Ecommerce SEO: Optimizarea Paginilor de Start (Home Pages)

Optimizarea paginilor de start pentru site-urile de comerț electronic

Lungime articol: 9 348 de cuvinte
Timp estimativ de citire: 1 oră


Aceasta este cea de-a cincea secțiune a cursului de SEO pentru ecommerce. Pentru a citi celelalte capitole, folosiți link-urile de mai jos.

1. Arhitectura website-urilor
2. Cercetarea cuvintelor cheie
3. Optimizarea crawling-ului
4. Link-ingului intern
5. Paginile de start (Home Pages)
6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)
7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)


Dintre toate paginile unui website, paginile de start au, de obicei, cea mai mare autoritate, din cauza modului în care se transferă PageRank și deoarece majoritatea backlink-urilor se îndreaptă spre ea. Am spus „de obicei” deoarece, în unele cazuri, alte pagini pot depăși pagina de start în privința autorității. De exemplu, dacă arhitectura internă a linking-ului este deteriorată, sau dacă o altă pagină primește mai multe link-uri externe, atunci este posibil ca pagina de start să nu fie considerată cea mai importantă de către motoarele de căutare.

Fiecare departament, inclusiv cel de marketing, merchandizing, arhitectura informației, SEO, UX și chiar cele cu funcții executive doresc o bucată din pagina de start. Astfel, paginile de start sunt adesea înțesate de conținut și link-uri spre zeci sau chiar sute de categorii, apeluri la acțiune (calls to action), bannere de marketing și așa mai departe. Acest lucru face ca paginile de start să nu fie deloc prietenoase pentru utilizatori și pentru motoarele de căutare.

Cel mai mare avantaj al paginilor de start este faptul că transferă multă autoritate (PageRank) în jos, în taxonomia website-ului. Paginile cu link direct de pe pagina de start primesc mai multă atenție din partea motoarelor de căutare.

Vreți să promovați un produs nou sau o categorie nouă? Faceți un link cu pagina de start. Este un concept simplu. De exemplu, dacă vreți să creșteți autoritatea pentru paginile cele mai profitabile sau cu rata cea mai mare de conversie ale, creați un link către ele de pe pagina de start.

Dacă doriți să transferați autoritate paginilor de categorii sau produse dar nu doriți să aglomerați pagina de start, adăugați o secțiune Featured Categories pe pagina index a HTML sitemap.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML3ddb7eb.PNG

Link-urile din secțiunile New Top Products și Top Ink Families vor crea căi mai scurte pentru roboții de căutare și vor trimite mai multă autoritate paginilor care au link-uri de aici.

 

Înainte de a intra în detalii, rețineți că atunci când optimizați paginile de start este extrem de important să puneți în balanță măsurile de SEO, uzabilitatea pentru utilizatori, și obiectivele afacerii. De fapt, același lucru se aplică tuturor celorlalte pagini de pe website. Nu vă doriți prea multe link-uri pe pagina de start și doriți să aveți link-urile importante în locuri vizibile. De asemenea, decizia de a adăuga, înlătura sau consolida link-uri de pe pagina de start trebuie să ia mai întâi în calcul utilizatorii și abia apoi să fie pe placul motoarelor de căutare.

Să vedem ce secțiuni apar cel mai frecvent pe paginile de start din e-commerce și apoi să discutăm strategiile de optimizare specifice celor mai importante dintre acestea:

 • Logo (aceasta este zona în care afișați logo-ul și posibil un slogan (tagline).
 • Contul utilizatorului (această zonă prezintă link-urile pentru înregistrare, intrare în cont, contul meu, urmărirea comenzii și alte pagini care necesită o autentificare).
 • Personalizarea site-ului (acestea sunt link-urile către selectorii de țară sau monedă, alegerea magazinului, etc.).
 • Câmpul de căutare (aceasta este zona care înconjoară câmpul de căutare intern de pe site).
 • Navigarea primară (aceasta este zona de navigare globală).
 • Zona coșului de cumpărături, unde prezentați link-urile la coșul de cumpărături, ieșirea din cont și alte link-uri similare.
 • Zonele de marketing și merchandizing (de ex., carusele, bannere interne, produse promovate, categorii de top, cele mai bune oferte/marcă și așa mai departe).
 • Zona cu promoții (de ex., lista de produse, dorințe, cadouri).
 • Zona de ajutor (de ex., întrebări și răspunsuri, live chat, contactați-ne, centrul de suport).
 • Notele de subsol.

Navigarea primară

Teoretic, orice link HTML este un element al navigării, dar aici ne vom referi la navigare în contextul meniurilor de navigare primară și secundară folosite de vizitatori pentru a trece în revistă produsele. Navigarea primară este cunoscută, de asemenea, ca navigare globală, în timp ce navigarea secundară este adesea menționată ca navigare locală.

Navigarea primară apare, de regulă, orizontal în partea de sus a unei pagini web sau, uneori, vertical, ca bară laterală în stânga paginii. Navigarea primară este ușor de identificat, deoarece apare în mod constant în aceeași poziție în întregul website.

Pentru site-urile de e-commerce, etichetele din navigarea primară reprezintă grupele majore de informații. Etichetele pot organiza informația pe departamente, subiecte, piața țintă, ordine alfabetică sau de altă natură, în funcție de modul în care arhitecții informației și echipa de marketing structurează website-ul.

Walmart folosește un design vertical pentru navigarea primară iar etichetele din această captură de ecran sunt reprezentate de departamente.

 

Pe website-ul Bed Bath & Beyond, navigarea primară este orizontală și prezintă categoriile de top.

 

Pe website-ul Crocs, navigarea primară este reprezentată de principalele segmente ale pieței țintă.

 

Când aveți multe elemente de listat în meniu, apelați la navigarea globală verticală. Folosiți afișajul orizontal când puteți include toate etichetele importante în partea de sus.

Numărul de link-uri din navigarea primară

Afișarea orizontală a navigării primare limitează numărul de link-uri care pot fi plasate în partea de sus a paginii la un număr între cinci și doisprezece, în funcție de lungimea etichetelor. Nu vă îngrijorați, aceste sunt cifre rezonabile, atât pentru utilizatori, cât și pentru motoarele de căutare. O bară de navigare verticală este mai versatilă și permite afișarea unui număr mai mare de categorii.

Pe website-urile de e-commerce, totuși, navigarea primară este adesea suplimentată de sub-navigare, precum meniuri verticale (dropdowns), fly-outs, sau mega meniuri. Această navigare poate crește substanțial numărul de link-uri pe orice pagină dată.

Aceasta este o implementară tipică a unui meniu vertical. Secțiunea Clothing prezintă mai multe link-uri tematice.

Activate de obicei prin trecerea mouse-ului pe deasupra lor, aceste meniuri verticale (dropdown) și expandabile (fly-out) au câteva probleme substanțiale de uzabilitate.[1] Totuși, mega meniurile par să funcționeze ok.[2] Consultați aceste două articole pentru mai multe informații legate de operabilitatea meniurilor de sub-navigare.

În această captură de ecran puteți vedea un exemplu de așa-numit „mega meniu”. Astfel de meniuri pot include nu doar link-uri, ci și imagini.

 

Staples gestionează meniurile verticale (dropdowns) într-o manieră mai prietenoasă pentru utilizator: a renunțat la implementarea cu activare prin trecerea mouse-ului; sub-meniul se extinde doar în urma unui click. În plus, observați semnele de săgeți roșii în jos; aceste simboluri le sugerează utilizatorilor că există mai multe informații prezentate sub etichete.

Nu există o limită tehnică a numărului de link-uri care pot fi prezentate în sub-meniuri. Recomand folosirea numărului potrivit care are logică pentru utilizatori; nu vă faceți griji prea mult pentru motoarele de căutare. Să vă explic de ce.

Auziți adesea sugestii de limitare a numărului de link-uri pe o pagină, pentru a trimite cât mai multă autoritate posibil altor pagini mai importante. Deși această abordare poate fi potrivită pentru SEO în privința unor anumite tipuri de pagini, precum paginile de listare a produselor cu navigare fațetată, de multe ori această recomandare nu ia în considerare experiența pentru utilizator și uzabilitatea. Există, de asemenea, o practică SEO larg răspândită care sugerează că întregul meniu trebuie să fie prietenos din punct de vedere SEO, respectiv că motoarele de căutare ar trebui să poată face crawling pe toate link-urile din meniu. Nu este în întregime adevărat.

