Optimizarea paginilor cu detalii despre produs (PDP) pentru site-urile de comerț electronic

Lungime articol: 14 996 de cuvinte
Timp estimativ de citire: 1 oră și 30 de minute


Aceasta este cea de-a șaptea secțiune a cursului de SEO pentru ecommerce. Pentru a citi celelalte capitole, folosiți link-urile de mai jos.

1. Arhitectura website-urilor
2. Cercetarea cuvintelor cheie
3. Optimizarea crawling-ului
4. Link-ingului intern
5. Paginile de start (Home Pages)
6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)
7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)


Mulți comercianți consideră că „pâinea și untul” website-urilor de ecommerce sunt paginile cu detalii despre produs, abreviate și ca PDP. Deoarece aici se produce micro-conversia „adaugă în coș”, PDP-urile sunt considerate „paginile bănoase” și primesc, de regulă, cea mai mare atenție din punct de vedere SEO. La urma urmelor, dacă nu vă clasificați în top în SERP atunci când cineva vă caută produsele, nu veți avea nici o șansă să le vindeți online. Deși accentul pus pe paginile cu detalii despre produs este pus pe convingere și conversie, elementele de conversie trebuie echilibrate cu elemente SEO.

În această parte a cursului voi detalia cele mai importante secțiuni ale paginilor cu detalii despre produs și vom analiza modurile în care putem optimiza aceste pagini pentru o mai bună experiență de căutare de pe Google.

Vă voi explica cum puteți optimiza URL-urile pentru paginile cu detalii despre produs și apoi vom intra în profunzime în privința optimizării imaginilor și materialelor video. Vom discuta, de asemenea, despre optimizarea descrierilor de produse și despre modul în care putem gestiona variațiile de produse și problemele legate de conținutul subțire.

Apoi vom vedea cum putem optimiza numele produselor și vom discuta de ce este important pentru SEO să obținem și să optimizăm corect recenziile produselor.

Deoarece produsele intră și ies adesea din inventar, vă voi arăta și cum să gestionați această situație. În final, vom învăța cum putem optimiza titlurile paginilor pentru e-commerce.

URL-urile

Este o idee bună să păstrați produsele pe URL-uri care nu sunt legate de categorii ori de câte ori este posibil, deoarece produsele pot fi reclasificate dintr-o categorie în alta și deoarece numele de categorii se pot schimba în timp. Niciuna din aceste modificări nu este recomandată, deoarece re-clasificarea sau re-denumirea implică utilizarea de redirecționări 301, posibil lanțuri 301, care pot deveni rapid o problemă.

Deși un produs poate fi accesat pe trasee multiple din cauza multi-clasificării, URL-ul final al PDP-ului nu ar trebui să conțină categorii sau subcategorii.

Folosiți: mysite.com/product-name în loc de mysite.com/category-1/product-name sau mysite.com/category-2/product-name

Dacă trebuie să includeți categoriile în URL, trebuie să vă hotărâți asupra unui URL canonic pentru fiecare produs, apoi să indicați atributul rel=“canonical” URL-ului reprezentativ pe toate căile URL posibile care conduc la acel produs. De asemenea, încercați să faceți link doar spre URL-ul canonic, în special în navigarea globală și în link-urile interne.

Dacă produsul are variații multiple, atunci URL-urile pentru acele variații ar trebui să conțină unele atribute SKU importante (de ex., producătorul, numele mărcii, culoarea).

URL-ul ar putea arăta astfel:

mywebsite.com/brand-SKU-name-important-attribute

Rețineți că este OK să includeți marca în URL, deoarece SKU-ul aparține unei singure mărci.

Dacă trebuie să folosiți categorii sau subcategorii pentru a genera URL-uri pentru paginile PDP:

 • ”Bateți în cuie” numele categoriei sau al subcategoriei.
 • Folosiți categoria canonică a produsului și păstrați produsul sub acea categorie sau subcategorie.

Imaginile

Utilizatorii pot primi informații despre produse direct din imagini, inclusiv detalii care nu sunt acoperite în descrierile de produse (care sunt citite adesea în trecere, nu în detaliu). Prin urmare, nu este de mirare că imaginile de înaltă calitate, făcute din unghiuri multiple și care arată produsul în acțiune cresc gradul de satisfacție al utilizatorului. Totuși, imaginile trebuie optimizate și pentru motoarele de căutare.

Când se pune problema creșterii ratelor de conversie, comercianții online versați înțeleg importanța imaginilor, în special a imaginilor de produse. Un studiu[1] asupra consumatorilor online a arătat că:

 • 67% dintre consumatori cred că o imagine este „foarte importantă” la alegerea unui produs.
 • Peste 50% din clienți apreciază calitatea imaginii unui produs mai mult decât informațiile despre produs, descrierea sa sau ratingurile și recenziile.

Din punct de vedere SEO, imaginile produselor pot antrena trafic organic prin intermediul Google Image Search și al rezultatelor universale care includ imagini. Imaginile pot fi folosite, de asemenea, pentru a îmbunătăți relevanța documentului și pentru a optimiza linking-ul intern.

Pentru a înțelege imaginile, motoarele de căutare vor căuta mai întâi textul alternativ al elementului de imagine HTML, img. Unele motoare de căutare vor putea extrage textul din imagini, folosind o tehnică numită recunoașterea optică a caracterelor, sau OCR.

Să optimizăm o imagine pentru SEO. Vom începe cu o implementare primară a elementului de imagine și vom încheia cu un tag (etichetă) al imaginii foarte optimizat, prietenos din punct de vedere SEO. (Notă: voi folosi termenii tag și element interșanjabil).

Acesta este elementul HTML primar al unei imagini:

<img src=“0012adsds.gif” />

Înainte de a începe optimizare imaginilor, să vedem cum analizează motoarele de căutare imaginile. Iată câteva semnale pe care motoarele de căutare le folosesc pentru a înțelege, încadra și clasifica imagini:

 • Iau în considerare culorile, dimensiunile și rezoluția imaginii.
 • Se uită la tipul de imagine (de ex, imaginea este o fotografie, un desen sau o grafică computerizată?).
 • Consideră, de asemenea, textul prin raportare la distanța lui față de o imagine și extrag contextul din textul care înconjoară o imagine.
 • Privesc tema generală a website-ului. De exemplu, website-urile pentru adulți vor avea toate imaginile etichetate ca „adult” și vor fi scoase atunci când filtrul de căutare sigură este pornit.
 • Motoarele de căutare vor folosi atributul alt al tag-ului imaginii. Conținutul textului alternativ este folosit direct în analiza relevanței documentului. Atributul titlului tag-ului imaginii nu este înregistrat în cache, dar poate oferi un context suplimentar.
 • Ei folosesc, de asemenea, numele fișierelor de imagini.
 • Se uită la numărul total de imagini thumbnail amplasate pe aceeași pagină cu imaginea clasată.
 • OCR (optical character recognition – recunoaștere optică a caracterelor).
 • Inteligență artificială cu auto-învățare pe baza inputului uman la scară largă. ReCaptcha este o formă de input uman.

După cum puteți vedea, motoarele de căutare iau în calcul foarte multe indicii atunci când analizează imaginile. Pentru cei care doresc să știe mai multe despre acest subiect, o aplicație Microsoft brevetată din 2008 oferă o descriere interesantă a modului în care imaginile sunt clasate în rezultatele căutărilor de imagini.[2]

Știați că atunci când rezolvați un captcha online, Google (și, posibil, alte motoare de căutare) folosesc acel input pentru a valida sau rafina inteligența artificială pentru recunoașterea imaginilor? Există aproximativ 200 milioane de imagini captcha dactilografiate în fiecare zi; este o validare umană la scară largă. Dacă vă interesează subiectul, urmăriți un discurs TED despre ReCaptcha[3] și colaborarea online masivă.

Iată unele din cele mai bune practici de optimizare a imaginii:

Faceți propriile imagini ale produselor

Acesta nu este în sine un factor SEO, dar vă va ajuta să vă diferențiați de concurență și puteți deschide ușa unor parteneriate pentru licențierea imaginilor (care pot atrage unele backlink-uri valoroase). Totuși, imaginile familiare sunt importante atunci când utilizatorii caută un produs pe care îl cunosc deja. Dacă faceți poze proprii pentru produse, încercați să faceți o diferență dar nu schimbați prea mult aspectul produselor.

Adăugați un atribut alt fiecărei imagini semnificative

Adăugarea unui alt text imaginilor este cea mai bună cale de a da motoarelor de căutare mai multe informații despre imagine și conținutul paginii. Fără textul alternativ, șansele ca o imagine să fie indexată în Google Images sunt mai mici.

<img src=“0012adsds.gif” alt=“yellow t-shirt” />

Singurul atribut al elementului img care este înregistrat în cache de motoarele de căutare este conținutul atributului alt.

Iată un tabel obișnuit de listare de produse:

G:\Personal\ecommerce guide\images\images on.png

Produse afișate în vizualizare tip tabel pe o pagină de listare de produse.

Mai jos este conținutul înregistrat în cache de motoarele de căutare, pe baza atributelor alt:

Textele alternative sunt subliniate cu margine roșie.

Atributele alt ar trebui să conțină cuvinte cheie, dar acestea nu ar trebui să fie o simplă listă de cuvinte cheie. Când scrieți textul alternativ pentru imaginile produselor, gândiți-vă la modul în care ați descrie imaginea produsului unei persoane oarbe, într-un mod succint și relevant, în mai puțin de 150 caractere. Acea propoziție va fi atributul alt.

De cele mai multe ori, textul alt al imaginii thumbnail a unui produs este numele exact al produsului. În cazul imaginilor thumbnail pentru o pagină de listare categorii, textul alternativ este numele categoriei.

Pentru PLPs, puteți adăuga câteva detalii în plus prin includerea unor atribute semnificative ale produsului. În locul textului alternativ alt=“DG2 Stretch Denim Long Skirt”, ați putea folosi alt=“DG2 Stretch Denim Long Skirt in brown”.

Imaginile de spațiere, .gif-uri de 1px, sau alte imagini folosite doar în scopuri de design ar trebui să aibă și ele un atribut alt, dar aceste trebuie să fie gol, alt=““. Acest lucru servește cel mai mult validării codului și compatibilității între browsere. Toate celelalte imagini care descriu vizual ceva important pentru vizitatori ar trebui să aibă un text descriptiv.

Microsoft recomandă să:

“Plasați text relevant la începutul atributului alt pentru a permite motoarelor de căutare să facă o corelare mai bună a cuvintelor cheie cu imaginea. Un simbol de copyright sau altă informare de copyright la începutul atributului alt va indica motoarelor de căutare că aspectul cel mai relevant al imaginii este dreptul de proprietate intelectuală și nu ceea ce descrie imaginea. Dacă aveți nevoie de o informare de copyright, luați în calcul mutarea acesteia spre sfârșitul textului atributului alt”.[4]

Puteți găsi mai multe recomandări Microsoft pentru textul alternativ în “Image Guidelines for SEO” documentation.[5]

Din ce în ce mai multe website-uri au început să folosească CSS sprites, pentru a reduce numărul de cereri HTTP către serverului web, îmbunătățind astfel timpii de încărcare a paginii. Deși este un lucru foarte bun, implementarea sa face imposibilă adăugarea de atribute alt, ceea ce ridică probleme de accesibilitate și SEO. Puteți încărca simboluri, imagini de spațiere folosind CSS sprites, dar imaginile produselor ar trebui încărcate ca imagini simple, cu texte alternative potrivite.

Folosiți atributul title

Motoarele de căutare nu înregistrează în cache conținutul atributelor title pentru imagini. Totuși, acest lucru nu înseamnă că motoarele de căutare nu folosesc atributul title pentru a extrage semnale de relevanță sau că nu ar trebui să îl implementați. Atributul title este afișat ca sugestie (tooltip) sau ca fereastră (mouseover) pentru a oferi utilizatorilor informații suplimentare despre imagine.

Atributele title apar ca tooltips când treceți cu mouse-ul peste imagini. Imaginea thumbnail Outdoor Storage conține atributul title “Outdoor Storage”.

Dacă o imagine este reprezentativă (de ex., imaginea unui produs), impune folosirea unui text alternativ și poate avea, de asemenea, un atribut title. Conținutul atributului title nu trebuie să fie o copie exactă a textului alternativ ci mai curând o suplimentare a acestuia. Păstrați atributul suficient de scurt (respectiv sub 255 caractere) și nu listați cuvinte cheie – creați o propoziție care să aibă sens.

Exemplul nostru de etichetă (tag) a imaginii inițiale poate fi acum îmbunătățit astfel:

<img src=“0012adsds.gif” alt=“yellow t-shirt” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt” />

Nu subestimați atributele title doar pentru că motoarele de căutare nu le înregistrează conținutul în cache. Ele pot juca un rol în oferirea unui context utilizatorilor și nu știm cum le folosesc motoarele de căutare pentru a extrage relevanță.

Specificați lățimea și înălțimea etichetei img

Să îmbunătățim și mai mult img tag, pentru o randare mai rapidă în browser și pentru o viteză mai bună de încărcare a paginii:

<img src=“0012adsds.gif” alt=“yellow t-shirt on a model” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt while running” height=“250″ weight=“100″ />

Aceste tag-uri privind dimensiunea imaginii ajută la randarea mai rapidă în browser.

