pagerank-sculpting/
  13. Should internal links use rel=”nofollow”?, https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bVOOB_Q0MZY
  14. Damping factor, http://en.wikipedia.org/wiki/PageRank#Damping_factor
  15. Are links in footers treated differently than paragraph links?, https://www.youtube.com/watch?v=D0fgh5RIHdE
  16. Is Navigation Useful?, http://www.nngroup.com/articles/is-navigation-useful/
  17. Ten recent algorithm changes, http://insidesearch.blogspot.ca/2011/11/ten-recent-algorithm-changes.html
  18. Link Value Factors, http://wiep.net/link-value-factors/
  19. Image Links Vs. Text Links, Questions About PR & Anchor Text Value, http://moz.com/community/q/image-links-vs-text-links-questions-about-pr-anchor-text-value
  20. Are links in footers treated differently than paragraph links?, https://www.youtube.com/watch?v=D0fgh5RIHdE&feature=youtu.be&t=40s
  21. VIPS: a Vision-based Page Segmentation Algorithm, http://research.microsoft.com/apps/pubs/default.aspx?id=70027
  22. Block-Level Link Analysis, http://research.microsoft.com/apps/pubs/default.aspx?id=69111
  23. Document ranking based on semantic distance between terms in a document, http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.htm&r=1&p=1&f=G&l=50&d=PTXT&S1=7,716,216.PN.&OS=pn/7,716,216&RS=PN/7,716,216
  24. Google’s Reasonable Surfer: How The Value Of A Link May Differ Based Upon Link And Document Features And User Data, http://www.seobythesea.com/2010/05/googles-reasonable-surfer-how-the-value-of-a-link-may-differ-based-upon-link-and-document-features-and-user-data/
  25. Results of Google Experimentation – Only the First Anchor Text Counts, http://moz.com/blog/results-of-google-experimentation-only-the-first-anchor-text-counts
  26. 3 Ways to Avoid the First Link Counts Rule, http://moz.com/ugc/3-ways-to-avoid-the-first-link-counts-rule
  27. When Product Image Links Steal Thunder From Product Name Text Links, http://www.goinflow.com/when-product-image-links-steal-thunder-from-product-name-text-links/
  28. Do multiple links from one page to another page count?, https://www.youtube.com/watch?v=yYWlEItizjI
  29. Agave Denim, http://www.zappos.com/agave-denim
  30. [Study] How the Web Uses Anchor Text in Internal Linking, https://www.conductor.com/blog/2012/05/image-anchor-text/
  31. Will multiple internal links with the same anchor text hurt a site’s ranking?, https://www.youtube.com/watch?v=6ybpXU0ckKQ
  32. Testing the Value of Anchor Text Optimized Internal Links, http://moz.com/blog/testing-the-value-of-anchor-text-optimized-internal-links