În practică, unele website-uri de e-commerce ar putea profita mai mult dacă nu ar permite roboților să facă crawling pe oricare link din sub-meniuri. Fără îndoială, ar trebui să oferiți utilizatorilor atât de multe link-uri cât sunt necesare, dar puteți face unele din ele de nedescoperit pentru motoarele de căutare.

Această „lipsă de prietenie” a link-urilor față de motoarele de căutare nu poate fi catalogată drept cloaking dacă nu este făcută în acest scop. La urma urmelor, chiar și Amazon folosește această tehnică pentru a trimite autoritate spre produsele și categoriile listate în zona de conținut principal a paginii, după cum puteți vedea în figura de mai jos:

Priviți versiunea cache a paginii. Nu include link-urile Shop by Department.

 

Navigarea lor globală (etichetată Shop by Department) prezintă peste 100 link-uri utilizatorilor, ceea ce îi ajută să navigheze în website, dar nu toate link-urile din mega meniu au hyperlink pentru motoarele de căutare, după cum puteți vedea în versiunea cache a paginii. O scurtă observație aici: dacă link-urile nu apa în versiunea cache, nu înseamnă că motoarele de căutare nu știu de ele, deoarece roboții pot executa JavaScript pentru a descoperi aceste link-uri. Depinde de modul în care Amazon a făcut acele link-uri să nu poată fi supuse operațiunii de crawling.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTMLed051dc.PNG

Alți comercianți din top 100 ascunde link-urile, de asemenea.

 

Mai mult, Amazon nu este singurul comerciant de top care face acest lucru. Iată un alt comerciant din top 100 care apelează la aceeași tehnică. Abordarea lor este puțin diferită; ei au permis accesul la link-urile de departament, dar toate categoriile de top, precum Appliances sau Electronics nu sunt link-uri standard.

În acest exemplu puteți vedea că link-urile de navigare primară sunt prinse în cache, dar link-urile de navigare din sub-meniu nu sunt.

 

Să nu permiți link-urilor să fie supuse acțiunii de crawling poate părea ciudat și contrar bunului simț SEO, dar este un mod excelent de a pune în balanță uzabiliatea și SEO. Utilizatorii vor avea acces la link-urile de care au nevoie, în timp ce motoarele de căutare vor avea acces doar la link-uri prioritizate, ceea ce va preveni risipirea bugetului de crawling.

Numărul de link-uri din navigarea primară depinde, de asemenea, de numărul de categorii și subcategorii din taxonomie. Dacă aveți doar cinci pagini cu categorii de top, fiecare cu două – cinci subcategorii, le puteți lista pe toate în navigarea primară. Dacă aveți douăzeci de categorii cu zece subcategorii fiecare, trebuie să gândiți mai bine navigarea primară.

O tehnică mai radicală de a limita numărul de link-uri din navigare este să scăpați total de sub-meniuri. Nu vor mai exista dropdowns și mega meniuri, ci doar un meniu dropline. Un meniu dropline este un sub-meniu care are doar o linie de elemente în el. Îl puteți vedea în acțiune pe website-ul Ann Taylor’s. Când folosiți un meniu dropline, trebuie să alegeți etichetele cu atenție.

Ann Taylor folosește un meniu dropline cu etichete foarte bine alese.

 

Aeropostale folosește, de asemenea, o abordare minimalistă cu doar patru link-uri în navigarea primară. Această abordare funcționează foarte bine pe website-urile de îmbrăcăminte.

 

Dacă vă hotărâți să păstrați un număr minim de link-uri, asigurați-vă că navigarea îi ajută pe utilizatori să găsească conținutul rapid și că nu le îngreunează parcurgerea rapidă a conținutului de pe site.

Revenind la aspectele fundamentale legate de PageRank, știm că cu cât sunt mai multe link-uri pe o pagină, cu atât mai puțină autoritate este transferată prin fiecare link. În ceea ce privește experiența pentru utilizatori, cu cât o pagină este mai aglomerată, cu atât este mai complexă identificarea conținutului (content findability)[3] și cu atât mai mare neliniștea cumpărătorului (shopper anxiety)[4]. Prin urmare, este o idee bună să reduceți numărul de opțiuni și să îmbunătățiți experiența pentru utilizator prin minimalizarea fenomenului de paralizie a deciziei (decision paralysis).[5]

Aici urmărirea și analizarea click-urilor joacă un rol important. Identificați ce link-uri sunt utile pentru utilizatori folosind indicatori precum „link-urile cu cele mai multe click-uri”, și îndepărtați-le pe cele care nu sunt utile. Dacă aveți mai multe link-uri care indică spre același URL, puteți hotărî fie să lăsați un singur link, fie să implementați parametri de urmărire URL creați în browser, nu server-side.

Aveți mai multe instrumente la dispoziție pentru a urmări click-urile și traseele acestora. De exemplu, Google Analytics permite o analiză vizuală atractivă prin rapoarte precum User Flow și Behavior Flow.

Raportul Visitor Flow din Google Analytics.

 

În Google Analytics puteți folosi, de asemenea, raportul Navigation Summary, care poate fi găsit în Behavior –> Site Content –> All Pages pentru a realiza o analiză a traseelor pe site. Primiți până la 500 intrări date pe care le puteți exporta și analiza ulterior cu Excel:

Raportul Navigation Summary vă poate oferi o perspectivă interesantă.

 

Alte instrumente, precum CrazyEgg sau ClickTale, oferă și ele o analiză a click-urilor. Indiferent ce instrument folosiți, scopul este să identificați link-urile care pot fi:

 • Scoase din navigare, sau
 • Consolidate în grupuri logice.

În multe cazuri, paginile de start au link către produsele cele mai vândute și cu cel mai mare adaos, către categoriile și subcategoriile de top și acest lucru este util pentru utilizatori și motoarele de căutare. Dacă vă faceți griji cu privire la numărul de link-uri de pe pagini, puteți consolida link-urile către paginile Despre noi, Contact, Termeni de utilizare și Confidențialitate.

Etichetele de navigare

Categoriile și subcategoriile listate în meniuri ar trebui să reflecte scopurile afacerii, și testele cu utilizatori. De exemplu, dacă 20% din categorii generează 80% din venit, atunci aceste categorii trebuie să aibă link din navigarea primară. Ar trebui să testați alți indicatori de decizie, precum termenii cei mai căutați de pe site, paginile cele mai vizitate și așa mai departe.

În ceea ce privește etichetele prezente în link-urile text de navigare, există două curente de gândire în termeni de SEO:

 • Etichetele nu ar trebui să conțină cuvintele cheie țintă.
 • Etichetele ar trebui să conțină cuvintele cheie țintă.

Ce vă pot recomanda cu încredere este să:

 • Evitați forțarea de cuvinte cheie în etichetele de navigare primară și secundară.
 • Evitați etichetarea ”ingenioase”[6]. Etichetele de navigare trebuie să fie ușor de înțeles pentru utilizatori; etichetele trebuie să permită utilizatorilor să găsească rapid și ușor informația dorită. De exemplu, ce ar putea însemna eticheta ”un stil de viață inspirat” pe un website cu produse de bricolaj?
 • Proiectați navigarea astfel încât să treacă testul trunk[7], ceea ce înseamnă că trebuie să fie foarte intuitivă și să folosească etichete clare.

Nu motoarele de căutare ar trebui să fie în prim plan atunci când faceți etichetarea pentru navigarea primară și secundară. Trebuie să folosiți etichete pentru utilizatori, nu pentru roboți. Dacă etichetele nu au nevoie de cuvinte cheie pentru a fi utile pentru utilizatori, nu forțați aceste cuvinte cheie doar din motive de SEO.

Uneori, cuvintele cheie pot apărea în mod natural în navigare. De exemplu, dacă un website de ecommerce vinde instrumente muzicale și dorește să aibă o clasare bună pentru cuvântul cheie “chitară”, o etichetă Chitare în navigare este naturală și va fi de ajutor.

Există o alternativă pentru cei care doresc să forțeze cuvinte cheie mai luni în meniurile de navigare primară. Puteți folosi imagini pentru a crea meniul într-un mod care include etichete cu text scurt pentru utilizatori, adăugând etichete mai lungi ca și cuvinte cheie în alt text-ul imaginilor, pentru motoarele de căutare. Totuși, nu faceți spam cu alt text-ul. Suplimentar, puteți implementa o tehnică numită „înlocuirea imaginii” (image replacement)[8].