Sfat: pentru scrolling infinit sau alte utilizări care implică imagini multe, amânați încărcarea imaginilor până când acestea devin vizibile în browser.

Folosiți nume de fișiere bogate în cuvinte cheie

Ați observat probabil numele de fișier mai puțin prietenos folosit în exemplul inițial: 0012adsds.gif. Acest nume de fișier nu ajută motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este imaginea și ar trebui evitat.

Acesta este un exemplu de denumire corectă a numelui fișierului pentru thumbnail-ul categoriei, deoarece include numele categoriei, „brake-discs”. Numele de fișiere pentru imaginile de produse ar trebui să fie chiar mai specifice.

Numele fișierelor ar trebui să includă numele produsului, numele categoriei sau orice este descris în imagine. Includerea cuvintelor cheie în numele fișierelor este cunoscută de mult timp ca factor relevant SEO.[6]

O provocare comună a website-urilor mari de e-commerce care folosesc soluții de găzduire a imaginilor pentru a gestiona, îmbunătăți și publica conținut media este că majoritatea acestor soluții nu creează nume de fișiere prietenoase din punct de vedere SEO. De exemplu, acest URL nu este deloc potrivit pentru SEO:

http://s7d5.samplemediahost.com/is/image/TA/116015_ZZZZ?$pdppreview_360$

Vorbiți cu furnizorul vostru pentru a vedea dacă există o soluție alternativă pentru a ajunge la o convenție mai bună de denumire a fișierelor.

Dacă optimizăm și mai mult exemplul nostru pentru a include un nume de fișier relevant, avem următoarea etichetă a imaginii:

<img src=“yellow-t-shirt.gif” alt=“yellow t-shirt on a model” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt while running” height=“250″ weight=“100″/>

Ar trebui să setați și să implementați reguli de denumire a fișierelor, altfel lucrurile o pot lua razna. De exemplu, ați putea folosi regula de a anexa ID-ul imaginii la finalul numelui fișierului după două semne plus, ca în exemplul de mai jos:

yellow-t-shirt++0012.gif

Oferiți un context pentru imagini folosind legende (captions) și text în apropierea imaginii

Legendele pentru imagini sau textul apropiat care înconjoară imaginea poate oferi un context motoarelor de căutare.

4 ipods followed by text description

Descrierile din captura de ecran oferă context motoarelor de căutare.

În afara adăugării de legende relevante pentru imagini, puteți oferi un context mai bun pentru imagini plasând în apropiere conținut text simplu. Ori de câte ori este posibil, adăugați o propoziție relevantă în apropiere de imagine, atât vizual cât și în codul HTML.

Iată cum poate fi îmbunătățit și mai mult elementul nostru img adăugând o legendă:

<img src=“yellow-t-shirt.gif” alt=“yellow t-shirt on a model” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt while running” height=“250″ weight=“100″ />Adidas 2011 Summer Collection </br> Yellow T-Shirt

În multe cazuri, legenda va fi numele produsului sau numele categoriei.

Creați pagini de destinație de sine stătătoare pentru fiecare imagine

Dacă are logică (de ex., dacă vindeți fotografii), creați pagini de destinație dedicate fiecărei imagini.

landing page dedicated to a single image on pixmac.com

Acesta este un exemplu de pagină de destinație curată și utilă dedicată unei singure imagini. În exemplul nostru, imaginea este produsul vândut online.

Puteți încuraja, de asemenea, utilizatorii să genereze conținut pe website permițându-le să adauge comentarii, să distribuie sau să dea note imaginilor.

Folosiți XML Sitemaps pentru imagini

Creați XML Sitemaps și includeți informații despre produse și imaginile reprezentative pentru categorii. Iată câteva recomandări oficiale privind modul în care puteți face acest lucru.[7]

xml source code highlighting image details section

Informațiile primare din Sitemap-ul pentru imagini trebuie să includă calea către fișierele imaginilor.

Veți putea specifica, de asemenea, informații precum legende pentru imagini, geolocație, atributul title, și licență. Odată ce ați generat acest fișier, trimiteți-l către Google folosind Search Console.

Adăugați date EXIF

Cel puțin un motor de căutare (Google) a confirmat că folosește date EXIF[8] la analizarea imaginilor. Din ce în ce mai multe dispozitive mobile și de fotografii adaugă automat date EXIF precum geolocația, proprietarul imaginii și orientarea camerei. Dacă aceste date au potențialul de a oferi motoarelor de căutare informații suplimentare despre imagini (și se pare că îl au), editați datele EXIF pentru imaginile produselor și categoriilor. Nu faceți din asta o prioritate, totuși.

Adăugarea de meta-date, precum User Comments poate fi un mod bun de a întări atributul title al imaginii sau textul său alternativ. Alte meta-date care pot fi utile sunt Artist, Copyright sau Image Description.

screenshot of exif editing software

Puteți folosi programe de editare EXIF pentru a modifica meta-datele imaginilor.

Poate fi o idee bună să testați modul în care adăugarea de meta-date EXIF afectează traficul din Image Search. Rețineți doar că Google face crawling pe imagini la o rată mult mai redusă decât cea normală. De asemenea, merită menționat că atunci când folosiți instrumente de optimizare a imaginii puteți înlătura accidental datele EXIF existente.

Grupați imaginile similare în directoare

Dacă este posibil și dacă este cazul, toate imaginile care pot fi grupate logic în jurul unei tematici similare trebuie grupate în directoare. Puteți replica taxonomia directoarelor website-ului vostru pentru a o folosi și pentru imagini.

Dacă calea URL pentru categoria T-shirts este mysite.com/clothing/tshirts, atunci imaginile pot fi plasate sub mysite.com/clothing/tshirts/images/

browser address bar that contains a proper URL structure

Puteți vedea că această imagine de tricouri este amplasată în directorul /t-shirt/ directory. Acest director conține doar imagini cu tricouri.

Avantajele grupării în directoare sunt următoarele: puteți adăuga cuvinte cheie în URL-ul imaginii și puteți oferi indicii de relevanță utilizatorilor Google Image Search. Deși gruparea are o influență foarte limitată asupra clasărilor, cuvintele cheie din structura directorului sunt semnale pe care motoarele de căutare le caută.

În exemplul nostru, dacă plasăm imaginea în directorul /t-shirts/ directory, eticheta imaginii img devine:

<img src=“/t-shirts/yellow-t-shirt.gif” alt=“yellow t-shirt on a model” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt while running” height=“250″ weight=“100″ />Adidas 2011 Summer Collection </br> Yellow T-Shirt

Ar trebui să plasați imaginile pentru adulți (sau alte imagini sensibile) în directoare separate.

Folosiți căi absolute pentru sursa imaginii

Modul în care faceți referința pentru sursa imaginii (src) nu influențează direct clasările dar folosirea de căi absolute în locul căilor relative poate ajuta la evitarea problemelor de crawling, broken links, content scrapers, și a erorilor 404.

Dacă actualizăm sursa pentru a face referire la o cale absolută, exemplul nostru devine:

<img src=“http://www.domain.com/t-shirts/yellow-t-shirt.gif” alt=“yellow t-shirt on a model” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt while running” height=“250″ weight=“100″ />Adidas 2011 Summer Collection </br> Yellow T-Shirt

Faceți imaginile accesibile prin link-uri HTML simple

Încercați să nu folosiți Flash sau JavaScript pentru a crea succesiuni de imagini (slideshows), specimene (swatches), funcții de mărire (zooming) sau alte funcții similare; acest lucru va împiedica motoarele de căutare să găsească URL-urile imaginilor importante. Dacă trebuie să folosiți JavaScript, oferiți URL-uri alternative pentru imagini. În caz contrar, motoarele de căutare nu vor putea face crawling ușor pe URL-urile imaginilor.

Motoarele de căutare știu că utilizatorilor le plac imaginile de înaltă calitate, astfel încât mențineți în permanență URL-urile cu imaginile produselor de mare rezoluție accesibile când JavaScript este dezactivat. Motoarele de căutare pot executa JavaScript într-o oarecare măsură, dar dacă singurul mod de a ajunge la imaginea unui produs se face cu JavaScript activat, este posibil ca roboții de căutare să nu descopere niciodată acea imagine.

Sfat CRO: Plasați imaginile cu produse în primul ecran (above the fold).

Implementați butoane web cu text simplu

O tehnică de îmbunătățire a vitezei de încărcare a paginii și, în unele cazuri, chiar a relevanței interne a link-urilor, este de a crea butoane web cu CSS și HTML. În loc să folosiți butonul web clasic format dintr-o imagine, simulați aspectul butonului prin suprapunerea de text simplu pe un fundal în stil CSS.

Iată cum arată o astfel de implementare:

Textul de pe butoanele cu fundal albastru (ex., “Buy Celebrex”) este text HTML simplu, care poate fi selectat cu mouse-ul.

Deoarece motoarele de căutare par să atribuie puțin mai multă importanță link-urilor text decât textului alternativ al unei imagini, această tehnică are potențialul de a crește relevanța paginii spre care se face link.

Opusul aceste tehnici este să scoateți textul „nedorit” (de ex., text șablon (boilerplate) de pe tot site-ul) și să îl încorporați în imagini. De exemplu, dacă aveți o notă de subsol globală care include un avertisment legal la finalul fiecărei pagini de pe website, l-ați putea încorpora într-o imagine, pentru a nu dilua relevanța paginii. Este o tehnică la limita dintre white-hat și black-hat SEO. Rețineți că această tehnică este folosită cel mai des de cei care fac spam pentru a trece de filtrele email și poate fi marcată ca spam pe paginile web. Folosiți-o pe riscul vostru.

Textul din imaginea de mai sus nu este text HTML simplu; este încorporat într-o imagine. Cu astfel de tactici, rețineți că Google este pe deplin capabil să citească textul din imagini.

Asigurați-vă că imaginile pot fi distribuite ușor

Ori de câte ori este cazul, asigurați-vă că este ușor pentru utilizatori să distribuie și să integreze imaginile. Este un lucru foarte bun, deoarece cu o cerință obligatorie de atribuire a imaginii puteți genera backlink-uri.

În următorul exemplu, priviți modul în care Flickr integrează distribuirea pe platformele sociale și cum integrează codurile:

Puteți încuraja utilizatorii să distribuie imaginile, în special imaginile produselor. Fotografiile generate de utilizatori, precum produsul în viața reală sau poze inspiratoare pot fi re-distribuite.

Pentru concluzia acestei secțiuni a cursului, am început cu acest element primar al imaginii:

<img src=“0012adsds.gif” />

și am ajuns la această versiune optimizată:

<img src=“http://www.domain.com/t-shirts/yellow-t-shirt.gif” alt=“yellow t-shirt on a model” title=“athletic women wearing a yellow tee shirt while running” height=“250″ weight=“100″ />Adidas 2011 Summer Collection</br> Yellow T-Shirt

Materialele video

Un studiu din 2011[9] a descoperit că materialele video din rezultatele de căutare au o rată CTR cu 41% mai mare decât rezultatele pe baza textului simplu. Un comerciant online a descoperit că vizitatorii care vizionează materiale video despre produse sunt înclinați să cumpere mai mult cu 85% decât vizitatorii care nu fac acest lucru.[10] Conform econsultancy.com, vânzările Zappos au crescut cu un procent cuprins între 6% și 30% la produsele însoțite de materiale video.[11] Există beneficii multiple legate de includerea materialelor video în paginile PDP, prin urmare nu există niciun dubiu că ar trebui să faceți acest lucru dacă vă permite bugetul.

Materialele video pot fi auto-găzduite pe serverele proprii sau găzduite de un furnizor terță parte. Unii furnizori, precum YouTube, sunt gratuiți, în timp ce alții, ca Wistia, sunt contra cost. Rețineți că dacă găzduiți materialele video pe website-urile unor terțe părți și nu pe website-ul vostru, ratați șansa de a obține link-uri către acestea. Dacă materialul video devine viral, veți pierde multe backlink-uri și semnale sociale.​

De exemplu, Dollar Shave Club și-au lansat materialul lor video viral pe YouTube, și website-ul lor a adunat aproape 20.000 backlink-uri.

Multe website-uri au menționat numele mărcii fără să facă link cu Dollar Shave Club, dar totuși multe website-uri au făcut link spre materialul video de pe YouTube. Dacă ar fi găzduit singuri clipul, oamenii ar fi făcut link direct spre URL-ul materialului video pe Dollar Shave Cub, crescând astfel numărul lor de backlink-uri.

Numărul de backlink-uri pentru dollarshaveclub.com au explodat după ce materialul video a devenit viral. Acesta este un efect secundar pozitiv al viralizării unui clip video.

Totuși, să privim numărul de backlink-uri adunate de URL-ul de pe YouTube:

Dacă aceste link-uri ar fi trimis spre website-ul Dollar Shave, ar fi ajutat la creșterea autorității sale.