Un exemplu de etichete scurte într-o imagine plus un alt text mai lung este oferit în figura de mai jos. Etichetele tip imagine scurte sunt Shoes, Handbags, Watches, Jewelry, și Dresses.

Etichetele scurte permite utilizatorilor să le scaneze ușor.

 

Totuși, alt text-ul fiecărei imagini conține cuvinte cheie mai lungi, după cum puteți vedea în codul sursă HTML:

Textele alt sunt mai lungi decât etichetele imagine.

 

Scopul final este să creați meniuri de navigare care să răspundă cerințelor utilizatorului și să reflecte comportamentul lor pe website. Deoarece etichetele tip imagine sunt scurte, ele vor permite oamenilor să le scaneze rapid, ceea ce este grozav.

Etichetele de meniu pot reprezenta o singură categorie, dar ele pot reprezenta și categorii multiple grupate sub o singură etichetă. Ori de câte ori grupați categoriile într-o singură etichetă, e util să creați, de asemenea, URL-uri separate pentru fiecare categorie.

De exemplu, dacă grupați Pharmacy, Beauty, și Health într-o singură etichetă (ca în imaginea de mai jos), trebuie să creați un URL separat pentru categoria Pharmacy, un altul pentru Beauty și un altul pentru categoria Health. Asta dacă doriți să creșteți șansele de a vă clasa separat pentru cuvinte cheie precum “pharmacy”, “health”, sau “beauty”.

Dacă doriți să vă clasați pentru căutări precum “pharmacy”, “health” sau “beauty”, trebuie să aveți pagini de categorii separate pentru fiecare termen.

 

Gruparea categoriilor dă cele mai bune rezultate când planificați un website nou sau dacă website-ul actual este nou și puteți face modificări fără să afectați o taxonomie consacrată.

Opusul grupării este de-gruparea, respectiv atunci când împărțiți categoriile grupate sub o singură etichetă, pentru a crea categorii multiple. Va fi mai dificil de separat URL-uri dacă website a fost deja online pentru o perioadă de timp și ați grupat categoriile sub un singur URL. În cazul din urmă, o opțiune ar fi să lăsați categoria grupată așa cum este și să creați pagini noi pentru fiecare sub-categorie din grup.

Din navigarea primară ar trebui să faceți link spre categoriile canonice. De exemplu, dacă Video Games este clasificat atât în Games cât și în Electronics, iar Games este categoria implicită pentru Video Games, atunci traseul din navigarea primară ar trebui să fie Games Video Games. Astfel se creează trasee scurte, unice pentru parcurgerea site-ului de roboții motoarelor de căutare.

Câmpul de căutare

Căutarea internă pe website-urile de comerț electronic este adesea îmbunătățită cu o funcție de auto-sugerare sau auto-completare care afișează produsele dintr-o listă de căutări populare sau nume de produse și categorii. Deși funcția de auto-completare poate fi minunată pentru utilizatori, este implementată cu AJAX și link-urile sugerate nu sunt accesibile motoarelor de căutare.

Totuși, puteți îmbunătăți căutarea pentru utilizatori și motoarele de căutare adăugând link-uri HTML simple căutărilor populare, direct sub câmpul de căutare. Pentru a identifica link-urile cele mai bune pentru utilizatori, trebuie să urmăriți și să identificați căutările interne de pe site cu instrumentul vostru de analiză web.

Google Analytics are raportul Site Search care oferă o listă a căutărilor interne. Pentru a o obține, puteți folosi pagina de start ca dimensiune primară și Search Term ca dimensiune secundară.

 

De asemenea, puteți adăuga link-uri folosind atribute sau filtre ale produselor , de exemplu un link către o pagină care sortează încălțămintea după mărime sau tip. În plus, puteți face link spre o pagină de căutări populare:

Folosirea de termeni înrudiți lângă câmpul de căutare este minunată deoarece link-urile de tip Search By (caută după) slujesc ca puncte de intrare pentru motoarele de căutare și ca instrument de descoperire a conținutului, pentru utilizatori.

 

Dacă doriți să îmbunătățiți experiența pentru utilizatori, aceste link-uri ar trebui să varieze de la pagină la pagină pentru a se potrivi cu:

 • Căutările de top efectuate pe acea pagină.
 • Paginile de produse sau categorii următoare vizitate după vizualizarea paginii curente. Puteți obține aceste date folosind instrumentul vostru de analiză web.

Pe o pagină cu detalii despre produs, puteți lista filtrele de produse cele mai folosite pentru acel produs sau pentru categoria frunză (leaf category) de care aparține acel produs. O categorie ”frunză” este o categorie situată la cel mai de jos nivel al taxonomiei categoriilor, ceea ce înseamnă că nu mai există alte categorii sub ea. O categorie frunză nu mai are alte categorii copil.

Dacă folosiți elementul HTML <label> pentru câmpurile de căutare, rețineți că acest conținut este indexabil:

Luați în calcul îmbunătățirea textului pentru elementele <label> (etichetă).

 

Deși elementul <label> nu va avea un impact direct asupra clasărilor, dacă îl folosiți alături de elementul <input>, luați în calcul îmbunătățirea exprimării din interiorul etichetei.

În acest exemplu puteți vedea că textul “find something great” este folosit în tag-ul etichetei. Totuși, acest website ar trebui să folosească ceva mai relevant și atractiv pentru utilizatori, specific paginii pe care se află vizitatorii. De exemplu, pe toate paginile categoriei Shoes puteți folosi “caută pantofi”; pe toate paginile categoriei Bags, puteți folosi “caută poșete”; pe toate paginile categoriei Toys puteți folosi “caută jucării” etc.

De asemenea, nu este o idee bună să creați link-uri HTML pentru butoanele de căutare, deoarece motoarele de căutare vor încerca inutil să facă crawling pe orice arată ca un link.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML194c4385.PNG

Această implementare creează link-uri pe care roboții vor încerca să le acceseze.

 

În implementarea anterioară, punctele href către simbolul diez vor deveni link către pagina de start, cu textul ancoră “search”. Nu este cea mai bună idee și ar trebui să evitați o astfel de implementare.

Zonele cu text

De obicei, paginile de start nu oferă prea mult spațiu pentru conținut text, prin urmare puteți găsi foarte puține link-uri text contextuale de pe majoritatea paginilor de start. Multe website-uri de e-commerce încearcă să depășească acest neajuns adăugând text în partea de jos a paginii, aproape de secțiunea de subsol, ca în exemplul de mai jos:

C:\Users\Traian\Desktop\navigation officemax.png

Aceasta este o abordare comună pe multe website-uri.

 

Unele website-uri folosesc CSS pentru a poziționa secțiunile text, precum cea de mai sus, în partea de sus a codului sursă, în timp ce vizual, textul este în partea de jos a paginii. Acest lucru ar fi putut funcționa în trecut pentru a depăși limita de indexare de 100kb, dar astăzi este inutil. Rețineți că Google oprește randarea unei pagini după 10,000 pixeli. Dacă așa-numitul „conținut SEO” este sub acest prag, poate fi ignorat, sau considerat mai puțin important pentru poziționarea în top.

Pentru cei care încă mai cred în așa-numitul „raport text – cod”, acest raport poate fi modificat folosind navigarea tab sau carusele adaptate SEO ca cele de mai jos:

Caruselele vă permit să adăugați mai mult conținut text pe paginile de start.

 

În exemplul de mai sus, există mult text pentru a ”hrăni” motoarele de căutare, dar și link-uri interne de calitate. Această abordare face acest tip de implementare folositoare pentru utilizatori și motoarele de căutare.

După cum puteți vedea în versiunea cache a paginii, conținutul text al caruselului este disponibil motoarelor de căutare pentru analiză:

Versiunea cache a paginii.

 

O altă metodă de a include mai mult text în zonele principale de conținut și de a crea mai multe link-uri text contextuale de pe o pagină de start este să folosiți navigarea cu tab-uri. Deși textul afișat în tab-uri nu are aceeași importanță în indexul desktop-first, acest lucru se va schimba când Google va trece la mobile-first indexing.

Folosind navigarea cu tab-uri puteți adăuga mult conținut text într-un spațiu relativ limitat.

 

Dacă doriți să adăugați și mai mult conținut, folosiți funcțiile de extindere și restrângere (expand și collapse). Totuși, nu umpleți conținutul cu spam sau ați putea avea probleme.