Iată câteva tactici pentru a profita la maxim de pe urma materialelor video despre produse:

 • Transcrieți clipul video și faceți textul disponibil motoarelor de căutare ori de câte ori acest lucru are logică (de ex., când aveți un expert care face o recenzie a produsului sau în cazul materialelor video de tip „cum să”).
 • Adăugați butoane de distribuire pe platforme sociale și coduri de integrare ușor (embed codes) de folosit.
 • Creați XML Sitemaps pentru video[12] și trimiteți-le către Google și Bing.
 • Refolosiți materialele video pentru a produce conținut adecvat – de ex., prezentări, manuale de operare, grafice cu instrucțiuni (instructographics),[13] podcast-uri etc. Puteți face și invers: folosiți alte tipuri media existente pentru a crea clipuri video.
 • Marcați clipul video despre produs cu vocabular schema.org.[14]
 • Dacă este posibil, integrați materialul video cu HTML5 și nu cu <iframe>.

Cel mai bine este fie să auto-găzduiți materialele video, fie să folosiți o soluție de găzduire plătită care vă permite să integrați materialele video în propriile URL-uri. Astfel veți crește șansele de a obține rich-snippets cu video în rezultatele motoarelor de căutare, pentru numele domeniului vostru. YouTube oferă rich snippets pentru domeniile pe care materialele video sunt integrate, dar numai sporadic.

Imaginea de mai jos este o reprezentare a modului în care Google clasează un material video de pe YouTube în prima poziție, în timp ce Zappos nu primește un rich snippet video, deși un material video este inclus pe pagina lor.

C:\Users\Traian\Desktop\pdp google serp zappos.png

De ce Google clasează proprietatea lor (YouTube) în timp ce creatorul conținutului (Zappos), se clasează sub YouTube?

Descrierile de produse

Descrierile produselor trebuie scrise pentru a îmbunătăți conversiile, creând o legătură emoțională cu utilizatorii și făcându-i să acționeze. Se știe că evocarea oricărei emoții este mai bună decât ne-invocarea deloc a unei emoții. Deși majoritatea oamenilor citesc doar pe fugă descrierile, dacă scrieți cu atenție prima propoziție și o faceți suficient de atractivă, veți crește șansele de a face o vânzare.

Cele mai bune descrieri de produse sunt scrise de copywriteri care sunt familiarizați cu produsul și au o instruire cât de cât în SEO, și nu de experți SEO cu puțin talent ca și copywriteri.

Citiți această descriere. Nu pare a fi stilul SEO clasic cu care sunteți obișnuiți, nu-i așa?

Este multă muncă să scrii descrieri de produse care să convertească și, prin urmare, puteți fi tentați să săriți acest proces. Totuși, vestea bună este că mulți dintre competitori nu vor investi în descrieri excelente ale produselor, din același motiv. Puteți profita de pe urma acestei mentalități și începe să diferențiați marca voastră, câștigând un avantaj SEO în același timp.

Afișați proeminent și la vedere o descriere scurtă a produsului pentru a vinde beneficiile produsului (cunoscută, de asemenea, ca „descrierea beneficiilor”), într-un loc ușor de observat pe pagina de produse. Puteți adăuga la aceasta o descriere mai detaliată cu caracteristicile produsului (cunoscută, de asemenea, ca „descrierea caracteristicilor”), într-o zonă mai puțin importantă a paginii.

Încercați să introduceți în descriere următoarele elemente:

 • Cuvinte cheie legate de produs (de ex, numere SKU, numere UPC, numere catalog, IBAN, numele pieselor etc.).
 • Rădăcina cuvintelor folosite în numele produsului, precum și variații și sinonime (de ex., „scaun”, „șezut”, „a sta jos”).
 • Numele produsului (asigurați-vă că îl repetați în descrierea produsului cel puțin o dată).
 • Alte nume sub care ar putea fi cunoscut produsul.

Aceste lucruri sunt importante nu doar pentru motoarele de căutare, ci și pentru căutarea internă de pe site (dat fiind faptul că o căutare pe site folosește surse multiple de date pentru a clasa și clasifica produsele). Prin urmare, revizuiți datele analitice, incorporați căutările frecvente în descrierile produsului și folosiți aceleași căutări pentru a alimenta baza de date pentru căutările interne.

Secțiunea (1) a descrierii se concentrează pe beneficii, în timp ce secțiunea (2) prezintă caracteristicile.

Dispunerea paginii permite plasarea descrierii caracteristicilor imediat după descrierea beneficiilor, ceea ce este ideal dar nu posibil întotdeauna, din cauza restrângerilor legate de design. În multe cazuri, formatul paginii lasă loc doar pentru una sau două propoziții și un hyperlink către o secțiune în josul paginii, unde puteți lista informații mai detaliate despre produs (de ex., detaliile prezentate în navigarea cu tab-uri).

Navigarea cu tab-uri permite spațiu pentru descrieri mai lungi de produse.

Navigarea cu tab-uri este un element comun de design pe paginile PDP, dar există unele probleme legate de modul în care motoarele de căutare tratează conținutul care nu este vizibil utilizatorilor (de ex., în tab-urile non-active, în armonică, în meniuri verticale de tip „află mai multe”, sau în secțiunile de extindere & restrângere).

Motoarele de căutare vor indexa acest conținut, dar nu vor atribui aceeași importanță conținutului care nu este vizibil utilizatorilor. În trecut, Google a sugerat că textul ascuns în scopuri de design este în regulă, atât timp cât nu ascundeți prea mult conținut, cu prea multe link-uri.[15] Totuși, aceasta înseamnă doar că această tehnică nu este considerată spam.

Cu toate acestea, conținut din spatele tab-urilor va primi aceeași importanță ca textul vizibil odată cu indexarea întâi pentru mobil..

Puteți crea URL-uri separate pentru fiecare tab, dar acest lucru ar descrește conținutul general de pe pagina cu detalii despre produs, ceea ce nu este o idee bună. Mai mult, experiența pentru utilizator este mai bună dacă tab-urile pot fi schimbate rapid, fără a reîncărca pagina.

O soluție intermediară, până când indexarea întâi-pentru mobil este efectuată pentru website, este să afișați întreaga descriere a produsului fără nici o funcție de extindere, restrângere sau tab-uri. Motoarele de căutare par să prefere acest lucru, dar limitările de design introduc unele restrângeri.

Mai sus aveți o descriere de produs bine scrisă și care este complet vizibilă, fără nici o parte a conținutului ascunsă în spatele unor tab-uri sau funcții „află mai multe”. Este, de asemenea un exemplu bun al modului în cate un produs „plictisitor” poate avea o descriere excelentă.

Dacă vreți să folosiți tab-uri pentru a face mai plăcută experiența pentru utilizator, luați în calcul următoarele aspecte:

 • Afișați descrierea produsului (sau alt conținut mai important) în tab-ul implicit activ . Dacă motoarele de căutare înțeleg ce conținut este ascuns și ce conținut nu este ascuns, atunci plasarea conținutului important în tab-ul implicit crește șansele de a profita mai mult de pe urma lui.

Tab-ul cu descrierea produsului este tab-ul implicit activ și este accesibil când roboții de căutare scanează pagina. Suplimentar, implementarea folosește semne diez pentru a face trecerea între tab-uri, ceea ce înseamnă că conținutul tab-urilor Specs and Reviews este deja încărcat în codul HTML.

 • Nu generați URL-uri separate pentru fiecare tab, decât dacă informațiile oferite sunt suficient de substanțiale pentru a justifica crearea unei noi pagini.
 • Dacă doriți ca întreg conținutul din interiorul tab-urilor să fie indexat, asigurați-vă că este disponibil cu JavaScript dezactivat.
 • Dacă tab-urile conțin același text șablon pe toate paginile cu detalii despre produs (de ex., informații privind livrarea, informații legale etc.), puteți pune textul repetitiv într-un iframe pentru a evita problemele legate de conținutul duplicat.
 • Luați în calcul plasarea recenziilor produselor în afara navigării cu tab-uri.

Descrierile de produse sunt unul din cele mai bune locuri în care să introduceți link-uri contextuale interne. În mod ideal, veți face link către categoriile părinte din același siloz(silo), folosind poate aceleași URL-uri ca în breadcrumbs, dar puteți face link și către alte produse înrudite care să aibă logică pentru utilizatori. Deoarece link-urile interne pot îndepărta utilizatorii de pagina de produse, trebuie să puneți în balanță linking-ul intern și conversia.

Dacă nu sunteți atenți, descrierile de produse pot genera conținut duplicat, fie în cadrul website-ului vostru (dacă aceeași descriere de produse este folosită pentru URL-uri cu variații multiple ale produsului) sau pe website-uri externe (dacă folosiți descrieri generice furnizate de producător).

Descrierile furnizate de producător

Recomandarea SEO generală este să scrieți propriile descrieri unice de produse. Aceasta este, într-adevăr, una din cele mai bune abordări pentru optimizarea paginilor PDP, dacă o puteți pune în practică. Totuși, rețineți că acest lucru nu funcționează pentru fiecare produs sau în fiecare industrie. De exemplu, are logică să scrieți descrieri unice pentru ceasuri scumpe de mână, dar nu și pentru creioane obișnuite. De asemenea, descrierile unice nu sunt adesea fezabile economic pentru website-urile cu stocuri mari de produse.

Mai mult, în unele cazuri Google ignoră descrierea produsului și alege să claseze ceea ce este mai bun pentru utilizatori în funcție de intenția și locația acestora.[16] Astfel, deși este posibil ca descrierile unice de produse să nu se claseze întotdeauna în top, va trebui totuși să testați impactul creat de scrierea unor descrieri de 100 – 200 cuvinte la scară largă, înainte de a decide dacă va fi în avantajul vostru sau nu. Începeți cu primele 10% cele mai importante produse, scrieți descrieri pentru conversii și promovarea mărcii, apoi măsurați impactul asupra clasărilor și traficului. Dacă 10% este prea mult pe baza dimensiunii stocurilor, începeți cu primele 100 – 150 produse.

Cunosc cel puțin două website-uri care s-au clasat bine pentru cuvinte cheie foarte competitive prin crearea de descrieri unice și atractive pentru produse. Deoarece 90% din paginile de pe acele website-uri erau PDP, descrierile unice, și de calitate, au crescut relevanța întregului website. Acele două website-uri se clasează acum în top fără să aibă aproape niciun backlink către ele.

Dacă descrierea generică oferită de producător saufurnizor este doar o mică parte a conținutului principal de pe o pagină, ar trebui să fie OK, conform Google.[17] Dacă producătorul vă cere să păstrați descrierile nemodificate și acest lucru produce probleme SEO, plasați fiecare descriere în <iframe>, cu un atribut noindex în codul sursă al iframe. În acest caz, va trebui să adăugați conținut unic pentru a diferenția website-ul vostru de cel al competitorilor.

Variațiile de produse

Chiar și cu descrieri unice de produse puteți avea probleme de crawling și conținut duplicat, dacă produsele au variații multiple. De exemplu, încălțămintea Nike Dual Fusion este de culoare roșie, verde și neagră; acest lucru poate genera URL-uri unice pentru fiecare variație posibilă de produs. De regulă, variațiile de produs generează conținut duplicat sau aproape duplicat și astfel de cazuri sunt rezolvate cu atributul rel=“canonical”. Totuși, rel=“canonical” nu este singura soluție.

Decideți modul în care să rezolvați variațiile de produse odată ce înțelegeți modul în care piața voastră țintă căută online; bazați-vă decizia pe țelurile de afaceri.

De exemplu, dacă piața țintă folosește căutări care includ variații de produse, creați URL-uri unice pentru fiecare variație. Faceți acele pagini disponibile utilizatorilor și motoarelor de căutare și nu folosiți atributul rel=“canonical” către un URL reprezentativ. Provocarea este să faceți acele pagini atractive atât pentru utilizatorii site-ului cât și pentru motoarele de căutare, adăugând descrieri unice pentru fiecare variație a produsului.

Să discutăm câteva abordări pentru gestionarea variațiilor de produse.

Consolidarea URL-urilor

Cu această abordare, gestionați toate opțiunile diferite de produse în interfață, folosind un design care ajută utilizatorii să facă alegeri mai bune și mai rapide ale produselor. Toate variațiile de produse sunt listate folosind un singur URL cu detalii despre produs, care nu se schimbă atunci când este aleasă o opțiune în interfață.

De exemplu, puteți oferi opțiuni ale produsului cu funcții dropdown sau eșantioane (swatches), după cum se arată mai jos:

Schimbarea culorii și mărimii cu un selector drop-down nu schimbă URL-ul.

La fel și în exemplul de mai sus. Aceste eșantioane schimbă imaginea produsului și descrierea produsului dar au același URL.

Pentru a crește șansele ca pagina consolidată să apară în SERP pentru căutările care includ variații, precum culoarea – de ex., “Nike Dual Fusion 2 Run Gray” –, includeți variația ca descriere text simplă, prietenoasă cu motoarele de căutare. De exemplu, descrierea produsului sau a specificațiilor ar include ceva de genul „acest produse este disponibil, de asemenea, pe gri, roșu și albastru”.

Dacă aveți deja URL-uri unice pentru fiecare variație de produs și doriți să le consolidați într-un URL reprezentativ, puteți folosi fie 301 redirect, fie rel=“canonical” pentru a face trimitere la URL-ul canonic.

URL-uri unice pentru fiecare variație de produs

URL-urile unice pentru fiecare variație de produs permit apariția paginilor cu variații de produse în SERP, pentru diferite căutări ale atributelor produselor. Totuși, deoarece conținutul de pe aceste pagini este foarte similar, ele ar putea intra în concurență unele împotriva altora – sau mai rău, ar putea fi scoase complet din SERP. Dacă folosiți URL-uri unice pentru fiecare variație, atunci paginile cu variații vor include o etichetă de auto-referință rel=“canonical”.

Mai mult, URL-urile individuale pentru fiecare variație de produs poate dilua proprietățile de indexare și autoritatea link-ului, deoarece oamenii pot face link către URL-uri ale unor SKU multiple în loc să facă link către unul singur.

Această abordare trebuie implementată dacă datele de cercetare a cuvintelor cheie vă arată că piața țintă caută diverse atribute ale produselor, precum numerele de model, culori, dimensiuni (de ex., dimensiuni diferite de cauciucuri, precum P195 / 65 R15 89H).

Provocarea acestei abordări, precum și cheia către succes, este să creați conținut unic pentru fiecare pagină cu variații, pentru a nu fi filtrată de algoritmul Panda și pentru a nu crea conținut duplicat.

URL-uri unice pentru fiecare variație de produs, cu un URL canonic

O abordare hibridă este să folosiți interfața pentru a permite utilizatorilor să aleagă opțiuni ale produselor fără a schimba URL-ul și, în același timp, să aveți URL-uri separate pentru fiecare variație de produs. URL-ul pentru fiecare variație de produs poate trimite la produsul principal folosind rel=“canonical”. Acesta e modul în care Zappos gestionează variațiile de produse.

Pagina de produs canonică este http://www.zappos.com/nike-dual-fusion-run-2~2

Următoarele URL-uri cu variații de produse (modele în culori diferite) fac trimitere la URL-ul canonic de mai sus:

http://www.zappos.com/nike-dual-fusion-run-2-pure-platinum-dark-gray-gym-red-black

http://www.zappos.com/nike-dual-fusion-run-2-black-pure-platinum-dark-gray-metallic-platinum

http://www.zappos.com/nike-dual-fusion-run-2-pure-platinum-dark-gray-gym-red-black

Deoarece toate paginile cu variații de culoare trimit la pagina canonică, Zappos se clasifică în SERP cu URL-ul canonic, chiar dacă cineva caută un produs de o anumită culoare.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML8b12ae2.PNG

Zappos se clasifică cu pagina PDP canonică, respectiv cea pentru pantofi roz. Utilizatorii trebuie să facă acțiuni suplimentare pentru a găsi culoarea roșie, ceea ce probabil nu este cea mai bună experiență.

Unele din avantajele folosiri URL-urilor separate pentru variațiile de produse sunt:

 • Utilizatorii pot distribui fiecare URL al variațiilor de produse.
 • Puteți face link intern spre variațiile specifice.
 • Utilizatorii pot face backlink la orice URL al variațiilor.
 • Puteți lista variații de produse în căutările interne pe site sau chiar pe paginile de categorii.

De exemplu, dacă un produs este disponibil în mai multe culori și cineva vizitează pagina de listare de produse pentru a selecta „roșu” din filtrele de navigare fațetată, veți dori să arătați doar produsele roșii. Dacă nu aveți URL-uri separate pentru produsul „roșu”, este pur și simplu imposibil pentru acel utilizator să distribuie pagina „pantofi roșii” unei alte persoane.

Suplimentar, dacă faceți reclamă la produse pentru anumite cuvinte cheie specifice variației, este mai bine să trimiteți utilizatorii la o pagină de destinație a variației de produs. Paginile care prezintă atributele produselor au tendința de a converti mai bine decât paginile generale, care cer utilizatorilor să găsească opțiunile de filtrare a produselor.

Recomand de obicei crearea de URL-uri separate pentru cele mai importante variații de produse, nu doar din motive SEO, ci și pentru a oferi pagini de destinație mai bune pentru campaniile PPC și PLA. Dacă întâmpinați probleme SEO (crawling, conținut duplicat sau canibalizarea clasărilor), puteți oricând de-indexa URL-urile variațiilor, sau puteți implementa atributul rel=“canonical” pentru a face trimitere la URL-ul reprezentativ.

Mai jos aveți un citat de la Google referitor la variațiile produselor:

“Google permite rel=“canonical” de la variațiile individuale de produse la o versiune generală/de bază (de ex., “Taccetti 53155 Pump in Beige” și “Taccetti 53166 Pump in Black” cu rel=“canonical” la “Taccetti 53155 Pump) atât timp cât versiunea generală menționează variațiile de produse. Procedând astfel pagina generală acționează ca o pagină view-all, și doar versiunea generală poate apărea în rezultatele căutării (suprimând paginile individuale cu variații ale produselor)”.[18]

Conținut subțire

Chiar dacă, creați descrieri unice pentru fiecare produs din baza de date, puteți vedea că acele pagini au fost scoase din SERP deoarece au fost clasificate ca având „conținut insuficient, sau subțire” (thin content). Acest lucru înseamnă că întreg conținutul de pe paginile PDP nu este considerat „suficient de relevant” pentru ca Google să includă URL-urile în rezultate.

Am marcat cu roșu întreaga descriere pentru acest produs și oarecum întregul conținut text de pe această pagină. Dacă pagina nu are o autoritate mare, șansele să fie inclusă în SERP doar pe baza conținutului sunt reduse.

Cereți programatorilor site-ului să vă pună la dispoziție un fișier .csv care conține numărul de cuvinte pentru fiecare URL pentru PDP. Dacă website-ul este relativ mic, faceți crawling cu Screaming Frog și sortați URL-urile după numărul de cuvinte (WordCount). Datele trebuie să includă doar textul care nu este repetitiv/șablon, precum numărul de cuvinte folosite la descrierea produselor, recenzii de la utilizatori sau alte forme de UGC. Importați această listă în Excel și sortați începând cu numărul cel mai mic de cuvinte. Găsiți paginile cu conținut redus (respectiv sub 50 cuvinte) și adăugați-le pe lista copywriterilor pe baza importanței lor. Dacă sunt prea multe pagini cu conținut subțire (setez de obicei pragul la aproximativ 50 cuvinte de conținut unic pe site), puteți chiar să luați în calcul de-indexarea lor până când puteți adăuga mai mult conținut.

Numele produselor

Numele produselor sunt unul din elementele care atrag privirea utilizatorilor imediat ce ajung pe o pagină. Pe majoritatea website-urilor de e-commerce, designul paginilor PDP urmează, de obicei, același tipar: imaginea produsului este în stânga, numele produsului este fie deasupra imaginii, fie în dreapta. Butonul adaugă în coș este în dreapta imaginii produsului și informațiile despre produs sunt fie în dreapta, fie sub imaginea produsului.

Probabil acesta este motivul pentru care utilizatorii scanează paginile PDP folosind bine-cunoscutul tipar „F”.

Tiparul „F” se aplică și website-urilor de e-commerce. Sursa imaginii: NNgroup

Deși nu pare să existe o corelație puternică între clasări și antetele H1,[19] Google sugerează[20] că atribuie mai multă importanță antetelor H1 comparative cu H2-6. Este, prin urmare, o idee bună să cuprindeți numele produsului într-un element de antet HTML, de preferat H1.

Mai jos aveți un extras din Google’s SEO Report Card, care își dorea să identifice zonele potențiale de îmbunătățire a paginilor de produse din Google:

“Cea mai mare parte a paginilor principale de produse au ocazia să folosească o etichetă <h1> … dar folosesc în mod curent alte etichete antet (<h3> în acest caz) sau un stil de font mai mare. Deși un astfel de stil al textului mai mare poate avea un efect vizual, nu oferă același înțeles semantic motorului de căutare ca eticheta <h1>. Este excelent să includeți numele produsului și/sau câteva cuvinte despre caracteristicile sale într-o etichetă <h1> pentru pagina principală a produsului”.[21]

Totuși, dacă structura documentului o cere, o etichetă H2 pentru numele produsului funcționează la fel de bine. Notați că ierarhia antetelor H1-H6 pe modelele de PDP va fi diferită față de ierarhia antetelor Hx pe paginile de categorii sau alte modele de pagină. Rețineți că vizual numele produsului ar trebui să fie cel mai mare font de pe pagina de produse.

Nu vă temeți să creați nume lungi de produse. Dispunerea PDP-urilor pe două coloane poate rezolva ușor această problemă. Includeți marca sau producătorul asociat cu produsul, în special dacă vindeți produse de la mărci diferite. Includeți, de asemenea, numerele modelului, numele colecției, numerele SKU sau alte atribute importante.

Pe această pagină PDP a unei rochii, numele produsului include marca, materialul și culoarea, informații excelente pentru utilizatori și motoarele de căutare.

Numele produsului din exemplul de mai sus nu include nici măcar categoria din care face parte produsul, papuci de casă. Poate fi evident pentru utilizatori că sunt pe pagina „papuci de casă”, dar neincluderea categoriei în numele produsului nu este bună pentru motoarele de căutare.

Persoana (sau echipa care adaugă produse noi în catalog) ar trebui instruită pentru a înțelege modul în care piața țintă caută acele produse și ar trebui să propună nume de produse pe baza acestor date.

Nu este un proces complex și, dacă doriți să vă asigurați că nu dați peste cap numele produselor, adăugați doar cel mai scurt nume în baza de date sau fișierul cu produse (item file), și apoi adăugați programatic alte atribute relevante la acesta.

Denumirea produsului devine complicată când nu aveți control asupra numelor produsului. Acest lucru se poate întâmpla pentru site-urile de tip marketplace în care furnizorii încarcă fișele cu date despre produse. În astfel de cazuri este greu de creat și implementat convenții pentru denumirea produselor și poate fi o idee mai bună să permiteți furnizorilor să folosească câmpuri deschise de text pentru numele produsului. Dacă vânzătorii încarcă produse pe site, ar trebui să implementați un număr maxim de caractere de folosit în titlu. Amazon, de exemplu, are o limită maximă de 250 caractere. Este o idee bună, de asemenea, să aveți un sistem care verifică dacă titlurile nu sunt cuvinte truncate de limita de caractere de 250.

Dacă permiteți schimbarea numelui produselor, dați drepturile de actualizare unei singure persoane. Ideal, această persoană ar trebui să fie conștientă de impactul schimbării numelor produselor (de ex., URL-urile se pot schimba, există o pierdere potențială de backlink-uri, redirecționări 301 de la vechile URL-uri la noile URL-uri etc.).

De asemenea, în cele mai multe cazuri, este o idee bună să ”bateți in cuie” numele produselor și să nu actualizați URL-ul cu numele produsului dacă acesta se schimbă. Totuși, ultima opțiune poate pune unele probleme dacă noile URL-uri conțin vechile nume ale produselor. Astfel trebuie să evaluați avantajele și dezavantajele actualizării/ne-actualizării URL-urilor când se schimbă numele produselor. Deși nu este de preferat, o soluție ar fi să nu includeți numele produselor în URL-urile paginilor PDP și să folosiți doar ID-urile produselor în URL. Luați în calcul această abordare doar dacă nu puteți implementa ușor redirecționări 301.

Folosiți Schema.org Product[22] pentru a marca codul cu numele produselor, mărcilor, producătorilor și multe alte proprietăți ale produselor. Motoarele de căutare nu folosesc încă multe proprietăți ale marcajului Products, dar atât timp cât păstrați atributele produsului în baza de date, nu va fi greu să marcați codul HTML ulterior. Google suportă unele din aceste proprietăți[23] și, treptat, va suporta și mai multe. Modul preferat de marcare a conținutului este JSON-LD.

Recenzii

Nu există nicio îndoială că recenziile produselor sunt bune pentru utilizatori și conversii. Conform unui studiu,[24] adăugarea primei recenzii doar poate crește rate de conversie cu 20%. Recenziile îmbunătățite cu informații suplimentare despre recenzor, sau cele care dau posibilitatea de a da notă unui anumit criteriu al produsului (de ex., calitate versus preț) sunt și mai utile pentru utilizatori.[25]

Puteți genera recenzii colectându-le de la persoanele care au cumpărat de pe website sau le puteți integra pe cele de la părți terțe care vând sau sindicalizează recenzii. Rețineți că este nevoie de multe achiziții pentru a obține o singură recenzie. Se spune că Amazon a trebuit să vândă 1.300 cărți pentru a genera prima recenzie[26] pentru Harry Potter and the Deathly Hallows.

Iată de ce este o idee bună să implementați atât recenzii proprii, cât și de la terțe părți, în special dacă sunteți la început cu afacerea online.

Dacă apelați la un vânzător de recenzii, trebuie să știți dacă soluția lor face recenziile accesibile motoarelor de căutare. De regulă, recenziile de la o terță parte sunt plasate într-un tag div ascuns sau sunt incluse in <noscript> care extrage datele cu JavaScript. Vorbiți cu vânzătorul pentru a afla mai multe despre extensiile (add-ons) pe care le oferă pentru a face recenziile prietenoase din punct de vedere SEO.

Recenziile pot ajunge pe URL-uri multiple, în funcție de soluția pe care ați ales-o și de modul în care ați personalizat implementarea lor out-of-the-box. Acest lucru înseamnă că recenziile pot apărea pe URL-uri de pe propriul vostru site, pe website-ul vânzătorului de recenzii, sau pe alte website-uri concurente. Astfel se pot crea posibile probleme legate de conținutul duplicat, prin urmare trebuie să aveți grijă. Rețineți că nu există o „penalizare pentru conținut duplicat”. Totuși, dacă recenziile proprii sunt sindicate pe alte site-uri, este posibil să nu producă rezultatele SEO așteptate.