Dacă vă hotărâți să folosiți navigarea cu tab-uri în zona principală de conținut, merită menționat că utilizatorii ignoră adesea tab-urile, prin urmare trebuie să oferiți indicii puternice de design pentru a-i ajuta să înțeleagă că există mai mult conținut în spatele acestui tip de navigare.

Zona de marketing și merchandizing

Slider-ele, caruselele sau bannerele statice sunt unele din cele mai folosite secțiuni de pe paginile de start. Secțiunile de merchandizing includ produsele promovate, categoriile de top, cele mai bune oferte, mărcile de top și așa mai departe. SEO nu are un cuvânt de spus în aceste zone, dar de multe ori există totuși spațiu pentru o îmbunătățire organică.

Deși caruselele par să aibă unele probleme de uzabilitate și conversie,[9],[10] ele sunt încă prezente pe multe website-uri de e-commerce, de la Dell și Hewlett Packard la alte companii mici și mijlocii:

Caruselele pot ridica unele probleme de uzabilitate și conversie.

 

Din perspectiva SEO, există de regulă două probleme legate de carusele:

 • Întregul carusel este construit cu JavaScript ”neprietenos” pentru motoarele de căutare.
 • Conținutul text și link-urile din carusel sunt incorporate în imagini.

Să vedem cum puteți identifica aceste carusele JavaScript “neprietenoase”.

JavaScript neprietenos

Caruselele făcute la comandă pot folosi AJAX sau JavaScript pentru a popula caruselul cu conținut dinamic și asta poate genera probleme SEO. Caruselele pot fi testate din perspectivă SEO plasându-le pe un domeniu, sub-domeniu sau pagină publică.. Odată ce Google face crawling și cache, analizați versiunea cache a paginii. Dacă vedeți ceva de genul „loading” sau „waiting for content” sau dacă conținutul din carusel lipsește, înseamnă că implementarea acelui carusel nu este atât de prietenoasă din punct de vedere SEO.

Conținutul acestui carusel nu este indexat. În schimb, textul “loading…loading” este indexat.

 

Suplimentar, puteți testa implementarea folosind funcția Fetch and Render din Google Search Console.

Dacă doriți să transferați autoritate unor produse specifice și să indexați link-uri din carusele, trebuie să corectați codarea astfel încât conținutul lor să poată fi parcurs de roboții motoarelor de căutare.

Un carusel de produse la target.com

 

În exemplul de mai sus, niciuna din secțiuni nu este prinsă în cache de motoarele de căutare. În plus, produsele la care se face link din secțiunea 1 sunt nofollow, ceea ce sugerează că acest comerciant online nu dorește ca link-urile să fie supuse operațiunii de crawling și indexate.

Totuși, link-urile din secțiunea 2 sunt de tip follow, ceea ce sugerează că aceste produse trebuie să fie indexate. Cu toate acestea, secțiunea 2 este implementată cu JavaScript, ceea ce poate crea probleme de accesibilitate pentru roboți.

Text și link-uri incorporate în imagini

Pentru a face textul și link-urile accesibile motoarelor de căutare, folosiți poziționarea CSS și înlocuirea cu imagini pentru a suprapune text pe imaginile de fundal. O altă opțiune este să creați carusele sau bannere HTML și CSS primar:

Caruselul din imagine este construit cu CSS și HTML.

 

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML1d56e2fc.PNG

Textul de pe acest banner este suprapus cu CSS și HTML. Puteți verifica dacă textul este HTML selectând conținutul paginii cu CTRL+A. Textul simplu devine alb când este selectat în browser.

 

Când imagistica este mai complexă și nu puteți implementa înlocuirea imaginii sau carusele simple CSS/HTML, folosiți alt text pe imagine împreună cu tag-uri <area> și <map> pentru a crea link-uri.

De exemplu, imaginea de mai jos incorporează trei link-uri de apel la acțiune: Shop Now, Sign Up For Emails, and Like Us On Facebook.

Cele trei apeluri la acțiune din acest exemplu sunt implementate cu „area maps”.

 

Codul folosește elementul HTML <map> cu trei zone pentru a permite click-ul pe aceste link-uri. Fiecare tag al zonei are alt text-ul său:

Imaginea de mai sus descrie codul sursă HTML pentru captura de ecran precedentă.

 

Dacă stați să vă gândiți, hărțile din interiorul imaginilor au logică pentru website-urile de e-commerce. De exemplu, website-urile de îmbrăcăminte care prezintă produse pe modele ar putea permite utilizatorilor să dea click pe pălărie, pantaloni sau orice alt articol de îmbrăcăminte descris în imagini, pentru a trimite utilizatorii direct la paginile de produse. Tag-ul zonei va permite efectiv cumpărarea de pe aceste imagini.

Puteți îmbunătăți puțin hărțile imaginilor cu strategii prietenoase SEO și hot spot-uri care se extind la click. Observați simbolurile + și $ din aceste două carusele:

Cele două hot spot-uri pot fi folosite pentru a adăuga mai mult conținut text.

 

Când treceți cu mouse-ul peste aceste două simboluri, semnele + și $ se extind pentru a oferi mai multe detalii. Textul din casete este indexabil:

Textul din caseta + este indexabil.

 

Deoarece tag-urile <map> și <area> nu sunt folosite în mod obișnuit de comercianți, iată câteva sugestii:

 • Fiecare element din zonă trebuie să aibă un atribut alt, chiar dacă este gol (alt=““).
 • Alt text-ul trebuie să descrie imaginea în maxim 150 caractere.
 • Conform Microsoft, alt text-ul nu ar trebui să înceapă cu cuvântul “copyright” sau cu simbolul copyright [© or (c)][11] sau orice alt caracter sau simbol care nu are relevanță pentru motoarele de căutare. Începeți textul cu cele mai importante cuvinte.
 • Evitați Flash area maps.
 • Folosiți fișiere XML sau text pentru conținutul din casete. Acest lucru va permite copywriterilor să facă modificări ușor.
 • Dacă o anumită reclamă Google pe care ați testat-o a funcționat bine, ar putea ajuta de asemenea CTR-ul pentru link-urile din casete, deoarece titlurile reclamelor au de obicei mai puțin de 25 caractere.

Zonele de merchandizing

Produsele și categoriile cu link-uri din zonele de merchandizing ale paginii de start, precum cele mai bune oferte, cele mai vândute produse sau mărcile de top au tendința de a primi mai multă autoritate internă decât produsele care au link-uri structurale. Prin urmare, puteți folosi aceste zone pentru a transfera mai multă autoritate SEO produselor și categoriilor cele mai importante pentru afacerea voastră.

Merchandizing este o practică foarte des întâlnită în rândul comercianților online cu produse electronice.

 

Uneori, produsele prezentate în aceste zone sunt implementate cu carusele. Asigurați-vă că designul caruselelor permite oamenilor să identifice faptul că se uită la un carusel și asigurați-vă că au control deplin asupra funcțiilor de play, pauză, înainte și înapoi.

Mulți utilizatori vor rata probabil săgețile și punctele negre care controlează caruselul în imaginea de mai sus.

Dacă doriți să trimiteți PageRank produselor din carusel, implementați-l de o manieră prietenoasă SEO, conform celor prezentate mai devreme. Când trebuie să folosiți AJAX pentru a încărca produsele, vă recomand încărcarea unui set implicit de produse în primul slide al caruselului. Primul slide este încărcat în HTML brut și este accesibil motoarelor de căutare. Încărcați următoarele slide-uri cu AJAX când utilizatorul dă click pe butoanele de control.

Iată câteva sfaturi SEO pentru a optimiza produsele prezentate în zonele de merchandizing:

 • Nu este obligatoriu să cuprindeți numele secțiunii de merchandizing într-un antet HTML de tip <H>, dar puteți face acest lucru dacă doriți. Deoarece vor exista cel mai probabil mai multe zone de merchandizing, recomand folosirea unor titluri de nivel 2 (H2) sau mai mare. Antetele H1 sunt folosite de obicei pentru etichete mai importante și pentru modelele (template) e-commerce nu este o idee bună să aveți antete H1 multiple pe aceeași pagină.

Un exemplu de prezentare de antete HTML <H>.

 

Pe paginile de prezentare a produselor, mini-pozele (image thumbnails ) pentru produse, și numele produselor trebuie optimizate pentru a trimite un singur semnal consolidat. Acest lucru înseamnă că alt text-ul și textul ancoră al produsului ar trebui să fie același, sau foarte puțin diferit.

Alt text-ul imaginii este același cu textul ancoră.