Când implementați recenzii, prima dată trebuie să vă decideți asupra tipului de conținut care doriți să apară în SERP pentru căutările legate de „recenzii”: doriți să clasați URL-uri ale paginilor PDP sau URL-uri ale recenziilor produselor care sunt construite special pentru a viza căutări precum „recenzie + nume produs”?

Să spunem că doriți ca paginile PDP să apară în SERP pentru cuvinte cheie ce conțin „recenzii”.

În acest scenariu, recenziile ar trebui plasate pe paginile PDP și trebuie să fie disponibile roboților motoarelor de căutare. Acest lucru înseamnă că recenziile nu vor fi inserate în cod cu JavaScript, AJAX sau altă tehnologie care le încarcă client-side. Recenziile trebuie să fie disponibile în codul sursă HTML când un robot de căutare analizează pagina PDP. Toate celelalte pagini, secțiuni sau subdomenii care listează aceleași recenzii trebuie blocate cu robots.txt.

De exemplu, Amazon permite ca recenziile pentru acestă bicicletă (Kent Super 20 Boys Bike (20-Inch Wheels), Red/Black/White) să fie indexate.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML1b05ec67.PNG

Recenziile clienților sunt incluse pe pagina PDP în sine și Google înregistrează recenziile în cache.

Pentru a verifica dacă implementarea recenziilor este prietenoasă din punct de vedere SEO, căutați conținutul recenziilor în versiunea „doar text” cache a paginii PDP. Suplimentar, efectuați o operație “Fetch & Render” folosind Google Search Console pentru a vedea dacă recenziile apar pe pagina randată. Asigurați-vă că randarea se face corect și pe paginile de mobil.

Dar dacă doriți ca o pagină dedicată recenziilor produselor să apară în SERP în loc de pagina PDP?

Unii vânzători de recenzii necesită un subdomeniu sau director pentru a publica recenziile, de ex., reviews.mysite.com sau mysite.com/reviews/product. Nu este neapărat ceva rău, și este o abordare validă pentru comercianții care doresc să atragă utilizatori în etapa de căutare a ciclului de cumpărare. Determinantul „reviews” din cuvântului cheie., “Under Armour Stormfront Jacket reviews” sugerează că utilizatorii sunt aproape de decizia de cumpărare. Pentru a crește șansele ca paginile cu recenzii să se claseze pentru cuvinte cheie ce conțin „recenzii”, luați în calcul să faceți linking intern și extern cu ce conține „recenzii” în textul ancoră.

Subdomeniul reviews apare în SERP. Aceasta a fost o decizie deliberată din partea Clinique.

Dacă doriți ca pagina dedicată recenziilor să apară în SERP, aveți grijă la conținutul duplicat de pe website. În multe cazuri, veți lista aceleași recenzii atât pe pagina PDP cât și pe pagina de recenzii. În aceste cazuri, va trebui să împiedicați roboții motoarelor de căutare să găsească recenziile pe pagina PDP, sau eventual să lăsați cele două pagini sa concureze una cu cealaltă, având în vedere că atunci când aveți aceleași recenzii pe URL-uri multiple, motoarele de căutare vor avea dificultăți în identificarea paginii care trebuie să apară în SERP.

Pentru a verifica dacă recenziile proprii generează conținut duplicat, copiați câteva propoziții, pe rând, de pe recenzii diferite și efectuați o căutare ”site:” pe Google:

În exemplul de mai sus, aceeași recenzie apare pe 15 URL-uri. Trebuie făcute cercetări.

Totuși, dacă listați doar o mică fracție din numărul total de recenzii pe pagina PDP (de ex., cinci din 50), puteți lăsa motoarele de căutare să acceseze recenziile atât pe pagina PDP, cât și pe pagina de recenzii produse. În acest caz, nu blocați subdomeniile/directorul recenzii cu robots.txt.

Puteți vedea acest lucru implementat pe Amazon:

Amazon are un director dedicat paginilor cu recenzii despre produse.

Recenziile pentru Kent Super 20 Boys Bike (20-Inch Wheels), Red/Black/White (Sports) sunt accesibile pentru Googlebot și au fost înregistrate în cache de Google. Amazon își permite această abordare deoarece pagina de recenzii produse listează de trei ori mai multe recenzii decât pagina PDP.

Amazon ar putea îmbunătăți pagina de recenzii produse prin consolidarea celor trei pagini paginate într-un singur super-set.

Amazon deschide pagina de recenzii pentru roboții de căutare pentru a clasa pagini multiple de recenzii legate de această bicicletă:

Prima poziție este ocupată de PDP, în timp ce a doua și a treia poziție sunt ocupate de paginile cu recenzii.

Iată câteva aspecte SEO pe care ar trebui să le aveți în vedere când implementați recenziile.

Aveți grijă la recenziile duplicat de pe alte website-uri

Dacă furnizorul vostru sindicalizează recenziile de o manieră prietenoasă SEO (ceea ce înseamnă că sunt accesibile și disponibile pentru indexare pentru motoarele de căutare), și pe alte website-uri acest lucru va cauza probleme legate de conținutul duplicat. Iarăși, nu veți fi penalizați pentru aceasta, dar eficiența SEO a recenziilor va fi diminuată.

Dacă furnizorul sindicalizează recenziile, ar trebui să permiteți roboților de căutare să acceseze recenziile duplicat doar dacă adăugați conținut unic substanțial paginilor pe care sunt listate recenziile, pe lângă recenziile oferite de furnizorul vostru. De exemplu, puteți prezenta propriile Expert Reviews sau recenziile pe care le-ați obținut singuri.

Dacă 90% din recenzii sunt sindicalizate altundeva pe internet, încadrați-le într-un iframe, plasați-le într-un subdomeniu blocat cu robots.txt, sau faceți cu AJAX implementarea recenziei.

Trebuie să aveți grijă, de asemenea, dacă sindicalizați recenziile proprii pe motoare de comparații pentru cumpărături (comparison-shopping engines – CSEs).

ABT este sursa recenziei în acest exemplu, dar Bizrate și Shopzilla au același conținut al recenziei indexat, și se pot clasa peste ABT.

Dacă plănuiți să sindicalizați recenziile pe CSE-uri, selectați recenziile pe care să le păstrați pentru website-ul vostru și recenziile pe care să le sindicalizați.

Marcați recenziile și rating-urile cu date structurare, precum microdata, microformat sau RDF.

Folosiți vocabular Schema.org pentru a marca recenziile și rating-urile produselor pentru a obține rich snippets în SERP (stele, rating-uri, clipuri video etc). Recenziile și rating-urile trebuie afișate pe aceeași pagină cu produsul relevant. Google explică implementarea lor în detaliu în acest articol.[27]

De asemenea, când lucrați cu marcajul Schema, acest instrument poate fi util: http://schema-creator.org/product.php.

URL-uri separate pentru fiecare recenzie

Dacă implementarea curentă generează URL-uri separate pentru fiecare recenzie, atunci folosirea atributului rel=“canonical” pentru a face trimitere la un URL de tip view-all reviews este acceptabilă.[28]

Afișați recenziile unor produse înrudite

Dacă un produs nu are nicio recenzie dar există produse înrudite ce au recenzii (de ex., aceeași pereche de încălțăminte Nike, dar de o culoare diferită), puteți afișa recenzii pentru produsul înrudit. Totuși, trebuie să vă asigurați că recenziile au logică pentru utilizatori. Nu marcați recenziile cu marcaj semantic și plasați acele recenzii într-un iframe JavaScript sau blocat cu robots.txt – scopul este să oferiți ceva util utilizatorilor și nu să faceți spam pentru motoarele de căutare.

Sfat: recenziile sunt unul din cele mai bune moduri pentru a păstra „proaspete” paginile cu detalii despre produs. Dacă adăugați recenzii în mod regulat pe o pagină PDP, aceasta va fi supusă mai des operațiunii de crawling, autoritatea sa va crește și va apărea în SERP pentru mai multe căutări.

Alte moduri de a împrospăta paginile PDP sunt includerea de extrase din articole blog relevante sau adăugarea a două-trei propoziții din articole științifice legate de produs (dacă este cazul).

Produse expirate, stoc epuizat (OOS) sau produse sezoniere

Rareori pot fi evitate ciclurile de viață ale produselor și caracterul lor sezonier. Unele produse pot expira pentru totdeauna, altele pot lipsi din stoc (out of stock sau OOS). Din cele care lipsesc din stoc, unele pot fi reaprovizionate, altele nu.

Unele produse sunt disponibile doar într-un anumit anotimp, în timp ce alte produse sunt permanente și nu se schimbă niciodată sau nu dispar din stoc.

Modul în care gestionați ciclurile de viață ale produselor din perspectivă SEO depinde de disponibilitatea viitoare a produselor în stoc.

Nu există un singur mod corect definitiv de gestionare a ciclurilor de viață ale produselor, dar în general încercați să:

 • Evitați înlăturarea URL-urilor produselor OOS până când nu știți dacă produsul revine în stoc sau nu. Dacă înlăturați URL-urile, ele vor returna un răspuns 404. Paginile 404 sunt scoase din index după o perioadă și puteți pierde unele backlink-uri posibile. Dacă sunteți nevoiți să returnați o pagină 404, atunci cel puțin creați o pagină personalizată care va ajuta la reducerea ratelor de abandonare (bounce rate).
 • Evitați, de asemenea, paginile „soft 404s”, care sunt pagini cu conținut subțire care răspund cu codul de răspuns 200OK, dar conținutul lor spune doar „Ne pare rău, articolul nu mai este disponibil”, sau ceva similar.[29]
 • Nu faceți 301 redirect pentru fiecare pagină PDP care nu mai este în stoc către pagina de start sau către pagina categoriei părinte. Deoarece pagina de start nu are legătură cu produsul care nu mai este în stoc, redirecționarea 301 a paginii PDP va fi tratată ca un soft 404, și acest lucru nu va păstra semnalele de indexare.
 • Folosiți meta “expiry” dacă produsele nu mai sunt disponibile după o anumită dată. Anunțurile publicitare pot fi marcate cu această etichetă.

Codul de răspuns pentru URL-urile inexistente nu ar trebui să fie 200 OK.

În imaginea de mai sus, puteți vedea modul în care serverul răspunde cu 200 OK pentru o cerere URL falsă. Există situații când acest tip de setare are logică, de exemplu când doriți ca o pagină PDP să se încarce corect doar cu un ID de produs prezent în URL. În aceste cazuri, trebuie să includeți un atribut rel=”canonical” în URL-ul reprezentativ.

Produse scoase din fabricație

Acestea sunt produse care au ajuns la finalul ciclului lor de viață.[30] De exemplu, Canon a oprit producția modelului Canon EOS-1Ds Mark III în 2012. Uneori, produsele aflate la finalul ciclului de viață sunt înlocuite cu un model mai nou, dar alteori ele sunt scoase din fabricație pentru totdeauna.

Dacă un produs este înlocuit cu o versiune mai nouă, puteți redirecționa 301 URL-ul pentru vechiul model către URL-ul noului model. Dacă este posibil, alertați utilizatorii cu un mesaj care spune că produsul pe care îl caută este scos din fabricație și înlocuit cu unul mai nou. Numele vechiului produs nu ar trebui să fie aproape de textul „indisponibil” în codul sursă. Altfel, textul „indisponibil” poate apărea în snippet-ul din SERP. Puteți chiar plasa mesajul de indisponibilitate într-un iframe blocat pentru roboți sau JavaScript, pentru a evita acest lucru. Faceți acest lucru doar pentru a îmbunătăți rata CTR în SERP și nu încercați să păcăliți motoarele de căutare.

Dacă folosiți marcaj semantic, sau data structurate, codul JSON-LD pentru produse conține un element pentru marcajul availability din https://schema.org/Discontinued. În acest caz, nu mai are importanță daca textul „indisponibil” este, sau nu, în apropierea numelui produsului.

Deoarece piața țintă nu se oprește din căutarea produsului imediat după ce producătorul l-a scos din fabricație, ar trebui să redirecționați utilizatorii doar după ce observați o scădere semnificativă în cererea pentru acel produs sau când toate produsele din stoc au fost vândute. Până atunci, afișați o informare pe vechea PDP care spune că produsul a fost scos din fabricație și faceți link spre versiunea mai nouă.

Alții preferă să lase ambele pagini în viață pe durată nedeterminată, cu sau fără un mesaj de informare, în funcție de disponibilitatea stocului.

Acest URL al unei pagini PDP este încă disponibil și răspunde cu un cod 200 OK, deși produsul a fost scos din fabricație. Este o soluție acceptabilă, deoarece dacă aveți încă în stoc produsul scos din fabricație, doriți să îl vindeți.

Produse viitoare

Creați pagini pentru produsele foarte căutate care nu au fost scoase pe piață încă, dar care vor apărea curând (de ex., peste câteva luni). Astfel de pagini trebuie să fie bogate în conținut și să fie de ajutor pentru utilizatori. Utilitatea acestei strategii este că astfel de pagini vor fi în marea lor majoritate non-comerciale și vor avea capacitatea de a aduna link-uri organic, din surse sigure, și mai ușor în comparație cu paginile comerciale.

Cu o lună înainte de lansarea noului produs, creșteți numărul de link-uri interne spre acele pagini, de exemplu făcând link de pe pagina de start. Luați pre-comenzi sau obțineți emailuri de la utilizatori înainte de data lansării. În momentul în care produsul devine disponibil, permiteți utilizatorilor să îl adauge în coș.

Dacă planificați bine, vă veți poziționa mult înaintea concurenților la data scoaterii pe piață a produsului.

Produs care nu mai sunt în stoc (OOS)

Există două situații principale pentru produsele OOS:

 • Produsul nu va mai re-intra niciodată în stoc.
 • Produsul lipsește din stoc doar temporar.

Dacă produsul nu va mai re-intra niciodată în stoc, aveți câteva opțiuni la dispoziție.

Prima este o redirecționare 301 spre una din paginile următoare:

 • O altă variație a produsului (de ex., același produs, dar de o culoare diferită).
 • Un produs de înlocuire (de ex., o versiune îmbunătățită a produsului).
 • O categorie sau sub-categorie părinte (nu este recomandat, așa că nu vă sfătuiesc să faceți acest lucru).

A doua opțiune este să lăsați pagina PDP să răspundă cu un cod 404. Veți face acest lucru dacă nu puteți implementa prima opțiune.

A treia opțiune este să lăsați pagina PDP în viață și să returnați un cod de răspuns 200 OK. În acest caz, este foarte important să afișați o informare vizibilă, care să comunice motivul indisponibilității. Este important, de asemenea, să ghidați utilizatorii spre un produs similar sau care a înlocuit produsul OOS. Opțional, butonul „adaugă în coș” poate fi schimbat cu „lipsă stoc” sau dezactivat, astfel încât utilizatorii să nu poată adăuga produsul în coș. O altă opțiune este să permiteți utilizatorilor să „salveze pentru mai târziu” sau să oferiți o opțiune de comandă în avans (backorder).

Pentru a minimaliza efectele asupra ratei de conversie pentru paginile de produse scoase din stoc pentru totdeauna, oferiți produse similare, într-o poziție foarte accesibilă pe pagină.

Dacă produsul lipsește temporar din stoc, pagina ar trebui să returneze un cod de răspuns 200 OK, și să informeze clienții că produsul lipsește din stoc momentan. Ar trebui să indice, de asemenea, o dată estimativă a disponibilității produsului, dacă este posibil.

Eventual, puteți oferi un stimulent (de ex., o reducere de 10%) pentru a compensa neajunsul și puteți cere adresa de email pentru a anunța re-lansarea produsului. Suplimentar, asigurați-vă că utilizatorii pot plasa o comandă.

Mesajul “Temporarily Out of Stock” este ușor de observat și este clar.

Dacă toate produsele dintr-o subcategorie lipsesc din stoc și paginile PDP au primit trafic calificat în trecut, redirecționați cu 301 spre categoria părinte. Pagina de subcategorie va redirecționa spre categoria părinte deoarece nu are produse în stoc. Este posibil să nu fie cea mai bună abordare din perspectiva experienței utilizatorului, dar e de dorit să păstrați eventualele backlink-uri care trimit spre paginile PDP și spre pagina de subcategorii. Dacă subcategoria generează un venit, trafic și backlink-uri minime, lăsați-o să returneze un cod 404.

Rețineți că cumpărătorii pot fi frustrați dacă prea multe produse din inventar lipsesc din stoc. În acest caz, marcați paginile afectate cu noindex și scoateți-le din navigare până când stocul nu se îmbunătățește. Acest lucru ajută la rezolvarea problemei cu calitatea conținutului și previne penalitățile Panda.

Iată câteva recomandări suplimentare pentru gestionarea produselor care lipsesc din stoc:

 • Google tratează produsele expirate ca erori “soft 404”. Acest lucru înseamnă că paginile OOS sunt considerate conținut de slabă calitate și, în multe cazuri, astfel de pagini ar trebui de-indexate.
 • Recomandarea oficială a Google este să scoateți paginile OOS din index, returnând un răspuns 404 Page Not Found. Totuși, această abordare nu funcționează bine pentru experiența utilizatorilor și conversie.
 • SKU-urile care lipsesc din stoc nu trebuie prezentate nicăieri în navigarea în site. Totuși, ele pot apărea în paginile cu rezultatele căutării interne dacă cineva caută numărul sau numele exact al SKU-ului.
 • URL-urile produselor care lipsesc din stoc ar trebui să fie accesibile pentru traficul type-in sau email, pentru a-i ajuta pe cei care au întrebări despre un produs pe care l-au cumpărat în trecut și care acum lipsește din stoc.
 • Produsele OOS trebuie să fie accesibile echipei de vânzari, în rețeaua proprie intranet.
 • Nici codul 404 pentru URL-urile produselor scoase din ofertă sau care lipsesc din stoc o perioadă lungă de timp (recomandate de Google de multe ori), nici redirecționările 301 sau 302 nu oferă o experiență optimă pentru utilizatori.
 • Google spune să nu redirecționați 301 sau 302 spre o categorie părinte sau pagina de start, și aceasta este abordarea corectă.

În ciuda tuturor opțiunilor de mai sus, cred că există o opțiune mai bună din perspectivă UX și SEO: în locul unei pagini 404 „utile”, arătați pagina OOS doar utilizatorilor care ajung pe pagină din afara website-ului (respectiv trafic organic sau de la referenți).

Pe această pagină, afișați o fereastră modală cu un mesaj foarte scurt dar clar, despre statutul produsului. Oferiți un link spre produsul OOS și un alt link spre produsul înrudit sau de înlocuire. Aveți grijă la dimensiunea ferestrei modale pentru mobil. Ar trebui să acopere maxim 20% din dimensiunea ecranului și ar trebui plasată în partea de jos a ecranului.

Mesajul de pe fereastra modală poate fi de tipul: „Ne pare rău, produsul lipsește din stoc. Vizitați produsul lipsă sau navigați spre produsul de înlocuire.

Fereastra modală afișează un temporizator cu o perioadă de 10 secunde, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru ca majoritatea utilizatorilor să citească mesajul.

La zero, utilizatorul este redirecționat spre pagina cea mai potrivită.

Redirecționarea se face fie cu JavaScript, care pare să transfere semnalele SEO, fie cu o meta-etichetă refresh. Dacă doriți să transferați autoritate de la pagina veche la cea nouă, temporizatorul JavaScript și meta-eticheta refresh ar trebui să fie sub 5 secunde.

Produse sezoniere

Dacă produsul este sezonier, tratați-l la fel ca pe produsele OOS. Dacă produsul va reveni în stoc anotimpul următor, atunci lăsați pagina pe site, notificați utilizatorii și scoateți posibilitatea de a plasa comenzi. Dacă produsul nu revine în stoc, faceți o redirecționare 301 spre o variație a acestuia(de ex., același produs dar de o culoare diferită) sau spre un înlocuitor al produsului.

Produsele sezoniere, ca și URL-urile de evenimente și vacanțe, cer puțină atenție în privința denumirii URL-ului și a întreținerii. De exemplu, dacă folosiți ani în URL-uri, când actualizați URL-ul anul următor este ca și cum ați începe de la zero (pentru linkuri, atât interne cât și externe). Bineînțeles, ați putea face o redirecționare 301 de la URL-ul anului anterior la cel curent, dar este mai bine să evitați URL-urile care desemnează ani sau alți indicatori de timp. În schimb, folosiți URL-uri generice care suportă noile date sau modele în URL-urile existente.

De exemplu, Ford folosește ford.com/cars/focus/ pentru ultimul lor model Focus, 2018. Toyota folosește toyota.com/corolla/ pentru toate modelele Corolla, indiferent de anul de fabricație, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos:

Această convenție de denumire a URL-ului consolidează link-urile spre o singură pagină, an după an.

Aceeași recomandare se aplică URL-urilor cu evenimente speciale care se produc în mod regulat. În loc de mysite.com/valentines-day-2018, folosiți mysite.com/valentines-day/. Această pagină poate fi promovată mai mult când vine momentul, dar nu ar trebui să permiteți să returneze un cod 404 după ce evenimentul se încheie.

Etichetele <title>

Deși eticheta <title> (sau title) nu este teoretic o etichetă (tag) ci mai degrabă un element HTML, este menționat adesea ca ”etichetă” în context SEO.

O analiză internă[31] pe care Google a efectuat-o pe propriile pagini de produse a descoperit că peste 90% din aceste pagini și-ar putea îmbunătăți calitatea SEO doar prin optimizarea etichetei title.

Deoarece Google subliniază titlurile cu text albastru, ele sunt primul element pe care utilizatorii îl scanează în SERP. Titlurile joacă un rol major în decizia utilizatorilor de a da click pe o anumită pagină. Ele sunt, de asemenea, unul din cei mai importanți factori SEO on-page și, atunci când alții fac link organic către paginile voastre, au tendința de a folosi titlurile paginilor ca text ancoră.

Este important de menționat că, la fel ca în cazul Google Ads, titlul unui snippet din SERP are cea mai mare influență asupra ratei de click-uri (CTR). Mai mult, deoarece CTR din SERP și timpul petrecut pe pagină sunt acum componente ale RankBrain, este foarte important să vă propuneți CTR mai bune pentru rezultatele organice. Un CTR mai mari decât media și timpi mai mari petrecuți pe pagină sunt semnale de calitate folosite de motoarele de căutare.

Mitul titlurilor din SERP

Mulți webmasteri, de altfel bine pregătiți (și chiar câțiva specialiști SEO) cred că, conținutul etichetei title este singura sursă pe care Google o folosește pentru a genera și afișa titluri în SERP.

Titlurile din SERP sunt scoase în evidență cu albastru.

Da, de cele mai multe ori conținutul etichetei title este afișat în SERP, așa cum puteți vedea în imaginea de mai sus. Totuși, titlul din SERP nu se bazează doar pe ceea ce este incorporat în eticheta HTML <title>. Scopul Google este de a fi relevant, prin urmare este de așteptat ca ei să nu folosească orbește doar conținutul etichetei title pentru a genera snippet-urile cele mai relevante pentru utilizatori.

De exemplu, să spunem că ați uitat să adăugați numele produsului în eticheta title și un utilizator caută acel produs. Google ar putea clasifica pagina ca foarte relevantă pentru acea căutare, din cauza conținutului foarte bun și a backlink-urilor. Totuși, deoarece titlul paginii lipsește, afișarea unui titlu gol în Google SERP ar fi o experiență proastă pentru utilizatorii Google. În astfel de cazuri, Google va folosi alte secțiuni ale paginii pentru a extrage și afișa un titlu mai util persoanei care face căutarea.

O întrebare foarte des întâlnită este: “De ce Google schimbă/rescrie/nu indexează corect eticheta title?”. După cum am menționat, scopul Google este de a oferi cele mai relevante titluri utilizatorilor. Google va folosi diferite date și semnale pentru a realiza acest lucru. Ei vor analiza, de asemenea, conținutul paginii și vor căuta semnale de relevanță externe din alte surse (de ex., de pe acum fostul DMOZ, sau din directorul Yahoo! sau din textul ancoră din backlink-uri) pentru a răspunde căutării utilizatorului cu conținut relevant extras de pe o pagină.

Iată câteva scenarii care ar putea determina motoarele de căutare să modifice titlurile SERP:

 • O etichetă title formată greșit.
 • Titluri prea scurte sau prea lungi.
 • O pagină blocată de robots.txt, dar care are multe backlink-uri legate de căutarea respectivă.

Afișarea unui titlu diferit în SERP față de cel din codul HTML nu înseamnă că Google a indexat paginile sau titlurile incorect; înseamnă doar că acea căutare determină dacă eticheta <title> este afișată sau nu.

Deoarece discutăm despre titluri și CTR, aș dori să prezint unele concepte, precum SERP CTR, SERP bounce rate, dwell time and pogo-sticking.

SERP CTR este rata de click-uri pe rezultatele din rezultatele organice ale motoarelor de căutare.

SERP bounce rate[32] este un salt care se produce când utilizatorii dau click pe un rezultat din SERP și apoi revin la pagina SERP inițială fără a interacționa cu, conținutul de pe pagina pe care au dat click. Acest lucru nu este în mod necesar un lucru rău, în funcție de cât timp petrec utilizatorii pe acel website.

Dwell time este perioada de timp pe care un utilizator o petrece pe o pagină înainte de a reveni la SERP.

Pogo-sticking este definit ca trecerea continuă înainte și înapoi între o pagină SERP și paginile web listate în rezultate.

Toate elementele de mai sus sunt parametri ”crowd-sourced” folosiți de motoarele de căutare pentru a auto-evalua calitatea rezultatelor lor.

De exemplu, dacă o pagină spam a reușit să se claseze prima pentru un cuvânt cheie competitiv, dar nu primește suficiente click-uri deoarece utilizatorii pot identifica ușor snippet-ul său din SERP ca spam, de îndată ce o văd în rezultate, acea pagină poate fi considerată irelevantă cu privire la acel cuvânt cheie. În mod similar, dacă o pagină clasată numărul unu pentru un anumit cuvânt cheie primește multe click-uri, dar aproape toată lumea revine în SERP în mai puțin de o secundă, acel semnal este cules de motoarele de căutare (cel mai probabil de RankBrain, în cazul Google). Motoarele de căutare pot reduce clasarea acelei pagini deoarece nu este utilă utilizatorilor și din cauza unui timp foarte redus petrecut pe ea.