 

 • Adăugați 1-3 link-uri către producători, mărci sau atribute relevante ale produselor, ori de câte ori aveți spațiul necesar:

Puteți vedea modul în care Amazon face link-uri către diverse pagini de categorii din secțiunea Top Holiday Deals .

 

 • Evitați linking-ul cu text ancoră generic:

Link-ul “See Details” din imaginea de mai sus nu este optim. În schimb, numele produsului ar trebui să fie link-ul. Dacă doriți să păstrați link-ul “see details”, îl puteți incorpora într-o imagine cu numele produsului ca alt text.

 • Chiar aveți nevoie de un link “Cumpără acum” sau “Adaugă în coș” pe produsele prezentate în zonele de merchandizing ale paginii de start? Vizitatori adaugă produse în coș direct de pe pagina de start? Dacă nu, luați în calcul înlăturarea unor astfel de apeluri la acțiune puternice, sau înlocuirea lor cu apeluri la acțiune mai temperate, precum „mai multe detalii” sau „află mai multe”.

Dacă doriți să folosiți butoane „adaugă în coș” în aceste secțiuni, implementați-le fie cu elementul HTML <button> sau folosind JavaScript:

Link-ul „More Details” este implementat ca și element HTML <button>, astfel încât nu va fi parcurs de roboții motoarelor de căutare.

 

Link-ul “Add to Cart” este implementat cu JavaScript, ceea ce înseamnă că șansele de a face obiectul unei acțiuni de urmărire și crawling sunt minimalizate.

 

 • Dacă doriți să adăugați și mai mult conținut în interiorul spațiilor dedicate comercializării, folosiți funcțiile CSS de extindere și restrângere:

Când dați click pe link-ul „more details” în acest exemplu, se afișează mai multe informații despre oferta “MacBook Pro”.

 

 • Folosiți spațiile „alt text” și „image map” pentru link-uri ori de câte ori folosiți imagini pentru prezentarea afișelor promoționale.

Logo

Majoritatea logo-urilor sunt implementate ca imagini. Uneori, logo-urile cuprind sloganul companiei, descrierea succintă sau o ofertă comercială unică.

„Alt text” sau înlocuirea cu o imagine?

Există multe discuții legate de implementarea corectă a logo-urilor, nu doar din punct de vedere SEO, ci și al marcării HTML. În ceea ce privește SEO, unii susțin că folosirea „alt text”-ului pe imaginea logo-ului este suficientă; alții recomandă folosirea tehnicii de înlocuire a textului cu o imagine. În ceea ce privește marcarea HTML, unii cred că logo-urile trebuie să ia forma unui tag H1, alții susțin că ar trebui să ia forma unui tag H2 ori să nu aibă nici o marcare ca antet.

Indiferent cum alegeți să oferiți un context mai bun pentru imaginea unui logo, fie prin text alternativ sau înlocuirea textului cu o imagine, acel conținut nu va asigura o creștere semnificativă în clasamentele Google. Doar pentru că folosiți cuvântul cheie primar în textul alternativ al logo-ului (de exemplu, NumeSite – Camere Digitale) nu înseamnă că motoarele de căutare vor considera că website ca având autoritate pentru acel cuvânt cheie. Poate fi de puțin ajutor în nișe obscure.

Dacă puteți implementa ușor și sigur metoda de înlocuire prin imagine pentru logo, este bine sa faceți acest lucru. Metoda nu este considerată spam dacă nu abuzați de ea și nu adăugați prea multe cuvinte cheie sau dacă nu folosiți alte tehnici trăsnite. W3C folosește înlocuirea textului cu o imagine în logo-ul lor; revistele A List Apart și Smashing folosesc și ele aceeași tehnică. MOZ o folosea, de asemenea, înainte de reconstruirea site-ului lor.

Cu toate acestea, rețineți că folosirea unui text alternativ pe logo-urile imagini funcționează la fel de bine ca înlocuirea textului cu imagini.

Să aruncăm o privire asupra unor opțiuni pe care le poți lua în calcul pentru textul care descrie logo-ul, implementat fie cu text alternativ, fie cu înlocuirea cu imagini:

 1. Puteți folosi doar numele companiei (ex., “Staples logo”).
 2. Alternativ, folosiți numele companiei plus două sau trei categorii de top (ex. „laptopuri, tablete și calculatoare Dell”).
 3. Puteți folosi, de asemenea, un text dinamic care include numele mărcii plus un nume de categorie. În acest caz, textul se schimbă de la o pagină la alta. De exemplu, pe pagina principală veți folosi textul alternativ „Microsoft logo”, dar pe pagina cu Tablete veți folosi textul alternativ „Microsoft logo – Tablete”.
 4. O altă opțiune ar fi să folosiți numele companiei plus o ofertă unică de vânzare sau un slogan (de ex., “KOHL’s – expect great things”). În mod ideal, sloganul este scurt, descriptiv și conține anumite cuvinte cheie.

Sloganul companiei Kohl’s.

 

5. Puteți folosi, de asemenea, numele companiei urmat de sloganul firmei în text simplu:

Sloganul companiei HP.

 

Sloganul HP prezintă nucleul website-ului și include inteligent tiparul de cuvinte cheie {Printing Solutions}. Astfel se îmbunătățește relevanța pentru cuvinte cheie precum “large format printing solutions”, “commercial printing solutions”, și “industrial printing solutions”.

Îmi place să implementez opțiunea #5 ori de câte ori este posibil, urmată de #4, #3, #2 and #1. În fiecare caz, textul trebuie să fie reprezentativ pentru logo-ul pe care îl descrie și să nu fie spam.

Puteți oferi context motoarelor de căutare folosind alt text-ul logoului sau înlocuirea prin imagine. Ambele trebuie să fie prietenoase pentru utilizator și sunt OK pentru SEO atât timp cât nu faceți spam. Notați că alt text-ul pe imagini pe care se poate da click este echivalentul textului ancoră pe link-urile text, astfel încât merită să petreceți ceva timp cu optimizarea alt texte-lor.

Totuși, există și implementări care nu permit text alternativ pe logouri. O astfel de implementare este utilizarea de fundaluri CSS sau CSS sprites.

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTML4e89ea4.PNG

Walmart folosește CSS sprites pentru logoul lor și alte simboluri. În versiunea cache a paginii, alt text-ul pentru logo lipsește, deoarece logoul a fost implementat ca fundal CSS.

 

Logoul ar trebui să aibă link folosind URL-ul canonic al paginii de start pentru a consolida semnalele de relevanță. Astfel se asigură faptul că reputația internă nu este împărțită în mai multe URL-uri.

De exemplu, nu faceți link spre pagina de start folosind atât URL-ul standard (default) (respectiv, index.php) și rădăcina (/). Alegeți o versiune canonică, de obicei rădăcina, și faceți linking în mod constant. Acest lucru nu este o problemă pentru motoarele de căutare de astăzi. Totuși, este o practică bună în dezvoltarea web să fii constant cu link-urile interne, așa cum folosirea doar a literelor mici pentru valorile tag UTM este o practică bună pentru urmărirea și analiza web.

Ambalați (wrap) logoul folosind marcajul organizației

Google suportă[12] marcajul Schema pentru logourile organizațiilor[13]. Acest lucru înseamnă că puteți marca codul HTML pentru a specifica ce imagine ar trebui să apară ca logo în Google Knowledge Graph atunci când cineva caută numele mărcii voastre.

Marcați logoul folosind elementul Organization ca în exemplul de mai jos:[14]

<div itemscope itemtype=“http://schema.org/Organization”>

<a itemprop=“url” href=“http://www.example.com/”>Home</a>

<img itemprop=“logo” src=“http://www.example.com/logo.png” />

</div>

Astfel veți avea mai multă spațiu dedicata mărcii voastre în rezultatele motoarelor de căutare.

O întrebare frecventă este „Logourile ar trebui marcate cu H1”?

Marcarea logoului ca antet H1 este o problemă extrem de disputată.[15] Mai mult, influența SEO a antetelor H1 nu este suficient de semnificativă.[16],[17]

Părerea mea este că logoul nu ar trebui marcat cu H1 sau orice alt Hx. Un titlu este un element textual care ar trebui marcat ca text, în timp ce un logo este o imagine de marketing și ar trebui marcat ca imagine.

Link-urile utilitare

Link-urile de personalizare a site-ului, pentru înregistrarea utilizatorilor, ajutor și cele pentru coșurile de cumpărături pot fi catalogate drept ceea ce experții numesc „utilități” utilities (Steve Krug[18]) sau link-uri care facilitează navigarea (courtesy navigation links) (Jesse James Garret[19]).

Personalizarea site-ului

Unele din cele mai cunoscute link-uri de personalizare a site-ului sunt destinația de livrare, limba, și selectoarele de monedă:

Un selector de țară și livrare (Ship to).

 

Acestea sunt link-uri folosite pentru a personaliza experiența cumpărăturilor pe baza locației utilizatorului, a monedei sau a limbii folosite. De exemplu, cineva aflat în vacanță în Franța, ar putea vizita un website din Canada pentru a trimite un coș cadou celor dragi din Canada. Identificați IP-ul vizitatorului ca francez și decideți să modificați (automat sau pe bază de fereastră pop-up) țara de livrare în Franța, moneda în euro și limba în franceză. Totuși, trebuie să oferiți utilizatorilor posibilitatea de a modifica aceste setări.

În acest exemplu, limba este setată la „franceză” și moneda în euro.

 

Una din greșelile comune în materie de SEO legate de link-urile de personalizare a site-ului, precum selectoarele țării de livrare, a limbii, și monedei, este faptul că ele creează URL-uri care pot fi supuse acțiunii de crawling, chiar dacă sunt redirecționări temporare 302. Acest lucru se întâmplă, în multe cazuri, deoarece selecția utilizatorului este menținută în URL, ca în imaginea de mai jos:

Aceste URL-uri care pot fi parcurse de roboți vor crea URL-uri duplicat pentru fiecare pagină care are selectoare de monedă, ceea ce nu este de dorit.

 

Soluția este simplă: nu creați URL-uri care pot fi supuse acțiunii de crawling pentru acești selectori; păstrați alegerile utilizatorului în cookies și nu în URL-uri. În plus, puteți folosi AJAX pentru a încărca alegerile utilizatorului și pentru a seta cookies.

Când se dă click pe simbolul ship to din dreapta sus, se deschide o fereastră modală pentru utilizatori pentru a-și putea face selecția. Când este apăsat butonul CONTINUE alegerile actualizate sunt făcute cu AJAX și selecțiile utilizatorilor sunt păstrate în cookies.

 

Locația magazinului

Aceste link-uri sunt prezente în locuri mai mult sau mai puțin proeminente în pagină, în funcție de cât de important este comportamentul ”de pe website în magazin” pentru fiecare companie. Uneori, link-ul va fi amplasat în bara de sus, alteori în subsolul paginii.

Walmart pune un accent deosebit pe locația magazinelor deoarece vizitele web-magazin sunt primordiale pentru ei.

 

Locațiile magazinelor nu par prea importante pentru Nordstrom.

 

Link-ul Store Locations poziționat în subsol implică, într-o anumită măsură, că traficul web-magazin nu este important pentru Nordstrom. Totuși, versiunea mobilă afișează simbolul cu locația magazinului în navigarea primară:

Versiunea mobilă a website-ului Nordstrom.

 

Neconcordanța dintre designul mobil și desktop mă face să mă întreb dacă designul pentru desktop a fost bine planificat.

Link-ul cu locația magazinului ar trebui să nu fie nofollow sau blocat în alt mod pentru motoarele de căutare. Link-ul ar trebui să trimită utilizatorii pe o pagină cate prezintă toate locațiile magazinelor sau care permite căutarea ușoară și rapidă a locației. În plus, ar trebui să aveți o pagină dedicată pentru fiecare locație de magazin și să creați un XML Sitemap separat pentru paginile cu locația magazinelor.

Link-urile referitoare la coșul de cumpărături

Acestea sunt link-urile cu coșul de cumpărături și de finalizare a cumpărăturii (checkout buttons).

De cele mai multe ori, simbolul coșului de cumpărături este plasat în dreapta sus a paginii. Amazon a obișnuit cumpărătorii online să îl caute în această zonă.

 

Coșurile perpetue de mini-shopping (perpetual mini-shopping carts)[20] sunt adesea implementate cu AJAX și nu pot fi supuse acțiunii de crawling. Acest lucru este ok deoarece nu aveți nevoie ca paginile dedicate coșului de cumpărături și checkout să fie indexate.. Ca observație, astfel de coșuri sunt denumite perpetuu (perpetual) deoarece afișează numărul de produse din coș în timp ce utilizatorii navighează în alte locații ale website-ului. Coșurile persistente (persistent) sunt cele care sunt păstrate de-a lungul sesiunilor multiple, când utilizatorii pun ceva în coș, părăsesc website-ul, revin ulterior și produsele se află încă în coș.

Unii preferă atributul nofollow pentru aceste URL-uri ca mod de a economisi bugetul de crawling. Acest lucru nu va dăuna, dar nu este necesar pentru SEO. Paginile de checkout pot fi fie blocate în robots.txt sau non-indexate cu tag-ul meta robots la nivel de pagină.

Link-urile de ajutor (help links)

Acestea sunt link-urile către Contact Us, FAQ, Live Chat, Help Center, și alte pagini similare. Dacă link-ul actual Live Chat nu este JavaScripted, blocați-l cu robots.txt. Link-uri precum Help, FAQ, și Contact Us ar trebui să fie accesibile roboților de căutare ca link-uri HTML simple.

Puteți consolida multe link-uri de ajutor într-un singur meniu, pentru a lista mai multe link-uri într-un spațiu limitat:

Lista de tip meniu vertical (dropdown) sub eticheta Need Help? Conține link-uri de ajutor importante pentru utilizatori.

 

Pe multe website-uri, link-urile de ajutor apar, de asemenea, și în subsol, ceea ce înseamnă că link-urile vor fi duplicate.

Link-urile pentru contul utilizatorilor

Acestea sunt link-uri care permit utilizatorilor să efectueze acțiuni precum crearea de conturi sau înregistrarea în cont, urmărirea statutului comenzilor, etc.

Best Buy respinge (disallows) întregul sub-domeniu www-ssl. Acest sub-domeniu găzduiește conturile utilizatorilor și a fost blocat. Este o abordare bună.

 

De obicei, link-urile pentru conturi conduc la secțiuni HTTPS securizate și nu este nevoie ca motoarele de căutare să facă crawling sau să indexeze aceste pagini.

Veți vedea că multe website-uri de e-commerce folosesc atributul „nofollow” pe link-urile de conturi:

Link-urile cu conturile utilizatorilor sunt nofollow.

 

Marginea roșie din imaginea de mai sus (și de mai jos) înseamnă că link-urile sunt nofollow. Atât Target cât și OfficeMax folosesc atributul „nofollow” pentru URL-urile către conturile utilizatorilor, dar acest lucru nu mai este necesar astăzi.

Marginea roșie punctată înseamnă că aceste link-uri sunt nofollow.

 

Google recomandă să nu folosiți atributul nofollow, nu doar pentru link-urile conturilor, ci pentru toate link-urile interne.[21] Acest lucru – susțin ei – permite PageRank să curgă liber pe întreg website-ul.

Rețineți că este riscant să controlați acțiunea de crawling, indiferent de modul în care faceți acest lucru (ex., cu nofollow, robots.txt sau JavaScript imparcursibil).

Iată de ce:

 • Dacă controlați operațiunea de crawling cu robots.txt, PageRank se transferă în URL-urile robotate,[22],[23] dar nu se transferă de la acele URL-uri.
 • Dacă controlați operațiunea de crawling cu nofollow, PageRank nu se transferă spre URL-urile nofollow,[24] dar se transferă în afară de pe acele URL-uri.
 • Dacă controlați operațiunea de crawling cu link-uri imparcursibile, atunci PageRank-ul nu este transferat către acele link-uri/pagini, dar PageRank-ul este transferat de pe acele pagini (dacă pagina este descoperită în alt mod de motoarele de căutare).

Întrebați-vă: paginile dedicate conturilor vor ajuta utilizatorii dacă motoarele de căutare le indexează? Caută utilizatorii termeni precum “Înregistrare în cont la {numele companiei voastre”} ? Dacă nu, există un alt motiv pentru a avea aceste pagini indexate? Dacă nu există un alt motiv, luați în calcul blocarea accesului roboților de căutare la aceste pagini.

În mod paradoxal, dacă doriți să scoateți complet paginile din indicii motoarelor de căutare, trebuie să permiteți mai întâi roboților să facă crawling pe acele paginii, și să adăugați meta tag-ul noindex la nivel de pagină. Acest lucru înseamnă că nu veți bloca accesul la acele pagini cu robots.txt până când nu au fost parcurse de roboții motoarelor de căutare.