Într-un test crowd-sourced mai vechi pe care l-am făcut acum câțiva ani, clasările URL-ului țintă au crescut de la #16 la #12 pentru un cuvânt cheie long-tail, după ce participanții la test au dat click pe URL în SERP, au vizitat câteva pagini și au petrecut ceva timp pe website-ul de test. Totuși, deoarece nu a fost un experiment pe scară largă, este posibil ca fluctuația să se fi datorat doar personalizării sau unor variații naturale din SERP.

Totuși, dacă ne gândim, este logic ca motoarele de căutare să testeze și să analizeze modul în care utilizatorii reacționează la rezultate diferite și să ajusteze rezultatele și algoritmii pe baza CTR din SERP și a timpului petrecut pe pagină. Deși nu a fost confirmat oficial, Matt Cutts sugerează într-un video că Google ia click-urile în considerare când testează noi algoritmi, pe rezultate live[33].

Rețineți, există un parametru folosit de Google intern pentru a măsura calitatea rezultatelor lor: long click.

“Acesta se produce atunci când cineva a vizitat un rezultat, ideal primul, și nu a revenit în SERP. Aceasta înseamnă că Google și-a îndeplinit cu succes misiunea de căutare”.

Scenariul ideal este să “finalizați căutarea” pe website-ul vostru. Acesta este semnalul suprem de calitate pe care îl trimiteți motoarelor de căutare.

Luați în calcul următoarele sugestii pentru îmbunătățirea eficienței titlurilor:

Potrivirea dintre eticheta title și H1

Un mod de a crește relevanța unei pagini de produse este să asociați parțial eticheta title cu H1. Astfel, ambele elemente ar trebui să conțină numele produsului. Această potrivire parțială este o idee bună, deoarece H1 și <title> ar trebui să fie legate conceptual, dar nu aceleași.

Optimizați etichetele <title> pentru o rată de click-uri în SERP mai bună, și H1 pentru conversie și confirmare.

Pe paginile PDP, numele produsului este incorporat, de regulă, într-un H1, și poate urma un tipar de genul celor de mai jos:

 • {Product_Name}
 • {Brand} {Product_Name}
 • {Brand} {Product_Name} {Variation or Attribute}

Puteți folosi convenția H1 de denumire a produsului și în eticheta title, dar trebuie să o schimbați puțin – de exemplu, adăugând determinanți precum “Buy”, “Online”, “Free Shipping” sau {Business Name}”. Titlul vostru ar trebui să arate astfel:

 • {Product_Name} – {Business_Name}
 • {Brand} {Product_Name} – {Business_Name}
 • {Brand} {Product_Name} {Variation} – {Business Name}

În această imagine puteți vedea că eticheta title este diferită de H1. Deoarece numele produsului din H1 este foarte scurt, eticheta title poate fi suplimentată ușor cu alte atribute utile ale produsului.

Rețineți că cuvintele cheie din eticheta title ar trebui să reflecte precis conținutul paginii și ar trebui să fie prezente, de asemenea, în zona principală de conținut.

O scurtă observație despre eticheta title pentru paginile de categorii: când o pagină de categorii listează subcategorii, fie în navigarea fațetată, fie în zona principală de conținut, eticheta <title> poate include unele din cele mai importante subcategorii; acest lucru este în special important când numele categoriilor sunt foarte scurte.

Aceasta este pagina SERP pentru “women dresses”. Eticheta title pentru Nordstrom include “Cocktail Dresses” și “Maxi Dresses”. Această abordare funcționează cel mai bine pentru categoriile de nivel de top cu nume scurte.

Consolidarea semnificației cuvintelor cheie

Această tactică funcționează doar pentru website-urile de e-commerce care se concentrează pe o singură linie de produse (de ex., scaune de bar) sau într-o nișă specifică (de ex., vindeți doar mobilă). Această strategie va ajuta la creșterea semnificației[34] cuvântului cheie principal care, la rândul său, va crea mai multă relevanță în jurul website-ului vostru pentru acea linie de produse sau nișă. Iată câțiva pași pe care trebuie să îi faceți:

 1. Pe pagina de start, plasați cuvântul cheie principal chiar la începutul etichetei title.
 2. Folosiți cuvântul cheie principal spre finalul etichetei title, pe fiecare pagină a website-ului, chiar dacă titlul va deveni mai lung de 65 caractere (sau 500 pixeli).
 3. Menționați cuvântul cheie în zona principală de conținut pe fiecare pagină a website-ului. Dacă paginile sunt bogate în conținut, repetați cuvântul cheie la fiecare 250 cuvinte.
 4. Consolidați textul ancoră contextual de pe paginile interne să facă trimitere spre pagina de start. De exemplu, dacă “speedboat parts” este cuvântul vostru cheie cel mai important, atunci fiecare pagină de pe website ar trebui să conțină “speedboat parts” în zona principală de conținut și prima dată când apare cuvântul “speedboat parts” ar trebui să aibă link spre pagina de start.

Aceasta este o captură de ecran din Google Search Console, înainte ca Google să fi îndepărtat raportul Keywords.

Raportul de mai sus afișează semnificația cuvântului cheie pentru un website care vinde doar scuterele pentru mobilitate, Shoprider. Observați modul în care “shoprider” și “scooters” sunt cele mai importante cuvinte cheie de pe acest website. Website-ul se clasează în top cinci pentru “Shoprider scooters” în Canada, aproape de website-ul oficial Shoprider.

În trecut, puteați descărca această listă pentru a găsi variații de cuvinte cheie, de asemenea. Era un raport foarte util pentru a înțelege modul în care Google grupează cuvintele cheie, dar din nefericire a fost scos din GSC.

Raportul arăta și variațiile de cuvinte cheie.

O scurtă observație aici: semnificația cuvântului cheie nu este același lucru cu densitatea cuvântului cheie. Semnificația este măsurată la nivel de domeniu, în timp ce densitatea este măsurată la nivel de document/pagină.

Geo-targeting

De obicei, website-urile de e-commerce livrează la nivel național sau chiar internațional. Totuși, există situații când nu puteți livra în afara unei regiuni geografice, din cauza unor restricții legale. De exemplu, dacă vindeți vin în Canada nu puteți livra între provincii.

Dacă vindeți doar într-o regiune specifică, o provincie sau un oraș puteți menționa acest lucru în titlul paginii pentru a crește șansele de a apărea într-o căutare personalizată geografic.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML9092567.PNG

URL-ul clasat al doilea conține numele orașului în eticheta title, în timp ce URL-ul din partea de jos a paginii nu face acest lucru.

Dacă sunteți un comerciant cu locații multiple, construiți pagini de destinație separate pentru fiecare locație a magazinului. Adresa magazinului ar trebui indicată în eticheta title, iar paginile de destinație ar trebui să scoată în evidență locațiile magazinelor, menționând reperele locale sau prin imagini localizate geografic. Ca un minim, adresa din titlu ar trebui să includă orașul, statul sau provincia.

Titluri specifice sărbătorilor

Comportamentul utilizatorilor și căutările pe care le fac se schimbă în jurul sărbătorilor și evenimentelor majore, precum Ziua Mamei sau Halloween. Este util pentru utilizatori și pentru SEO să actualizați titlul paginilor pentru a răspunde acestor schimbări. De exemplu, în jurul zile îndrăgostiților, Valentine’s Day, titlul “Valentine Gifts for Her. All Items on Sale & FREE Shipping” este mai atrăgător și relevant pentru utilizatori decât “Gifts for Her. All Items on Sale & FREE Shipping”.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML90ab0ab.PNG

Tiffany a actualizat titlul paginii pentru a răspunde intenției utilizatorilor, înainte de Valentine’s Day.

Numărul de caractere și lungimea în pixeli

Google nu indexează doar 65 caractere din etichetele title. Doar afișează aproximativ 65 caractere în titlul SERP (sau lungimea corespunzătoare în pixeli). De fapt, Google indexează nu mai puțin de 1.000 caractere.

Știind acest lucru, se deschide o ușă spre experimente diverse, precum gândirea titlurilor în blocuri și nu în unități unice de 65 caractere. De exemplu, poate merită să testați titluri formate din două blocuri:

 • Primul bloc de aproximativ 65 caractere este pentru a crea titlul perfect. Acest bloc va include numele categoriei și subcategoriei, numele produselor, marca, apelurile la acțiune etc. Gândiți-vă la titlul pe care l-ați scrie dacă ar fi să urmați limita de 65 caractere. În mod ideal, acesta va fi titlul văzut de utilizatori în SERP.
 • Al doilea bloc va conține cuvinte cheie de nivel doi, precum atribute ale produselor, numerele modelelor, disponibilitatea stocului, plurale, sinonime etc. Ați putea eventual repeta cel mai important cuvânt cheie chiar la finalul titlului, pe toate paginile cu excepția paginii de start.

Dacă titlul este o propoziție completă, și doriți ca întreaga propoziție să apară în SERP, este cel mai bine să mențineți acea propoziție sub limita de 65 caractere.

Titluri ce includ nume de mărci

Când mă refer la mărci, mă refer la utilizarea numelui mărcii proprii, nu al altor mărci pe care le vindeți. Decizia de a adăuga sau nu numele mărcii în eticheta title depinde de mai mulți factori, precum:

 • Scopul campaniilor de căutare organică, de exemplu notorietate marcă versus poziționări în top.
 • Cât de puternică este marca voastră offline.
 • Autoritatea website (link-urile externe care trimit spre site-ul vostru).

De obicei nu recomand plasarea mărcii la începutul titlului. Totuși, amplasamentul final ar trebui să ia în calcul următoarele:

 • Dacă aveți o marcă bine consacrată și o autoritate mai mult decât decentă a website-ului, puteți plasa marca la începutul etichetei title.
 • Dacă încercați să construiți o marcă, plasați marca la începutul titlului.
 • Dacă marca voastră se bucură doar de puțină recunoaștere și scopul vostru este să atrageți trafic neaxat pe marcă, ar trebui să adăugați marca la finalul etichetei title.
 • Dacă marca voastră nu este cunoscută sau dacă marca nu este importantă pentru afacere, nu includeți numele mărcii în titlu.

Nume mari, precum Amazon, includ numele mărcii chiar la începutul etichetei. Această tactică funcționează pentru afacerile mari, deoarece ele se bazează mai puțin pe titlurile de pagină din motive de SEO.

Uneori Google va schimba titlul din SERP pentru a adăuga numele mărcii fie la început, fie la sfârșit, oriunde crede că are logică pentru utilizatori.

În exemplul de mai jos puteți vedea cum o căutare pentru inele de logodnă (“engagement rings”) indică website-ul Costco, cu numele mărcii la finalul titlului.

Titlul SERP include numele mărcii, Costco.

Totuși, dacă vă uitați la extrasul din codul lor HTML, veți observa că eticheta title nu include numele mărcii.

Totuși, titlul paginii HTML al aceleași pagini nu include numele mărcii. Deoarece titlul SERP ar fi fost prea scurt (doar numele categoriei), Google a decis să adauge automat numele mărcii, pentru a face rezultatele mai atrăgătoare pentru utilizatori (și din motive de consistență al aspectului paginilor de rezultate).

Proeminența cuvintelor cheie

Termenul importanță (proeminență) se referă la apropierea cuvintelor cheie de începutul etichetei title. Pe paginile de categorii, începeți cu numele categoriei; pe paginile cu detalii despre produs, începeți cu numele produsului.

Dar de ce este importantă proeminența? În primul rând, motoarele de căutare atribuie o relevanță mai mare cuvintelor de la începutul titlului. În al doilea rând, cititorii occidentali scanează textul de la stânga la dreapta și este important să fie asigurați că pagina este relevantă, plasând la început numele categoriei sau al produsului. O excepție ar fi dacă aveți o marcă consacrată sau dacă încercați să construiți una; în aceste cazuri, începeți titlul cu marca.

Proximitatea cuvintelor cheie

Proximitatea se referă la cât de aproape sunt cuvintele unele de altele. Dacă cuvintele cheie țintite sunt “women’s dresses”, nu ar trebui să plasați alte cuvinte între “women’s” și “dresses”. De exemplu, titlul “Women’s Casual & Formal Dresses” nu este ideal; în schimb, folosiți “Women’s Dresses: Casual, Formal, Going Out and more dress styles at {BrandName}”.

O scurtă observație despre numele categoriilor. Când vă hotărâți asupra numelor categoriilor, faceți o cercetare primară privind volumul căutărilor. Imaginea de mai jos este din Google Keyword Planner, și ne arată că “women’s dresses” are un volum de căutare semnificativ mai mare decât “womens dresses”.

Volumul de căutare pentru “women’s dresses” este aproape dublu față de “womens dresses”.

Importanța proeminenței cuvintelor cheie pare să fi scăzut odată cu actualizarea Hummingbird, deoarece Google nu se mai concentrează acum pe potrivirea exactă a cuvintelor cheie așa cum făcea înainte. Totuși, este recomandat să nu separați cuvintele importante, precum numele de categorie sau subcategorie.

Modificatori de intenție a căutărilor

Modificatorii de intenție sunt cuvinte care pot fi plasate înainte sau după cuvintele cheie țintite, pentru a atrage utilizatorii dintr-o etapă specifică de cumpărare.

Pe baza intenției utilizatorilor, căutările pot fi împărțite în trei categorii principale: informaționale, tranzacționale și navigaționale.

Am discutat în detaliu despre intenția utilizatorului în secțiunea Cercetarea cuvintelor cheie. Acolo am văzut că deși majoritatea căutărilor nu sunt tranzacționale, căutările informaționale și navigaționale sunt importante deoarece pot ajuta la conversie. Astfel, website-urile de ecommerce ar trebui să facă eforturi pentru a atrage consumatorii cu conținut relevant în fiecare etapă a procesului de cumpărare.

Un mod de a clarifica scopul unei pagini pentru utilizatori este să includeți în eticheta title modificatori de intenție a utilizatorilor:

 • Puteți include modificatori tranzacționali precum “buy”, “sale”, “discount”, “cheap”, pe paginile de categorii sau paginile cu detalii despre produs.
 • Modificatori navigaționali (de ex. Sears Store Vancouver, BC) pot fi incluși pe paginile cu locația magazinelor. Puteți adăuga numele mărcii pe paginile “Despre noi” și “Contact”.
 • Modificatori educaționali, precum “learn”, “discover”, “read”, “find”, sau “guide” pot fi incluși pe paginile cu ghiduri de cumpărături.

Ordinea cuvintelor cheie

În unele cazuri, veți vedea că, cuvintele au volume de căutare diferite și chiar înțelesuri diferite dacă sunt aranjate într-o ordine diferită. De exemplu, “dog toys” are un înțeles diferit decât “toys dog”, și, de asemenea, un volum de căutare diferit. Când ordinea cuvintelor creează înțelesuri diferite va trebui să creați pagini separate de destinație.

Singular versus plural

Se știe că folosirea aceluiași cuvânt de mai mult de două ori în eticheta titlului poate ridica suspiciuni de spam. Totuși, este forma de plural a cuvântului cheie considerată repetiție?

Atunci când motoarele de căutare analizează conținutul unui document, folosesc un proces denumit stemming[35]. Aceasta înseamnă că reduc cuvintele la forma lor de bază (de ex., “dresses”, “dressed”, “dressing” sunt toate variații ale rădăcinii “dress). Dacă priviți problema din acest unghi, variația de plural poate fi considerată repetiție. Deși Google va trata cuvintele la singular și la plural ca pe cuvinte cheie diferite, nu vă recomand să folosiți singurul și pluralul în același titlu.

Motivul este că dincolo de procesul de extragere a rădăcinii cuvântului când este vorba despre singular și plural se află intenția utilizatorului. În general vorbind, căutările care conțin plurale sugerează că utilizatorii caută o listă de produse și nu doar un singur articol. Mai mult, în anumite situații, același cuvânt poate avea înțelesuri diferite la singular față de plural – de ex., “car cover”, care se poate referi la asigurarea de mașină versus “car covers” care se poate referi la huse pentru mașină.

Recomand folosirea pluralului pe paginile de listare sau ghidurile de cumpărături și a singularului pe paginile PDP. De exemplu, titlul de pe o pagină de categorie poate fi “Canon Digital SLR Cameras”. Pentru o pagină cu detalii despre produs sub această categorie, titlul va fi “Canon EOS 60D 18 MP CMOS Digital SLR Camera with 3.0-Inch LCD (Body Only)”.

Cuvinte de oprire

În domeniul informatic, cuvintele precum “și”, “sau”, “-ul/a”, “în”, sunt denumite cuvinte de oprire (stop words).[36] Deoarece acestea erau considerate lipsite de relevanță înainte de actualizarea Hummingbird, motoarele de căutare le scoteau la analizarea și clasificarea documentelor.

Folosiți un limbaj natural pentru a crea titlurile și dacă acest lucru înseamnă includerea unor cuvinte de oprire, nu vă faceți griji; sunteți în regulă.

Ar trebui să fiți atenți dacă CMS-ul înlătură automat cuvintele de oprire din titluri și URL-uri, deoarece unele cuvinte de oprire sunt importante pentru utilizatori și pot modifica complet înțelesul. De exemplu, dacă vindeți muzică online și CMS-ul înlătură automat cuvântul “that” din numele formației “Take That”, veți sfârși cu un titlu de pagină foarte eronat, de ex. “Best Take Albums” în loc de “Best Take That Albums”.

Separatoarele de cuvinte

Separatorul de cuvinte cel mai des folosit de experții SEO este semnul “|”, dar simboluri precum liniuța de separare și chiar virgula sunt alegeri bune, de asemenea. Google recomandă să nu folosim underscore (_),[37] și aș recomanda, de asemenea, să nu folosiți următoarele caractere speciale: ‘ “ < > { } [ ] ( ).

Unele website-uri folosesc titluri atractive cu multe simboluri non-alfabetice pentru a atrage atenția utilizatorilor (de ex., ~~~!FREE iPods!~~~), și posibil pentru CTR mai mari. Rețineți că utilizarea unor simboluri speciale vă pot aduce o rată de click-uri mai mare, dar poate ridica, de asemenea, suspiciunea de spam.

Economia de caractere

Dacă trebuie să introduceți mai mult text, puteți înlocui anumite cuvinte cu simbolurile lor – de exemplu, cuvântul „și” poate fi înlocuit de simbolul &, sau cuvântul „cu” cu simbolul „/”, sau termenul “copyright” cu simbolul “©”. Amintiți-vă să implementați caracterele speciale folosind entități HTML (“&” ca &amp; “©” ca &copy).[38]

Alte opțiuni foarte bune de a folosi mai puține caractere sunt abrevierile (de ex., în loc de “extra-large” puteți folosi XL), și sinonime mai scurte (de ex., T-shirts în loc de tee-shirts). Decizia privind versiunea de cuvânt cheie folosită în titlu trebuie să se bazeze pe volumul de căutare al acelor cuvinte cheie și, de asemenea, pe conținutul vizat pe pagină.

Apelurile la acțiune (CTA)

O pagină care se clasează a doua dar are un CTA convingător în titlu ar putea, teoretic, să obțină mai multe click-uri decât pagina clasată prima, dacă prima pagină are un titlu neoptimizat. Rețineți că unul din cele mai importante elemente testate în publicitate și optimizarea ratei de conversie este titlul.

CTA include verbe de acțiune, avantaje unice ale vânzării sau cuvinte promoționale. Uneori, promoțiile pot afecta și ele CTR. Un exemplu de titlu promoțional este: “All Digital Cameras 60% OFF”.

Termeni de diferențiere față de competiție și livrarea gratuită

Dacă știți că piața țintă este sensibilă la o anumită caracteristică sau un anumit avantaj care face parte din oferta voastră unică de vânzare (de ex., oferiți „garanția celui mai mic preț”), folosiți acest lucru pentru a atrage mai multe click-uri pe rezultatele afișate și pentru a vă diferenția de competitori. Puteți face același lucru dacă aveți un avantaj competitiv (de ex., sunteți comerciantul exclusiv al unui produs/linii de produse).

“Free shipping” – livrare gratuită – este extrem de atrăgător pentru clienți și Zappos indică acest lucru în mod evident în titlurile paginilor lor. Această strategie funcționează pentru conversii mai bune și rate de click-uri mai bune în SERP.

Testați titlurile

Testarea SEO este teoretic posibilă,[39] dar este foarte greu de a ajunge la o concluzie statistică deoarece motoarele de căutare folosesc multe variabile necontrolate. Totuși, variațiile etichetelor title reprezintă unul din cele mai ușoare teste SEO pe care le puteți face. Iată câteva idei pentru teste:

 • Plasați marca la începutul sau la finalul titlului.
 • Adăugați mai multe atribute importante ale produsului la numele acestuia.
 • Adăugați numele celor mai importante subcategorii înainte sau după numele categoriei părinte.
 • Testați diverse atuuri unice de vânzare la începutul/finalul titlului.
 • Testați diverse modele de titlu.

Capitole

1. Arhitectura website-urilor

2. Cercetarea cuvintelor cheie

3. Optimizarea crawling-ului

4. Link-ingului intern

5. Paginile de start (Home Pages)

6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)

7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)

Traducerea: Cătălin Drăcșineanu

Referințe:

 1. It is All About the Images [Infographic], http://www.mdgadvertising.com/blog/its-all-about-the-images-infographic/
 2. Ranking Images For Web Image Retrieval, http://appft1.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.html&r=1&p=1&f=G&l=50&d=PG01&S1=20080097981.PGNR.&OS=dn/20080097981&RS=DN/20080097981
 3. Luis von Ahn: Massive-scale online collaboration, https://www.ted.com/talks/luis_von_ahn_massive_scale_online_collaboration
 4. WEB1000 – The ‘alt’ attribute of the <img> or <area> tag begins with words or characters that provide no SEO value, http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff723935(v=expression.40).aspx
 5. Image guidelines for SEO, http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff724026(v=expression.40).aspx
 6. Is it better to have keywords in the URL path or filename? https://www.youtube.com/watch?v=971qGsTPs8M
 7. Image Sitemaps, https://support.google.com/webmasters/answer/178636?hl=en
 8. Does Google use EXIF data from pictures as a ranking factor? https://www.youtube.com/watch?v=GMf6FmRus2M
 9. Video SEO White Paper, http://www.aimclearblog.com/2011/04/04/download-aimclear%C2%AE-video-seo-white-paper/
 10. Pop-ups, video buttons and color swatches can turn site search results into selling tools., http://www.internetretailer.com/2010/03/31/inside-search
 11. Six retailers that used product videos to improve conversion rates, https://econsultancy.com/blog/61817-six-retailers-that-used-product-videos-to-improve-conversion-rates#i.1k2dagwxune85p
 12. Creating a Video Sitemap, https://support.google.com/webmasters/answer/80472?hl=en
 13. Using Instructographics For Online Marketing, http://www.pitstopmedia.com/sem/using-instructographics-for-online-marketing
 14. schema.org markup for videos, https://support.google.com/webmasters/answer/2413309?hl=en&ref_topic=1088474
 15. Will I be penalized for hidden content if I have text in a “read more” dropdown? https://www.youtube.com/watch?v=UpK1VGJN4XY
 16. Webmaster Central 2013-09-27, https://www.youtube.com/watch?v=R5Jc2twXZlw&feature=share&t=20m49s [min 20:49]
 17. Will having the same ingredients list for a product as another site cause a duplicate content issue?, https://www.youtube.com/watch?v=LgbOibxkEQw
 18. SEO tips for e-commerce sites, http://maileohye.com/seo-tips-for-e-commerce-sites/
 19. Whiteboard Friday – The Biggest SEO Mistakes SEOmoz Has Ever Mad, http://moz.com/blog/whiteboard-friday-the-biggest-seo-mistakes-seomoz-has-ever-made
 20. How many H1 tags should be on each HTML page? https://www.youtube.com/watch?v=Hgy3Oc9zfOw&feature=youtu.be&t=42s [min 00:42]
 21. Google’s SEO report card, http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/www.google.com/en/us/webmasters/docs/google-seo-report-card.pdf
 22. Thing > Product, http://schema.org/Product
 23. Non-visible text, https://support.google.com/webmasters/answer/146750?hl=en#product_page
 24. PowerReviews Spreads Consumer Reviews Between E-Commerce Sites, http://techcrunch.com/2011/07/26/powerreviews/
 25. Ecommerce UX: 3 Design Trends to Follow and 3 to Avoid, http://www.nngroup.com/articles/e-commerce-usability/
 26. The Magic Behind Amazon’s 2.7 Billion Dollar Question, http://www.uie.com/articles/magicbehindamazon/
 27. Rich snippets – Reviews, https://support.google.com/webmasters/answer/146645?hl=en
 28. Can I specify the canonical of all of a product’s review pages as a single URL?, https://www.youtube.com/watch?v=AXnbBsRbKDA
 29. Farewell to soft 404s, http://googlewebmastercentral.blogspot.ca/2008/08/farewell-to-soft-404s.html
 30. End-of-life (product), http://en.wikipedia.org/wiki/End-of-life_(product)
 31. Google’s SEO report card, http://static.googleusercontent.com/media/www.google.com/en//webmasters/docs/google-seo-report-card.pdf
 32. Opinion: Is SERP Bounce a Ranking Signal or a Quality Factor for SEO? http://www.searchenginejournal.com/opinion-is-serp-bounce-a-ranking-signal-or-a-quality-factor-for-seo/35464/
 33. What’s it like to fight webspam at Google? https://www.youtube.com/watch?v=rr-Cye_mFiQ&feature=youtu.be&t=2m50s&noredirect=1 [min 02:50]
 34. Content Keywords, https://support.google.com/webmasters/answer/35255?hl=en
 35. Stemming, http://en.wikipedia.org/wiki/Stemming
 36. Stop words, http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_words
 37. Is comma a separator in a title tag?, https://www.youtube.com/watch?v=jHSqLYUPq8w
 38. HTML Character Sets, http://www.w3schools.com/charsets/default.asp
 39. SEO Tip: Titles matter, probably more than you think, http://www.thumbtack.com/engineering/seo-tip-titles-matter-probably-more-than-you-think/