Dacă fluxul de autoritate al paginii este îngrijorător, robots.txt ar putea fi o alternativă mai bună de optimizare crawling-ului decât folosirea atributul nofollow. PageRank nu se transferă în afara paginilor blocate cu robots.txt deoarece Google nu poate face crawling pe acele pagini pentru a determina modul în care PageRank ar trebui transferat prin fiecare link. Totuși, dacă paginile au fost indexate înainte de a fi blocate cu robots.txt, Google știe unde și cum să transfere PageRank. Teoretic, dacă lăsați acele pagini deschise pentru crawling din când în când, Google le poate analiza temporar și poate transfera PageRank.

Totuși, dacă nu vă faceți griji cu privire la fluxul PageRank, există câteva alternative la blocarea link-urile către paginile de cont cu robot.txt și „nofollow”:

 • Consolidați link-urile în grupuri:

Secțiunea Your Account este un meniu drop-down care consolidează mai multe link-uri.

 

Paginile de cont marcate cu galben sunt accesibile cu JavaScript oprit.

 

 • Dezactivați unele link-uri de cont până când utilizatorul se înregistrează pe site:

La click pe sign in, meniul drop-down afișează URL-urile de cont, dar acestea nu sunt active.

 

În exemplul de mai sus, link-urile către Your Profile, Check Order Status, Points Balance, Your Coupons și Your Lists nu sunt link-uri active HTML până când utilizatorul nu se loghează pe site.

În plus, link-urile sign in, join for free, și My Location sunt implementate cu JavaScript și nu sunt accesibile motoarelor de căutare:

C:\Users\Traian\AppData\Local\Temp\SNAGHTMLac249f6.PNG

Motoarele de căutare nu pot găsi link-urile sign in, join for free, și My Location.

 

 • Folosiți o fereastră modală pentru a facilita logarea pe site:

Dând click pe link-ul sign in din dreapta sus deschideți o fereastră modală JavaScript.

Această fereastră modală este încărcată la cerere, și conținutul său nu este accesibil motoarelor de căutare la încărcarea paginii.

Notele de subsol (footers)

Notele de subsol rămân una din cele mai abuzate secțiuni prezenta la nivelul întregului website. Și aceasta deoarece link-urile de subsol încă funcționează – cel puțin pentru unele website-uri – în ciuda afirmațiilor Google că această strategie este inacceptabilă și că nu funcționează.

Nu trebuie să privim mai departe de Amazon pentru a vedea utilizarea riscantă de link-uri de subsol bogate în cuvinte cheie.

 

Subsolul este adesea ultima secțiune de pe site pe care o verifică utilizatorii, dacă nu reușesc să găsească informațiile de care au nevoie în altă parte a paginii. Adesea, utilizatorii nu verifică notele de subsol deloc. Este important, astfel, să nu îngropați link-uri importante aici.

Notele de subsol sunt de regulă implementate ca text șablon și vor trimite mai puțină autoritate paginilor cu care se face link de aici. Yahoo! a afirmat chiar că s-ar putea să devalorizeze link-urile din subsol:

“Link-urile irelevante din partea de jos a unei pagini, care nu au valoare pentru utilizatori, nu adaugă nimic la calitatea experienței utilizatorilor, prin urmare nu le luăm în calcul pentru clasificarea noastră”.[25]

Google transmite semnale contradictorii către webmasteri afirmând că link-urile din subsol prezente la nivelul întregului site (site-wide footer links) ies din sfera recomandărilor lor de calitate a conținutului dar, în același timp, nu acționează împotriva celor care abuzează de astfel de link-uri.

Deoarece notele de subsol sunt în partea de jos a paginilor, rata CTR pe link-urile de subsol este foarte scăzută. Totuși, notele de subsol pot fi foarte bune pentru experiența utilizatorilor, în special notele de subsol ”grase” (fat footers),[26] și pot reprezenta, de asemenea, un instrument foarte util de linking intern.

Să discutăm câteva idei pentru a face unele îmbunătățiri.

Nu repetați navigarea primară în subsol

Dacă unele link-uri sunt listate în meniul de navigare primară, nu trebuie să le repetați în subsol. Cele mai importante link-uri pentru utilizatori ar trebui să fie undeva în bara de sus. Păstrați notele de subsol pentru link-urile relevante, dar mai puțin importante.

Grupați link-urile logic

Dacă doriți să reduceți numărul de link-uri din subsol, luați în calcul consolidarea unor URL-uri multiple pe o singură pagină. Dacă spațiul este o problemă, puteți implementa sisteme JavaScript dropdown, ca în imaginea de mai jos:

În loc să creați URL-uri unice pentru fiecare subiect din secțiunea Your Orders, creați un singur URL principal pentru Your Orders și includeți conținutul tuturor secțiunilor pe acea pagină (de ex., statutul comenzii, livrare & manevrare etc.)

 

Să aruncăm o privire asupra modului în care Staples și YouTube au implementat acest lucru. Ambele sunt exemple foarte bune de note de subsol utile:

Meniul pop-up Corporate Info are link-uri la paginile relevante, dar ocupă mai puțin spațiu vizual.

 

Staples lasă link-urile disponibile pentru crawling.

 

De asemenea, link-urile din meniul pop-up sunt disponibile pentru crawling, după cum puteți vedea în versiunea cache a paginii.

Selector de țară pe YouTube.

 

Pe YouTube, listarea țării este disponibilă doar cu AJAX când se dă click pe selectorul de țară. Imaginați-vă cum ar fi fost dacă lista era disponibilă în HTML simplu pe fiecare pagină a website-ului.

Link-urile de țară nu sunt disponibile roboților de căutare.

 

Walmart folosește link-uri [+]expand și [-]collapse pentru a oferi utilizatorilor mai multe opțiuni, dar motoarele de căutare nu au acces la link-urile de subcategorii (afișate la click pe semnul plus):

Un click pe semnul [+] deschide mai multe subcategorii.

 

Deși link-urile categoriilor de top, precum Electronics, Bikes, și Toys, sunt deschise pentru crawling, subcategoriile lor corespondente, precum Laptops, Apple iPads, Tablets, și TVs, nu sunt:

Această abordare combină experiența utilizatorilor și SEO.

 

Înlăturați link-urile inutile

Urmăriți folosirea click-urile pe link-urile de subsol fie cu parametri URL, fie folosind instrumente de mapare a click-urilor, precum CrazyEgg. Chiar ajutați utilizatorii cu aceste link-uri sau vreți să aveți un subsol optimizat doar pentru motoarele de căutare? Dacă vedeți că utilizatorii nu dau click pe unele din link-urile „optimizate”, atunci nu plasați acel link în notele de subsol.

Pe de cealaltă parte, dacă un link din subsol primește un număr mare de click-uri, luați în calcul plasarea acelui link într-o locație mai vizibilă pe fiecare pagină.

Testați scoaterea link-urilor din subsol și măsurați modul în care fiecare afectează ratele de conversie, SEO sau uzabilitatea site-ului.

Nu abuzați de notele de subsol

Știm cu siguranță că motoarelor de căutare nu le plac backlink-urile plasate în subsol la nivelul întregului site.[27] De asemenea, știm că motoarele de căutare tratează link-urile din secțiunile boilerplate diferit de link-urile contextuale, unde primele nu transferă atât de multă autoritate.

Link-urile de subsol nu sunt rele în sine; de fapt, este posibil ca nu link-urile să creeze probleme, ci faptul că se abuzează de notele de subsol.

Notele de subsol par să fie una din secțiunile preferate pentru supra-optimizare. Să privim următoarea imagine, de exemplu:

Utilizarea extinsă a cuvintelor “women’s” și “men’s” din aceste ancore este inutilă.

 

Dacă aglomerați cuvinte cheie în textul ancoră din subsol doar pentru că încă funcționează acest lucru, luați în calcul penalizarea Penguin care pedepsește această tactică. Este adevărat, Penguin nu este legat doar backlink-uri, ci și de cele interne. Pentru mai multe informații despre acest subiect vezi pointerul numărul unu din acest video,[28] și vezi acest comentariu[29] și acest material video.[30]

C:\Users\Traian\Desktop\home page footer trulia.png

Link-urile site-wide cu text ancoră ca în acest exemplu vor crea probleme. Cu cât website-ul este mai mare, cu atât cresc șansele de a fi filtrat de Panda sau Penguin.

 

Un alt truc pe care trebuie să îl evitați este să plasați „conținut SEO” mult sub notele de subsol, dincolo de zona „normală” de vizualizare a paginilor. Chiar dacă Google nu vă poate penaliza algoritmic, această pagină nu va trece cu siguranță o analiză manuală.

“Conținutul SEO” începe acolo unde se încheie nota de subsol adevărată, ceea ce este o încercare prostească de a păcăli motoarele de căutare. Mă întreb dacă acesta este motivul pentru care acest website a avut un gray toolbar PageRank în trecut.

 

Navigarea cu tab-uri (Tabbed Navigation)

Dacă trebuie să oferiți utilizatorilor mai multe link-uri în subsol, navigarea cu tab-uri este o altă opțiune care vă va permite să afișați mai multe link-uri. Priviți exemplul de mai jos:

Navigarea cu tab-uri permite să afișați mai multe link-uri.

 

Puteți optimiza și mai mult navigarea cu tab-uri adăugând și mai mult text în subsol. Priviți cum 1-800 Contacts face acest lucru:

Un exemplu foarte bun de utilizare a navigării cu tab-uri în subsol.

 

Fiecare link din partea stângă deschide un nou tab. De exemplu, când dați click pe link-ul “Our Commitment” se încarcă un nou tab:

Acesta este un conținut bun pentru o notă de subsol. Adăugarea câtorva link-uri text contextuale interne ar aduce și mai multă valoare SEO acestei secțiuni.

 

Note de subsol dinamice

Website-urile de e-commerce pot face notele de subsol mai atractive pentru motoarele de căutare prin actualizarea dinamică a conținutului și link-urilor din notele de subsol relevante, pentru fiecare secțiune a website-ului și chiar pentru fiecare pagină. Această abordare dă cele mai bune rezultate când este implementată cu navigarea cu tab-uri, care permite un afișarea unui conținut de cel puțin 150 cuvinte în nota de subsol.

Să analizăm exemplul de la 1-800 Contacts. Ar putea adăuga un nou tab paginii în care nota de subsol este afișată, care să prezinte un fragment relevant dintr-un articol recent de pe blog. De exemplu, pe pagina mărcii Avaira numele noului tab ar putea fi ceva de genul Avaira News, iar fragmentul de pe blog ar putea conține numele mărcii și, eventual, unul sau două link-uri la produsele Avaira. Nota de subsol de pe pagina mărcii Biomedics ar fi legată de produsele Biomedics și așa mai departe.

La fel cum un linking făcut corect este util pentru utilizatori, adăugarea de link-uri specifice paginii în subsol este bună pentru uzabilitatea site-ului, deoarece personalizează experiența cumpărăturilor pentru a satisface așteptările clienților.

Puteți chiar personaliza link-urile din navigarea cu tab-uri. De exemplu, pe o pagină cu detalii despre produs pentru lentilele Avaira puteți modifica dinamic link-ul din “Contact Lens Brands” în “Avaira Contact Lenses”, și puteți lista doar produsele Avaira.

Notele de subsol dinamice sunt indicate dacă aveți în vedere intenția utilizatorului. Aceste note de subsol nu doar vor ajuta utilizatorii prezentând conținut relevant pentru pagina pe care se află, dar vor ajuta de asemenea la varierea textului ancoră intern. O notă de subsol dinamică va reduce cazurile de potrivire exactă a textului ancoră și va împiedica generarea de link-uri la nivelul întregului site în partea de subsol. În prezent, multe website-uri de e-commerce nu folosesc acest concept.

În ultimii 20+ ani, notele de subsol – în comparație cu alte zone ale unei pagini – nu au evoluat în ceva mai util pentru utilizatori. Poate puteți începe să schimbați acest lucru și să obțineți un avantaj organic în același timp.

Debugging și suport

Notele de subsol pot fi folosite, de asemenea, ca funcție de debugging, dezvoltare sau suport clienți.

De exemplu, marcarea notelor de subsol cu text unic, care conține anul și luna în care pagina a fost generată sau actualizată ultima dată (de ex., ”pagină generată în septembrie 2017”) va permite o operațiune simplă de debugging peste o lună sau două, folosind operatorul de căutare ”site:”, folosind ceva o căutare similară cu site:mysite “pagină generată în septembrie 2017”.[31]

Capitole

1. Arhitectura website-urilor

2. Cercetarea cuvintelor cheie

3. Optimizarea crawling-ului

4. Link-ingului intern

5. Paginile de start (Home Pages)

6. Paginile de listare (PLP) și categorii (CAT)

7. Paginile cu detalii despre produs (PDP)

Traducerea în română: Cătălin Drăcșineanu

Referințe:

 1. Does User Annoyance Matter? http://www.nngroup.com/articles/does-user-annoyance-matter/
 2. Mega Menus Work Well for Site Navigation, http://www.nngroup.com/articles/mega-menus-work-well/
 3. Findability, http://en.wikipedia.org/wiki/Findability
 4. The Paradox of Choice, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Paradox_of_Choice:_Why_More_Is_Less
 5. ‘How We Decide’ And The Paralysis Of Analysis, http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=122854276
 6. Avoid Category Names That Suck, http://www.nngroup.com/articles/category-names-suck/
 7. Interface Design >Navigation > Trunk Testing, http://jrivoire.com/ED722/trunktest.html
 8. Nine Techniques for CSS Image Replacement, http://css-tricks.com/css-image-replacement/
 9. Auto-Forwarding Carousels and Accordions Annoy Users and Reduce Visibility, http://www.nngroup.com/articles/auto-forwarding/
 10. Are carousels effective? http://ux.stackexchange.com/questions/10312/are-carousels-effective/10314#10314
 11. WEB1009 – The <img> or <area> tag does not have an ‘alt’ attribute with text, http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff724032(Expression.40).aspx
 12. Using schema.org markup for organization logos, http://googlewebmastercentral.blogspot.fr/2013/05/using-schemaorg-markup-for-organization.html
 13. Thing > Property > logo, http://schema.org/logo
 14. Thing > Organization, http://schema.org/Organization
 15. The H1 debate, http://www.h1debate.com/
 16. Survey and Correlation Data, http://moz.com/search-ranking-factors
 17. Whiteboard Friday – The Biggest SEO Mistakes SEOmoz Has Ever Made, http://moz.com/blog/whiteboard-friday-the-biggest-seo-mistakes-seomoz-has-ever-made – Check #4 starting around 5:00
 18. Do not Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability, 2nd Edition – http://www.amazon.com/Dont-Make-Me-Think-Usability/dp/0321344758/ref=la_B001KHCFUU_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1387533022&sr=1-1
 19. The Elements of User Experience: User-Centered Design for the Web and Beyond (2nd Edition) (Voices That Matter), http://www.amazon.com/Elements-User-Experience-User-Centered-Design/dp/0321683684/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1387533087&sr=1-1&keywords=jesse+james+garrett
 20. Persistent Shopping Carts vs. Perpetual Shopping Carts, http://www.getelastic.com/persistent-shopping-carts-vs-perpetual-shopping-carts/
 21. Should I use rel=”nofollow” on internal links to a login page? https://www.youtube.com/watch?v=86GHCVRReJs
 22. PageRank: will links pointing to pages protected by robots.txt still count?, http://webmasters.stackexchange.com/questions/5534/pagerank-will-links-pointing-to-pages-protected-by-robots-txt-still-count/5548#5548
 23. Will a link to a page disallowed in robots txt transfer PageRank, https://www.youtube.com/watch?v=j6H3xBcvkZY
 24. PageRank sculpting, http://www.mattcutts.com/blog/pagerank-sculpting/
 25. Eric Enge Interviews Yahoo’s Priyank Garg, http://www.stonetemple.com/articles/interview-priyank-garg.shtml
 26. SEO and Usability, http://www.nngroup.com/articles/seo-and-usability/
 27. Link schemes, https://support.google.com/webmasters/answer/66356?hl=en
 28. Smarter Internal Linking – Whiteboard Friday, http://moz.com/blog/smarter-internal-linking-whiteboard-friday
 29. Smarter Internal Linking – Whiteboard Friday, http://moz.com/blog/smarter-internal-linking-whiteboard-friday#comment-189218
 30. Webmaster Central 2013-12-16 https://www.youtube.com/watch?v=Snarx2wBlWg @ 27:52
 31. How to Build an Effective Footer, http://graywolfseo.com/seo/build-effective-footer/Chapter Seven: Listing Pages